fbpx

Zo voorkom je spierpijn na het sporten

Je kent het allemaal wel, je hebt er net een hele fijne workout op zitten maar als je eenmaal thuis bent voel je het al opkomen, spierpijn. En niet zo een beetje ook. Je weet nu al wat je de volgende dag kunt gaan verwachten en dat dit geen pretje zal worden. Het zorgt er voor dat het plezier in het sporten wat minder wordt en je baalt er eigenlijk ook wel een beetje van.

Nu is het zo dat je spierpijn na het sporten nooit volkomen kunt voorkomen. Een beetje spierpijn hoort er zelfs ook wel een beetje bij en is zelfs een goed teken. Het betekend namelijk dat je spieren hard aan de slag gaan. Maar teveel spierpijn is natuurlijk ook weer niet de bedoeling en kun je gelukkig ook heel handig voorkomen. Er zijn namelijk voldoende handige tips die ervoor zorgen dat jij minder last hebt van spierpijn na het sporten en die het je dus een stuk makkelijker maken.

Soms is het namelijk zelfs zo dat mensen een workout overslaan als ze veel last van spierpijn hebben. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, zeker niet als je voor jezelf bepaalde doelen wil halen. Hoog tijd dus om eens te kijken hoe je die spierpijn nu een beetje in bedwang kunt houden en welke tips je hiervoor kunt gebruiken. Lees je met ons mee?

Hoe kom je eigenlijk aan spierpijn

Voordat we je gaan vertellen hoe je de kans op spierpijn kunt verminderen na het sporten gaan we je eerst maar eens uitleggen hoe je eigenlijk aan spierpijn komt. Als je intensief aan het sporten bent kunnen je spieren beschadigd raken. Er ontstaan dan als het ware kleine scheurtjes in je spieren. Vervolgens gaat je lichaam deze scheurtjes in rust weer repareren door nieuwe spiermassa aan te maken en dit levert dus spierpijn op.

Eigenlijk is spierpijn dus een heel natuurlijk proces wat ook echt wel een beetje hoort  bij het sporten. Maar teveel spierpijn is zeker weten niet nodig en kan dan ook gelukkig voorkomen worden! Hiervoor zijn een aantal hele handige tips op voorraad die je hier prima bij kunnen ondersteunen.

Maar kort gezegd is spierpijn dus eigenlijk de pijn die optreed als je lichaam de scheurtjes in je spieren na het trainen weer aan het repareren is!

Het voorkomen van spierpijn na het sporten

Nu we weten hoe we eraan komen is het tijd om natuurlijk ook te weten te komen hoe we dit kunnen voorkomen. Spierpijn na het sporten kan namelijk onwijs vervelend zijn en zelfs zo enorm oplopen dat je besluit om je volgende workout maar over te slaan en dat is natuurlijk ongelofelijk zonde en helemaal niet nodig!

Hoog tijd dus om een aantal fijne tips te leren die de kans op spierpijn na het sporten enorm verkleinen en die er in ieder geval voor zorgen dat je na het sporten minder spierpijn zal hebben en dat is natuurlijk al heel erg fijn!

Drink voldoende water

De eerste tip die we voor je hebben klaarstaan om spierpijn na het sporten te voorkomen is het drinken van voldoende water. Sowieso is dit al heel erg belangrijk tijdens het sporten maar zeker ook na het sporten is het van onmisbaar belang. Zeker als je spierpijn wil voorkomen.

Het beste kun je dan ook voldoende drinken na het sporten zodat je jezelf goed hydrateert. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je niet uitdroogt want uitdroging zorgt er namelijk weer voor dat je spieren een stuk minder goed herstellen en dat wil je natuurlijk liever voorkomen!

Hoog tijd dus om ervoor te zorgen dat jij jezelf voldoende hydrateert en dat je er dus ook voor zorgt dat je zeker na het sporten al het water dat je tijdens het sporten verloren bent weer aanvult! Zo zorg je ervoor dat je spieren ook voldoende vocht krijgen om optimaal te kunnen herstellen en dat is natuurlijk precies wat we willen. Op deze manier voorkom je namelijk spierpijn!

Het masseren van je spieren

Voor de volgende tip heb je wel iemand nodig, maar wie weet heb je iemand in je omgeving die je hiermee kan helpen. Mocht dit niet zo zijn dan kan een goede masseur ook uitkomst bieden. Het is namelijk enorm aan te raden om je spieren na het sporten te masseren.

Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er meer groei in de spieren komt en je raad het al dit zorgt voor minder spierpijn. Ook hou je op deze manier je spieren soepel en warm en dat is natuurlijk ook wel heel erg prettig.

Het masseren van je spieren is dus een hele handige maar vooral ook prettige manier om spierpijn tegen te gaan. Veel mensen vinden dit dan ook de favoriete manier om ervoor te zorgen dat spierpijn na het sporten niet de overhand krijgt!

Zorg voor een goede cooling down na het sporten

Niet enkel zorgt het voor minder spierpijn, ook verkleint het enorm de kans op blessures na het sporten. We hebben het dan natuurlijk over een cooling down. Als je gesport hebt is het eigenlijk een vereiste om net als een warming up ook een goede cooling down te doen. Op deze manier voert je lichaam namelijk de afvalstoffen die tijdens het sporten vrijkomen gemakkelijk af.

Doe je dit niet dan hopen deze afvalstoffen zich op in je lijf, met je raad het al, spierpijn als gevolg. Het is dus zeker weten aan te raden om voor een goede cooling down na het sporten te zorgen. Dit kun je doen in de vorm van wat oefeningen. We kennen natuurlijk allemaal wel de bekende rek en strek oefeningen. Maar ook kun je ervoor kiezen om na het sporten nog een kleine wandeling te maken in een rustig tempo. Of om langzaam nog een rondje te fietsen. Op deze manier geef jij je spieren de kans om weer wat te ontspannen en je lijf kan zo prima alle afvoerstoffen afvoeren die dan dus niet meer voor spierpijn kunnen gaan zorgen. Een heel erg goed idee dus.

Daarnaast vinden de meeste mensen een cooling down na het sporten ook een hele fijne overgangsfase. Je bent tijdens het sporten natuurlijk druk bezig en heel actief. Daarna stop je en sta je letterlijk en figuurlijk helemaal stil. Veel mensen vinden deze overgang erg groot en ervaren dit ook als onprettig. Het kan dan ook enorm helpen om na het sporten een fijne cooling down te doen zodat je een prettige overgangsfase hebt voordat je weer helemaal tot rust komt na het sporten.

Eet voldoende na het sporten

Na het sporten is het vooral ook zaak dat onze spieren weer goed kunnen herstellen en dit natuurlijk het liefste zonder spierpijn. Voor dit herstellen hebben onze spieren voeding nodig. Onze spieren herstellen dan ook een stuk sneller en beter als je direct na het sporten wat eet.

Door gezonde voeding te eten waarmee jij je spieren weer van brandstof voorziet zal je merken dat je echt een stuk minder spierpijn hebt na het sporten. Je spieren kunnen dan ook prima herstellen op deze manier en daardoor voorkom je dus spierpijn.

Je lichaam heeft als het ware voldoende middelen om de scheurtjes in je spieren die tijdens het sporten ontstaan ook meteen weer te herstellen. Hierdoor voel je dus bijna geen pijn en heb je ook een prettig gevoel na het sporten. Als je niet voldoende eet kan het zelfs zo zijn dat de scheurtjes enkel maar groter worden en de spierpijn dus ook een stuk heftiger. Simpelweg omdat je lichaam geen middelen heeft om het op te lossen.

Voldoende eten na het sporten is dus de sleutel tot succes en helpt je dus ook enorm om spierpijn na het sporten te voorkomen. En dat is natuurlijk wat we uiteindelijk allemaal graag willen!

Een goede warming up

Net als een goede cooling down na het sporten werkt een goede warming up voor het sporten  ook mee aan het voorkomen van spierpijn na het sporten. Het is dan ook van groot belang om voor een goede warming up te zorgen dat je spieren goed warm zijn voordat je aan het sporten gaat. Op deze manier voorkom je niet enkel blessures maar zorg je er ook voor dat de scheurtjes in je spieren tijdens het sporten niet te diep worden en de spierpijn dus niet te erg!

Je kunt een goede warming up uitvoeren door bepaalde opwarmingsoefeningen te doen maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om eerst een flinke wandeling te maken of een lekker rondje te fietsen. Voer hierbij het tempo langzaam al een beetje op zodat je er daarna echt klaar voor bent om hard aan de bak te gaan!

Zowel een goede warming up als een fijne cooling down zijn dus beide onmisbaar tijdens het sporten en hebben ook nog eens allebei een grote invloed op het voorkomen van blessures die je op kunt lopen tijdens het sporten en het voorkomen van spierpijn na het sporten.

Ga niet over de top

Een andere belangrijke factor die kan bijdragen aan het voorkomen van spierpijn na het sporten is het feit dat je tijdens het sporten niet over de top moet gaan. Als je namelijk tijdens het sporten over je grenzen heen gaat dan kan dit flink wat gevolgen hebben. Het zorgt er namelijk voor dat je het uiterste van je lichaam vraagt en dat is dus lang niet altijd goed.

Ook kan dit dus spierpijn enorm in de hand werken evenals blessures en die wil je natuurlijk ook veel liever voorkomen. Zorg er dus voor dat je met sporten zorgt voor een bepaalde balans. Haal natuurlijk wel het uiterste uit je training maar doe dit zonder over je eigen grenzen heen te gaan. Op die manier zorg je voor het beste resultaat zonder spierpijn en dat is natuurlijk wel heel erg prettig

Zo voorkom je spierpijn na het sporten

Sporten is natuurlijk een hele fijne bezigheid waar je lichamelijk en geestelijk enorm veel aan kan hebben. Het houdt je lichaam fit en in goede conditie en zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je ontspannen en vol energie zal zijn.

Wel is het zo dat het sporten ook een aantal risico’s met zich mee kan brengen. Waaronder het risico op spierpijn en blessures en dat zijn twee dingen die je natuurlijk veel liever wil voorkomen. Ten eerste is het zo dat je door te sporten best wat van je lichaam vraagt. Het sporten zorgt voor kleine scheurtjes in je spieren die daarna weer hersteld moeten worden door je lijf in de vorm van de aanmaak van extra spiermassa. Op zich een hele fijne ontwikkeling omdat je zo dus ook spiermassa op kunt bouwen ware het niet dat je lijf dan wel de juiste omstandigheden nodig heeft om dit te kunnen doen.

Hierbij komen een aantal hele handige tips dus wel heel erg goed van pas. Zo is het ten eerste zo dat je dus voldoende water moet drinken omdat je lichaam dit nodig heeft om hard aan de slag te gaan. Doe je dat dus niet dan vergroot je de kans op spierpijn enorm. Ook zijn een goede warming up en cooling down van groot belang om je spieren goed warm te houden en om er dus voor te zorgen dat je geen blessures of spierpijn krijgt. Sla deze beide dan ook liever niet over!

En tot slot is het ook nog een aanrader om goed te eten na het sporten. Op deze manier zorg je ervoor dat je spieren voldoende brandstof krijgen om de scheurtjes te herstellen en hoe sneller dit gebeurd hoe minder spierpijn jij zal hebben en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

Kortom met deze fijne en simpele tips verklein jij de kans op spierpijn na het sporten enorm en kun je dus weer vol goede moed aan je volgende sportsessie beginnen en zo in aan je vorm en conditie werken!