fbpx

Wat is jouw motivatie om te sporten

Er zijn natuurlijk verschillende redenen om lekker te gaan sporten. We zien dan ook dat het vaak voor iedereen weer een ander doel heeft om lekker sportief aan de slag te gaan. Of het nu gaat om gewicht verliezen, een strakke huid, voldoende energie, een betere conditie of een algehele betere gezondheid. Iedereen sport om zijn of haar persoonlijke redenen.

De reden waarom je gaat sporten kun je ook wel jouw motivatie noemen. Deze reden motiveert jou namelijk om lekker aan de slag te gaan en om in beweging te zijn en blijven. Ook helpt deze motivatie jou door de moeilijkere momenten heen. Want laten we eerlijk zijn die kom je tijdens het sporten altijd tegen. Er komt namelijk altijd wel een moment dat de motivatie ver te zoeken is en dat is dan ook best lastig. Maar ook op deze momenten kan jouw persoonlijke doel je weer enorm helpen en toch motiveren om aan de slag te gaan!

Op die manier blijf je dus actief bezig en zorg je ervoor dat je jouw doelen nastreeft. Motivatie om te sporten is dus een belangrijke factor. Maar welke motivaties komen er dan allemaal voorbij als het om het sporten gaat? En welke redenen horen we dan ook vaak van mensen als ze het hebben over sporten? Dat gaan wij je in deze blog allemaal uitleggen! Lees je met ons mee?

De juiste motivatie

Als het gaat om sporten dan zien we eigenlijk bijna altijd wel dat mensen hier een bepaalde motivatie voor hebben en dat ze dus ook met een bepaald doel aan de slag gaan. Welk doel dit is dat is natuurlijk per persoon verschillend maar altijd is er wel een bepaalde drijfveer te vinden bij mensen waardoor ze aan de slag willen gaan.

En dat is natuurlijk alleen maar heel erg positief. Het helpt dan ook enorm om een bepaald doel te hebben en om hier hard voor te werken en mee aan de slag te gaan. Het is dan ook zeker weten altijd aan te raden om je doel voor ogen te houden en om zo dus ergens naartoe te werken.

Vervolgens zal je ook al snel zien dat je resultaten gaat behalen en dat motiveert natuurlijk weer onwijs om op de ingeslagen weg door te gaan! Op deze wijze blijf je dan ook actief bezig en gemotiveerd om jou persoonlijk sportdoelen te behalen!

Intrinsieke motivatie

Eerst zullen we je nog kort even wat uitleggen over motivatie. Er zijn namelijk twee verschillende soorten. Zo heb je intrinsieke motivatie en externe motivatie. Beide zijn ze belangrijk maar de een helpt bij het sporten net wat beter dan de ander. En een van de twee is ook meer bestendig voor de toekomst.

We hebben het dan over intrinsieke motivatie, dit is motivatie die vanuit jezelf komt. Dus vanuit je eigen gedachtes en ervaringen. Dat maakt deze motivatie dan ook heel erg sterk doordat je op deze wijze enorm gedreven bent om door te zetten. Daarnaast is intrinsieke motivatie ook niet afhankelijk van factoren van buitenaf.

Bij externe motivatie is dit wel het geval en dat maakt deze motivatie dan ook kwetsbaar. Als er namelijk een externe factor wegvalt of anders verloopt dan heeft dit vaak direct invloed op je motivatie en dat is natuurlijk totaal niet prettig. Vandaar dat intrinsieke motivatie ook de beste motivatie is die je maar kunt hebben en heeft deze motivatie ook de meeste kans van slagen om je te helpen je doelen te bereiken op het gebied van sporten en bewegen.

Externe motivatie

Naast intrinsieke hebben we dus ook nog de externe motivatie. We gaven het net al even aan maar dat is dus motivatie die van buiten jezelf komt. Door bepaalde externe factoren krijg je dus de motivatie om iets aan beweging te gaan doen. dit is natuurlijk in de basis helemaal prima ware het helaas niet dat deze motivatie vaak niet bestendig is voor de langere termijn.

En dat heeft eigenlijk een hele duidelijke reden. Als je namelijk externe motivatie hebt dan heb je deze motivatie niet zelf in de hand en kan deze motivatie dus ook vrij gemakkelijk wegvallen en dat is nu precies wat je graag wil voorkomen. Vandaar dat het heel erg belangrijk is om je motivatie om te sporten uit jezelf te halen zodat je hierbij namelijk niet afhankelijk bent van anderen!

Externe motivatie is dus ook een vorm van motivatie maar wel eentje die je liever niet als hoofd motivatie kan hebben. Wel is het zo dat externe motivatie je intrinsieke motivatie kan versterken en dat is natuurlijk wel heel erg fijn. Op deze manier is je motivatie heel sterk en kun je dus ook veel bereiken!

Het verliezen van gewicht

En dan gaan we meteen door naar de verschillende soorten motivatie die we dan ook veel voorbij horen komen. Ten eerste horen we vaak van mensen dat ze het verliezen van gewicht een hele belangrijke reden vinden om te gaan sporten.

Ze weten dat het sporten positief bijdraagt aan het verliezen van gewicht en willen daarom graag aan de slag. Dit is dan ook zeker een hele fijne motivatie om te gaan sporten want het is ook zeker zo dat je door te sporten makkelijker en sneller gewicht kunt verliezen wat vaak ook nog eens blijvend is.

Daarnaast is het sporten ook nog eens ontzettend gezond voor je hele lijf dus eigenlijk profiteer je er op allerlei gebieden van en dat is natuurlijk ook wel heel erg fijn. Gewichtsverlies is dus een hele fijne en belangrijke reden om lekker te gaan sporten en aan de slag te gaan! Wel is het hierbij enorm belangrijk dat je ook je voedingspatroon aanpast als dit nodig is. Deze twee factoren werken namelijk samen en als een van de twee niet in orde is dan heeft dat een nadelig effect op de ander en staat dit gewichtsverlies dus enorm in de weg!

Genoeg reden dus om het verliezen van gewicht serieus aan te pakken en om er dus ook voor te zorgen dat je zowel lekker aan het sporten en bewegen bent maar dus ook op je voeding let. En wist je dat het sporten hier weer een hele goede motivatie in kan zijn! Enorm handig dus!

Het krijgen van een betere conditie

Soms merken we dat onze conditie benden peil is en dat is knap lastig. In veel aspecten van ons dagelijks leven komt onze conditie namelijk naar voren en als deze niet in orde is dan merk je dat ook meteen. We raken sneller buiten adem, zijn sneller moe en bepaalde activiteiten gaan ons een stuk lastiger af.

Enorm vervelend natuurlijk en we begrijpen dan ook volkomen dat veel mensen er graag zo veel mogelijk aan willen doen om een betere conditie te krijgen. En dat kun je dus het beste doen door te sporten en je lijf in beweging te brengen. Hierdoor bouw je namelijk conditie op maar kun je dus ook je verkregen conditie heel handig behouden!

Meer dan genoeg reden dus om lekker actief bezig te zijn en te gaan sporten en zo te werken aan een goede of betere conditie. Hier pluk je dan uiteindelijk de vruchten van en kun je op allerlei vlakken in je leven enorm van profiteren. Zo zal je merken dat je minder snel buiten adem raakt maar ook dat je een beter uithoudingsvermogen krijgt en dat je conditie dus omhoog gaat! Een enorm groot succes!

Het werken aan je mentale gezondheid

Naast dat het sporten een enorm positief effect heeft op onze lichamelijke gezondheid heeft het dat ook op onze mentale gezondheid. Ook hiermee profiteren we namelijk enorm van het sporten. Als we in beweging zijn maakt dit namelijk allerlei stofjes aan in ons lichaam en brein waar we ook op gevoelsgebied enorm van profiteren. We worden blijer en rustiger en dat is natuurlijk heel erg prettig.

Het is dan ook zeker weten erg belangrijk en fijn om aan je mentale gezondheid te werken en om er zo voor te zorgen dat je jezelf goed voelt. Sporten helpt dus ook enorm goed tegen bepaalde klachten zoals stress en somberheid. Het is wellicht niet de gehele oplossing maar het levert zeker weten wel een positieve bijdrage aan het oplossen van deze problemen en dat is natuurlijk wel heel erg fijn!

Het werken aan je mentale gezondheid door middel van sporten is dus een heel erg goed idee en werpt vaak ook al snel zijn vruchten af!

Een algehele betere gezondheid

En dan komen we eigenlijk bij een allesomvattend en ook heel groot voordeel van het sporten. Namelijk het feit dat het sporten voor een algehele betere gezondheid zorgt, door te sporten worden er namelijk allerlei processen in je lijf in gang gezet die allemaal bijdragen aan een betere gezondheid.

Stuk voor stuk zorgen deze processen er dan ook voor dat ons lichaam beter werkt, en ook verlaagd het nog eens de kans op bijvoorbeeld hart en vaatziektes. Dit zijn mooie voordelen van het sporten en dus ook voldoende redenen om lekker aan de slag te gaan.

Niet alleen zorg het sporten er dus voor dat we beter in ons vel komen te zitten en ons energieker voelen er gebeurd ook daadwerkelijk echt iets in ons lichaam wat bijdraagt aan een betere gezondheid. En dat is wellicht voor veel mensen wel de grootste en meest belangrijke reden om lekker actief bezig te zijn!

Dat sporten gezond is dat is dus zeker weten geen fabeltje en daarom is je gezondheid ook een hele fijne motivatie om te sporten en in beweging te komen!

Onder de mensen zijn

Nu ligt het er natuurlijk wel aan waar je sport maar voor sommige mensen is het onder de mensen zijn ook een reden om te sporten. Zij kiezen er dan natuurlijk wel voor om te sporten bij een sportschool of een vereniging zodat ze meteen wat sociale contacten op kunnen doen.

Zij zien het sporten ook echt als een sociaal contact moment met andere mensen en gaan echt om deze reden aan de slag. Maar ze genieten hier ook vaak enorm van en zo sla je dan ook eigenlijk twee vliegen in een klap.

Je bent en lekker actief bezig en daarnaast is het ook nog eens zo dat je aan je sociale contacten werkt wat vaak ook weer gevoelens van blijdschap oplevert. Een hele goede motivatie om te gaan sporten dus als je het ons vraagt!

Wat is jouw motivatie om te gaan sporten

Voor veel mensen is het een motivatie om te sporten als ze graag gewicht willen verliezen. Toch hebben wij je in deze blog wel laten zien dat dit lang niet de enige reden is om lekker actief te zijn en in beweging te komen. Er zijn namelijk nog veel meer redenen te vinden die mensen motiveren om lekker te gaan sporten.

Deze meeste van deze redenen zijn lichamelijk, denk bijvoorbeeld inderdaad aan het verliezen van gewicht of het op gewicht blijven, maar ook een betere conditie, meer energie en een algehele betere gezondheid zijn redenen die we vaak voorbij zien komen en dat is natuurlijk ook logisch deze redenen zorgen er dan ook voor dat we gemotiveerd blijven om lekker aan de slag te gaan en dat is natuurlijk waar het om draait.

Maar ook zien we vaak dat er andere redenen zijn die enorm kunnen motiveren om lekker te gaan sporten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van sociaal contact. Zeker als het gaat om het sporten bij een vereniging zie je dit vaak als reden voorbij komen.

Maar ook kan het sporten enorm helpen om je blij en opgewekt te voelen en helpt het enorm om stress te reduceren, dit zijn dan ook zeker weten hele goede redenen om te sporten en om lekker aan de slag te gaan! Zoals je dus wel kunt zien zijn er meer dan genoeg motivaties te bedenken die ervoor zorgen dat we het belangrijk vinden om lekker te bewegen en te gaan sporten. Het is maar net welke motivatie voor jouw het zwaarst weegt!