fbpx

Waarom bootcamp voor iedereen geschikt is

Sporten, de een groeit er mee op en is gewend om altijd al iets aan sport te doen en de ander komt er pas op een wat latere leeftijd mee in aanraking en zou het daarna nooit meer uit zijn of haar leven weg willen denken. Maar hoe je er ook mee in aanraking bent gekomen het is een feit dat heel veel mensen met veel plezier een sport beoefenen en hier ook veel voordelen van ervaren.

Wel is het zo dat het kiezen van een sport soms best wat voeten in de aarde kan hebben en dat dan ook niet iedere sport voor iedereen geschikt is. Bij Bootcamp is dit een ander verhaal, wel of geen ervaring, wel of niet sportief, het kan allemaal want bootcamp is zeer laagdrempelig en kan vervolgens geheel naar je eigen niveau aangepast worden. En dat is dan ook meteen het grote voordeel van bootcamp en hetgeen bootcamp zo uniek maakt! Meer dan genoeg reden om een bootcamp les te gaan volgen en zelf deze fijne voordelen te ervaren!

Bootcamp is dus een laagdrempelige vorm van sport die iedereen in zijn of haar eigen tempo uit kan voeren en dat heeft natuurlijk heel erg veel voordelen. In deze blog gaan wij je uitleggen hoe dat nu  precies komt? Wat maakt bootcamp nu zo geschikt voor iedereen en wat zijn dan de factoren die hieraan bijdragen? Na het lezen van de blog ben jij helemaal op de hoogte en snap jij precies waarom bootcamp zo enorm fijn is en zoveel prettige voordelen heeft. Lees je met ons mee?

Het uitkiezen van een sport

Als je de wens hebt om wat meer aan beweging te gaan doen dan kan het soms nog best een flinke zoektocht zijn naar wat je dan eigenlijk precies gaat doen. Er zijn natuurlijk onwijs veel verschillende soorten sporten en hoe vindt je  nu eigenlijk de sport die het beste bij je past en waar je dus ook het meeste plezier aan kunt beleven?

Vaak zien we dat mensen gaan kijken naar een sport die ze al kennen. Soms hebben ze er zelf ooit al kennis mee gemaakt of soms via een familielid, vriend of kennis maar ze zoeken in ieder geval bijna altijd eerst een sport uit die bekend voor ze is!

Ook zien we vaak dat mensen een sport uitkiezen die ze natuurlijk leuk vinden. Dit is heel logisch want een sport die je minder leuk lijkt trekt je natuurlijk ook meteen een stuk minder aan! Al met al zijn er dus een aantal factoren die een rol spelen bij het uitkiezen van een sport. En zeker als mensen nog niet bekend zijn met sporten zien we ook vaak dat ze voor een veilige sport kiezen. Een sport die niet te intensief lijkt of waarvan ze denken dat ze deze wel kunnen beoefenen.

Uiteindelijk kiezen ze zo een sport om aan te gaan beginnen en om te ervaren hoe dit voor ze is. Soms met succes en soms helaas ook zonder succes. Hoe dat precies werkt leggen we je dan ook graag uit.

Met welk doel wil je gaan sporten

Als je gaat kijken welke sport je eventueel wil gaan beoefenen dan is het natuurlijk ten eerste ook wel heel handig om je doel duidelijk te stellen. Met welk doel wil jij gaan sporten, wat wil je graag bereiken? Dit zijn handige vragen om aan jezelf te stellen zodat jij ook weet waar je naartoe moet werken en met welk doel je uiteindelijk aan de slag moet gaan.

De reden om te gaan sporten kan voor iedereen anders zijn. Mensen hebben dan ook verschillende doelen voor ogen die ze  met het sporten graag willen bereiken. Zo wil de een graag meer spiermassa, de ander een betere conditie en weer een ander wil graag beter in zijn of haar vel komen te zitten. Ook het vinden van rust en ontspanning kan een reden zijn om graag een sport te willen gaan doen. Al deze redenen kunnen dus een rol spelen bij het vinden van een geschikte sport. Maar wist je dat je al deze doelen met bootcamp lessen kunt ervaren. We zeggen dan ook niet voor niets dat bootcamp een hele fijne manier van sporten is die je dus heel laagdrempelig kunt beoefenen en die voor iedereen geschikt is. Al deze doelen zijn stuk voor stuk doelen die je met het volgen van bootcamp lessen kunt behalen en hoe fijn is dat wel niet!

Je werkt met je eigen gewicht

Om te beginnen gaan we je dus uitleggen waarom nu juist bootcamp zo laagdrempelig is en dus geschikt voor heel erg veel mensen. Ten eerste is het bij bootcamp zo dat je gebruik maakt van je eigen gewicht. De oefeningen die je uitvoert voer je bijna allemaal uit door je eigen gewicht te gebruiken. Op deze wijze train je dus automatisch ook meteen op je eigen niveau en doe je dus wat je kunt. Daarnaast verklein je zo ook nog eens het risico op blessures enorme en is het zeer gemakkelijk. Je hebt dan ook bij een bootcamp les weinig anders nodig!

Uiteraard blijven er ook nog voldoende manieren over om jezelf tijdens een bootcamp les uit te blijven dagen maar in de basis gebruik je dus voor veel oefeningen je eigen lichaamsgewicht en dat is toch echt wel heel erg prettig!

Je werkt op je eigen tempo

Naast het sporten door je eigen gewicht te gebruiken sport je bij bootcamp ook op je eigen tempo. Dit houdt natuurlijk niet in dat je niet uitgedaagd wordt en niet het uiterste uit jezelf haalt maar het houdt wel in dat je dus op je eigen tempo aan de slag gaat en dat je dus op welk niveau je ook zit en hoe slecht je conditie ook is altijd kunt beginnen.

Dat maakt bootcamp dus tot een hele laagdrempelige manier om in beweging te komen. Doordat je de vrijheid hebt om de oefeningen op je eigen tempo uit te voeren merk je vaak al snel dat je er je draai in vind en dat je dus succes behaalt. Juist doordat je het allemaal in een rustig tempo opbouwt zorg je voor een stabiele basis waar je dus veel mee bereiken kunt!

Het werken op je eigen tempo zorgt er ook voor dat je dus niet altijd volledig met de groep mee hoeft te gaan als je nog niet zover bent. Het gaat er namelijk vooral om dat je alle oefeningen uitvoert en als dat in jouw eigen tempo gaat dan is dat juist helemaal prima. Juist dan behaal je vaak een veel beter en stabieler resultaat waar je dus ook veel langer van kunt genieten. Op die wijze heeft het dus enkel maar voordelen om op je eigen tempo aan de slag te gaan en maakt dit het volgen van een bootcamp les enorm laagdrempelig en dat is natuurlijk precies wat we graag willen bereiken!

De intensiteit bepaal je zelf

Bij bootcamp is het een enorm groot voordeel dat je de intensiteit van de oefeningen zelf kunt bepalen. Dit heeft natuurlijk enorm veel voordelen want op deze manier zorg je er namelijk voor dat je sport op je eigen niveau en dat je dus niet te ver over je eigen grenzen heen gaat met alle gevolgen van dien.

Uiteraard liggen de oefeningen vaak vast en heeft de bootcamp instructeur vaak een parcour bepaald. Maar het is daarna zeker niet zo dat daar alles in vastligt. Je kunt dit parcours namelijk vervolgens in je eigen tempo uitvoeren en moet je eigen intensiteit. Hierdoor gaat alles dus op jouw tempo en kun je het rustig aanpakken. Ook kun je zo de intensiteit aanpassen op wat jij aankunt en hier vervolgens in opbouwen. Ook hierin is bootcamp dus weer heel laagdrempelig want dit kan dus allemaal op jouw tempo en op jouw manier. Zonder dat je hier dus blessures mee oploopt of dat je veel te ver over je eigen grenzen heen gaat en dat is natuurlijk wel een onwijs voordeel!

Dit betekend verder overigens niet dat je de intensiteit van je oefeningen bij bootcamp niet op kunt voeren. Dat is namelijk zeker wel het geval alleen gebeurt ook dit bij het volgen van een bootcamp les dus veelal in je eigen tempo waardoor het ook haalbaar is om dit uit te voeren.

Je sport lekker in de buitenlucht en ervaart weinig drempels

Voor sommige mensen kan het een enorme drempel zijn om aan het sporten te gaan beginnen, zij ervaren veel spanning en durven dus zeker niet zomaar ergens een sportschool binnen te stappen. Juist voor deze groep mensen is het volgen van bootcamp lessen dan ook enorm geschikt doordat het zo laagdrempelig is. Bij het volgen van bootcamp lessen kun je dus snel en makkelijk aan de slag gaan en hoef je dus niet eerst een sportschool binnen te stappen. Je traint dus gewoon lekker in de frisse buitenlucht en heel veel mensen vinden dit dan ook enorm fijn.

Je hebt vast allemaal wel eens ergens buiten een bootcamp groepje aan de gang gezien. Je kunt je dan ook vast wel voorstellen dat als je hieraan mee wil doen de drempel best laag is omdat je er dus zo op af kunt stappen. En dat is dan ook zeker een deel van de kracht van bootcamp lessen. Ze zijn dus enorm makkelijk te volgen en erg laagdrempelig, hierdoor neem je er dus al snel vrij gemakkelijk deel aan en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

Ook is het sporten in de buitenlucht buiten dat het dus laagdrempelig is heel erg gezond. Je bent lekker actief buiten bezig en dit heeft ongelofelijk veel fijne voordelen voor je gezondheid waar je dus ook veel mee kunt bereiken! Zo adem je lekker veel frisse en zuivere lucht in, krijg je meer energie, en voel je meer ruimte en ontspanning doordat de natuur nu eenmaal die werking op ons mensen heeft. Dus deze fijne bijwerking van de natuur pik je ook nog eens even fijn mee.

Kortom meer dan genoeg redenen om het buiten zijn in de natuur onwijs prettig te vinden en om hier ook heel erg van te genieten! De eerstvolgende keer dat je ergens een bootcamp groepje aan de gang ziet kun je er dus ook zeker weten met een gerust hart op af stappen!

Bootcamp is geschikt voor iedereen

Zoals je wel kunt lezen is het volgen van een bootcamp les dus echt voor heel veel mensen weggelegd. Het is dan ook onwijs laagdrempelig om een bootcamp les te volgen en hier optimaal van te genieten. Je kunt dan ook echt heel makkelijk aan een les meedoen en hier de voordelen van ervaren.

Ten eerste kun je bootcamp geheel op je eigen tempo volgen. Dus of je nu weinig of veel conditie hebt dit maakt eigenlijk allemaal niet zoveel uit want je kunt dus al snel makkelijk meedoen met een bootcamp les. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je het naar je eigen intensiteit op kunt bouwen. Je hoeft dus niet meteen voluit te presteren en over je grenzen heen te gaan. Je traint gewoon op de intensiteit die bij jou kunnen past. En ook is het zo dat je bij bootcamp lessen veel oefeningen uitvoert door het gebruik van je eigen lichaamsgewicht, je kunt jezelf ook vast wel voorstellen dat dit veel voordelen heeft. Zo train je dus al snel met het gewicht dat bij je past en daarnaast verklein je zo de kans op blessures ook enorm. Door met je eigen gewicht te trainen houdt je het risico daarop namelijk heel beperkt en dat is natuurlijk wel zo prettig.

Meer dan genoeg reden dus om te stellen dat  bootcamp voor iedereen geschikt is. En tel daarbij op dat je er ook nog eens heel makkelijk aan deel kunt nemen en je hebt alles in huis om ervoor te zorgen dat je optimaal van de bootcamp lessen kunt genieten en hier dus aan deel kunt nemen, met of zonder ervaring!