fbpx

Tips voor trainen in warmere temperaturen

Buiten schijnt het zonnetje weer lekker en de temperaturen lopen dan ook steeds hoger op. We genieten hier vaak onwijs van en brengen weer lekker veel tijd buiten door! Een van de activiteiten die we ook graag buiten ondernemen is het sporten. Heerlijk lekker buiten sporten in de buitenlucht met vers zuurstof in je longen en de wind door je haar.

Voor veel mensen de ideale omstandigheden om te sporten. Zij sporten dan ook veel liever buiten dan binnen. En dat is natuurlijk ook heel begrijpelijk want het is nu eenmaal enorm fijn om lekker buiten in de weer te zijn en actief bezig te zijn!

Maar als de temperaturen oplopen kan het soms ook flink pittig zijn om buiten aan de slag te gaan. De warmere temperaturen kunnen het trainen wat lastiger maken en er soms voor zorgen dat je jezelf zelfs slomer en wat minder lekker gaat voelen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en vandaar dat er een aantal slimme tips zijn die er gelukkig voor zorgen dat het trainen met warmere temperaturen ook goed te doen blijft.

In deze blog hebben wij een aantal van deze tips voor je op een rijtje gezet! Zo maken we het een stuk makkelijker en aantrekkelijker voor je om ook lekker in warmere temperaturen actief te blijven en er helemaal voor te gaan! Lees je met ons mee?

Sporten met warmere temperaturen

Ten eerste is het vooral heel belangrijk om goed te beseffen dat het trainen in warmere temperaturen echt heel erg anders is dan het trainen met kouder weer. Het vraagt namelijk een stuk meer van je lichaam en het vraagt vooral ook wat anders van je lichaam.

Hier moet je lichaam vaak best even aan wennen en het is dan vaak ook vooral eerst even omschakelen voordat het trainen met warm weer je wat beter af zal gaan. Dit is ook helemaal niet erg en het is vooral belangrijk om jezelf dit goed te realiseren en om je lijf ook de ruimte te geven om te schakelen.

Als je lichaam eenmaal wat meer gewend is aan de warmere temperaturen zal je vanzelf ook gaan merken dat het sporten wat makkelijker zal gaan! Zeker met de juiste voorzorgsmaatregelen is dit geen enkel probleem en maakt het voor jezelf een stuk makkelijker.

Wel is het zo dat sporten met warmere temperaturen nu eenmaal een stuk intensiever is en dat merk je dan ook echt aan je lichaam als je aan het bewegen bent. Het kost meer energie en doordat de temperaturen in je lijf sneller oplopen kan het ook voor wat ongemak zorgen. En laat het nu precies zo zijn dat we hier wat tegen kunnen doen! Lees je mee!

Hoe werkt je lichaam

Om beter te begrijpen waarom het sporten in warmere temperaturen een stuk lastiger is voor je lichaam is het vooral heel belangrijk om dus eerst eens goed te kijken hoe dat dan eigenlijk allemaal werkt. Als je dit namelijk beter begrijpt zal het daarna ook een stuk makkelijker zijn om de juiste maatregelen te nemen tijdens het sporten en om goed voor jezelf te zorgen.

Ons lichaam heeft een zogenaamd afkoelingsmechanisme, namelijk zweet. Het zweten zorgt er namelijk voor dat ons lichaam af kan koelen en dus weer op temperatuur te komen. Dit is een mechanisme wat ontzettend mooi werkt en wat ons lichaam dus ook helemaal zelf regelt. Maar soms heeft je lichaam hier wat hulp bij nodig. Als het namelijk buiten erg warm is zorgt dit voor een hoge luchtvochtigheid en dit zorgt er dus weer voor dat het zweet lastig verdampt kan worden. Je lichaam heeft dus meer moeite om af te koelen en dit kost dan ook een stuk meer energie. Het is natuurlijk logisch dat je dit merkt en voelt. Zeker tijdens het trainen.

Vandaar dat het dus belangrijk is om je lichaam hier een handje mee te helpen en om er dus ook voor te zorgen dat je lijf makkelijker warmte kwijt kan! En hoe je dat dan precies moet doen laten wij je in deze blog graag zien!

Zorg voor luchtige en ademende sportkleding

We beginnen met een hele handige tip die echt ook een groot verschil kan maken! Je kunt je vast wel voorstellen dat als je aan het sporten bent met hogere temperaturen en het zonnetje schijnt lekker dit flink zwaar voor je lijf kan zijn. Je gaat waarschijnlijk zweten en je lichaam moet wat warmte kwijt.

Nu is het zaak om dit proces voor je lichaam zo makkelijk mogelijk te maken zodat het je lichaam niet teveel energie kost en er zoveel mogelijk energie over blijft voor het sporten. Dit kun je dus onder andere doen door goed te kijken naar welk soort sportkleding je draagt!

Zorg bijvoorbeeld voor luchtige en ademende sportkleding die voldoende lucht en zweet doorlaat. Op deze manier help jij je lichaam een handje om op temperatuur te blijven en dat heeft natuurlijk veel voordelen.

Gelukkig is er ontzettend veel verschillende sportkleding te vinden en zijn er ook al veel merken die hier handig op inspringen en speciale zomerse sportkleding maken van ademend materiaal. Op deze manier kun jij lekker buiten aan de slag en help jij je lichaam ook nog eens een handje!

Zorg voor voldoende vocht

Dit is wellicht wel de meest bekende tip voor sporten tijdens warm weer maar toch zitten er enkele haken en ogen aan deze tip waar de meeste mensen niet van op de hoogte zijn. Je kent het namelijk vast wel, je hebt flink wat gedronken voor het sporten en als je dan eenmaal lekker aan de gang bent heb je toch wel erg veel last van die klotsende buik en geeft het je zelfs een ongemakkelijk en misselijk gevoel. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en dan ook een groot nadeel van het sporten met een volle buik van het drinken.

Maar tijdens het sporten is het wel heel belangrijk om voldoende te drinken en om dus voldoende vocht binnen te krijgen. Hoe pak je dat dan zo slim mogelijk aan? De truc is om het drinken zoveel mogelijk te verdelen over de dag, zodat je lichaam voldoende vocht bevat zonder klotsende buik. Zorg er dus voor dat je voor het sporten wat drinkt, maar ook tijdens het sporten en na het sporten is het vooral heel belangrijk om het eventuele tekort aan vocht weer op te krikken.

Op deze manier zorg je ervoor dat de vochtbalans in je lijf goed blijft maar dat je tegelijkertijd ook kunt sporten ondanks een volle buik! Dit is natuurlijk een stuk prettiger. Let er overigens wel op dat het vooral water is wat je drinkt! We zien ook vaak dat mensen naar andere sportdrankjes grijpen maar deze hebben helaas niet hetzelfde effect voor je lichaam. Je kan deze dan ook beter als extra zien naast het water dat je drinkt!

Kijk goed naar het trainingsmoment

We weten natuurlijk allemaal dat op het midden van de dag de zon het meeste kracht heeft en de temperatuur dus ook enorm hoog kan zijn. Het is dan ook een slimme tip om te proberen niet op dit moment te gaan sporten. Als de temperaturen erg hoog zijn kan het een hele slimme zet zijn om vooral in de ochtend of namiddag, avond te gaan sporten. Op deze manier ga je niet op het heetste van de dag aan de gang en kun je er dus ook voor zorgen dat je het je lichaam zo makkelijk mogelijk maakt!

Het is dus heel slim om je trainingsmoment op de weersomstandigheden aan te passen en om dus niet op het warmst van de dag aan de slag te gaan met een intensieve training. Dit kan echt enorm helpen en er ook voor zorgen dat je lichaam de training een stuk beter aan kan!

En als het mogelijk is zou zelfs in de avond trainen ook een heel erg goed idee zijn. Vaak koelt het dan al flink af en gaat de training ook een stuk gemakkelijker!

Pas de intensiteit eventueel aan

Als je gaat trainen met warme temperaturen dan vraagt dit dus vrij veel van je lichaam. Zoveel zelfs dat het trainen je wat lastiger af kan gaan en je er zelfs wat moeite mee kan hebben. Ook kan je lichaam soms flink tegen gaan sputteren, vandaar dat het erg belangrijk is om met warmere temperaturen de trainingsintensiteit wat aan te passen naar de omstandigheden.

Zorg voor een langzame opbouw, ga niet meteen voluit maar geef je lichaam even de kans om aan de nieuwe omstandigheden te wennen. Daarna bouw je de intensiteit langzaam op. Het is hierbij wel belangrijk om goed te kijken naar wat haalbaar is en om eventueel je verwachtingen bij te stellen. De omstandigheden zijn nu eenmaal anders en het is dan ook helemaal niet vreemd om het wat rustiger aan te doen en een wat langere aanloop te nemen!

Door de intensiteit van je trainingen aan te passen zorg je dus ook voor een langere aanloop en uiteindelijk een fijnere training dan wanneer je toch meteen vol uit gaat! Je lijf zal dit wat lastiger kunnen accepteren en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Trainen met warmere temperaturen

Zoals je wel kunt zien heeft het trainen met warmere temperaturen best nog wel wat voeten in de aarde! Het is wat zwaarder en vraagt dus ook een stuk meer energie aan je lichaam. Ook kan het je lichaam zwaar vallen en merk je bijvoorbeeld sneller vermoeidheid of raak je makkelijker buiten adem.

Allemaal omstandigheden die door de warmere temperaturen  komen. Gelukkig zijn er wel een aantal handige tips waarmee jij er voor kunt zorgen dat de training toch goed verloopt en dat jij zonder al teveel moeite toch ook met warmer weer een fijne training kunt realiseren!