fbpx

Je conditie op peil brengen

Conditie, het is iets waar we enorm van kunnen profiteren als we het hebben en waar we ook enorm de nadelen van ervaren als we het tekort komen. Onze conditie is dan ook erg belangrijk voor onze gezondheid en meer dan genoeg reden om hier wat aandacht aan te besteden en om ervoor te zorgen dat onze conditie op peil blijft.

En juist hier gaat het vaak mis, want hoe doe je dat nu eigenlijk precies die conditie op peil houden? Hier bestaan vaak veel vraagtekens rondom en vaak zien we dan ook dat mensen niet zo goed weten hoe ze het opbouwen van conditie aan kunnen pakken. Ook zien ze vaak niet snel genoeg resultaat en dat resulteert er dan weer in dat mensen soms makkelijk de handdoek in de ring gooien, dit is natuurlijk onwijs zonde en ook helemaal niet nodig.

Het is namelijk juist heel belangrijk om goed aan je conditie te werken en deze voldoende op peil te brengen. Hier kun je namelijk in je dagelijks leven ook onwijs veel voordelen van ervaren. Er zijn zoveel zaken die je dan ineens een stuk makkelijker af gaan en voor je algehele gezondheid is een goede conditie ook enorm prettig!

Meer dan genoeg reden dus om er snel voor te zorgen dat je conditie op peil wordt gebracht en dat je hier uitgebreid van profiteren kunt. In deze blog gaan wij je stap voor stap vertellen hoe je dat het beste kunt doen! Lees je met ons mee?

Waarom is conditie zo belangrijk

We willen allemaal graag een goede conditie hebben. Maar waarom eigenlijk. Wat maakt een goede conditie nu zo belangrijk voor ons? Je conditie is eigenlijk het uithoudingsvermogen van je lichaam. Op deze manier kun je er het beste tegenaan kijken. Als dit dus goed op peil is kun je jezelf vast wel voorstellen dat bepaalde dingen je goed afgaan en dat je hier ook goed van kunt profiteren.

Tegelijkertijd kun je jezelf vast ook wel voorstellen dat als dit niet op peil is je lichaam hier ook onwijs veel last van heeft. Als je namelijk een slechte conditie hebt, zoals we dit dan noemen, dan is je uithoudingsvermogen dus ook een stuk minder of zelfs slecht te noemen.

Dit merk je dan bijvoorbeeld als je lichaam in actie komt, bepaalde dagelijkse lichte bezigheden kosten je dan al veel energie en kunnen dus al zorgen voor een uitgeput gevoel. Dit is natuurlijk heel erg jammer en je kan hier ook flink wat last van hebben. Je bent sneller moe en uitgeput of je moet op adem komen.

Je kunt je vast wel voorstellen dat dit allemaal totaal niet prettig is en dat het daarom belangrijk is om voor een goede conditie te zorgen waarmee je dus ook goed kunt functioneren! Wij vertellen je in deze blog dan ook graag hoe jij je conditie op peil kunt brengen en houden zodat je hier dagelijks profijt van hebt!

Genieten van een goede conditie

Als je een goede conditie hebt dan geniet je hier dus eigenlijk onwijs van! Het zorgt er namelijk voor dat je jezelf fit en energiek voelt. Maar daarnaast zorgt het er ook voor dat heel veel bezigheden je gemakkelijk afgaan en dat je veel minder snel moe bent.

Je kunt je vast wel voorstellen wat voor effect dit gevoel heeft op je dagelijks leven. Het zorgt er namelijk voor dat je optimaal genieten kunt en dat je dagelijks leven er dus ook veel fijner uitziet. Vandaar dat we ook echt wel durven te beweren dat je echt kunt genieten van een goede conditie.

Met een goede conditie put alles je veel minder snel uit want je uithoudingsvermogen is natuurlijk een stuk groter, en juist dat is zo ongelofelijk fijn! Je houdt alles langer vol en de kleinste bezigheid zorgt niet al voor een moe en uitgeput gevoel.

Een goede conditie is dus optimaal genieten en om die reden ook echt iets om na te streven naast dat het natuurlijk ook gewoon enorm gezond is om een goede conditie te hebben!

Hoe merk je dat je conditie niet op peil is

Nu is het helaas vaak zo dat heel veel mensen hun conditie niet op peil hebben. En dit merk je natuurlijk. Je zal dan sneller moe zijn. De kleinste inspanning zorgt dan al voor een snellere hartslag, zweten en een uitgeput gevoel. En aan het einde van de dag ben je vaak helemaal gesloopt.

Ook kun je het vaak tijdens activiteiten goed merken. Als jij namelijk helemaal buiten adem bent als je de trap op loopt dan kun je er bijna wel zeker van zijn dat jouw conditie te wensen overlaat. Ook merk je het als je bijvoorbeeld ineens wat sneller moet lopen, als dit al snel onaangenaam voelt of je hebt het gevoel te willen stoppen en het niet vol te kunnen houden dan zegt dit ook echt iets over je conditie.

Een slechte conditie is dus zeker heel goed merkbaar en ook aan het einde van de dag! Vaak zien we dan dat mensen zich echt uitgeput voelen en dat is natuurlijk niet fijn. Uiteraard is gezonde moeheid aan het einde van de dag niet meer dan normaal maar het is wel zo prettig als dit natuurlijk goed in verhouding staat!

Stapje voor stapje een betere conditie

Als je dus merkt dat je conditie echt beneden peil is dan is het de hoogste tijd om hier iets aan te gaan doen en om dus snel van een betere conditie te kunnen profiteren. Dit is namelijk enorm belangrijk om je wat beter te gaan voelen!

Stapje voor stapje zorg je er op deze manier dan ook voor dat je conditie beter zal worden en dat je dus ook beter kunt functioneren en jezelf een stuk beter gaat voelen! Maar hoe pak je dat dan precies aan? De sleutel hierbij is in ieder geval om het stapje voor stapje aan te pakken. We zien namelijk vaak dat mensen heel abrupt aan de slag gaan en ineens hard gaan lopen of allerlei zware oefeningen gaan doen waardoor ze direct uitgeput zijn. En dat is nu precies niet de bedoeling, het is namelijk veel beter om ervoor te zorgen dat je het stapje voor stapje aanpakt en dat je juist je conditie opbouwt.

Dit kun je enkel maar doen door dus steeds iets verder te gaan en zo je conditie te behouden en verder op te bouwen. Dit is een hele gevoelige balans want je gaat natuurlijk al snel over je grenzen heen en dan bouw je niks op maar verlies je het juist weer. De juiste wijze om je conditie goed op te bouwen is dus om jezelf steeds een stapje verder uit te dagen op een zeer regelmatige basis. Als je het namelijk laat versloffen verlies je ook weer snel je conditie die je juist opgebouwd had!

Een goede conditie bouw je dus stapje voor stapje op en op deze wijze kun je er ook echt goed van profiteren op de lange termijn. Een langdurig resultaat is waar we voor gaan.

Manieren om je conditie op te bouwen

Logisch dus dat ook jij graag aan de slag gaat met je conditie en graag een goede conditie op wil bouwen. Het goede nieuw is hier zijn verschillende handige manieren voor. Vaak zit het hem al in kleine gewoontes doorbreken en anders aanpakken dit maakt als een groots verschil. En als je meerdere kleine gewoontes aanpakt kun je helemaal grote vorderingen maken.

Ten eerste is het vooral heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende in beweging komt. Dit geeft je namelijk energie. Zorg er dus voor dat je voldoende beweegt en zo dus conditie opbouwt. Neem bijvoorbeeld vaker de trap in plaats van de lift. Als je deze gewoonte dagelijks toepast maakt dat al een heel verschil. Maar probeer ook zoveel mogelijk lopend of op de fiets te doen waar je dit vroeger wellicht met de auto deed. Op deze manier maak je allemaal stappen om je conditie verder op peil te brengen.

En als je dan al beweegt ga het dan opbouwen. Beweeg dus steeds wat meer op een dag en breng dus zo je conditie goed op peil. Op deze manier profiteer je daar ook echt van en dat is heel erg prettig. Als je steeds iets meer doet dan de dag ervoor merk je dat je conditie beter zal worden.

Handige manieren om aan je conditie te werken zijn bijvoorbeeld fietsen, wandelen, hardlopen, traplopen en zwemmen. Dit zijn bezigheden die snel en makkelijk voor meer conditie zorgen en die je ook handig uit kunt bouwen. Op die manier zorg je er dus voor dat je conditie steeds wat beter zal worden en dat je daar van profiteren kunt.

Je conditie op peil houden

We hebben je nu een aantal fijne manieren laten zien om je conditie op peil te brengen maar wist je dat als je jouw conditie niet regelmatig bijhoudt je hier ook snel weer veel conditie mee verliest. Het is dan ook heel belangrijk om je conditie goed op peil te houden zodat je hiervan kan profiteren.

Dit doe je door iedere dag voldoende te bewegen. Zorg ervoor dat je iedere dag in beweging komt zodat je conditie ook aangewakkerd blijft en gelijk kan blijven, op het moment dat je deze beweging dan verder uit gaat breiden zorg je er weer voor dat jij je conditie verder opbouwt.

Spreek ook goed met jezelf een bepaalde hoeveelheid beweging per dag af en zorg dat je deze haalt. Op die manier heb je ook een stok achter de deur. Mocht het een dag niet lukken probeer het dan ieder geval de volgende dag weer op te pakken. Vaak werkt het net als bij een dieet en zien we dat als mensen een “slechte” dag hebben de handdoek al snel in de ring gaat en dat is natuurlijk ongelofelijk zonde.

Zorg er dus voor dat je dagelijks aan je conditie blijft werken en op deze manier je conditie verder uit kunt breiden of goed op peil kunt houden!

De invloed van voeding op je conditie

vaak wordt er ook de link gelegd tussen voeding en conditie. Nu is het natuurlijk niet zo dat het eten van bepaalde voeding je een goede conditie bezorgt maar het is zeker wel zo dat bepaalde voeding bijdraagt aan het op peil houden van je conditie. Als jij namelijk gezond eet dan zorgt dit ervoor dat je lichaam genoeg energie binnen krijgt en dat helpt dan natuurlijk wel weer in positieve zin mee aan een betere conditie.

Dus nee je voeding zorgt niet direct voor een betere conditie maar indirect draagt gezonde voeding hier dus zeker wel een belangrijk steentje aan bij! Voldoende reden dus om ook op dit vlak goed voor je lichaam te zorgen.

Je conditie op peil brengen

Een goede conditie is dus enorm belangrijk voor onze gezondheid en heeft ook een groot aandeel in onze dagelijks bezigheden. Het is dan ook van groot belang om voor een goede conditie te zorgen en hier de vruchten van te plukken.

Gelukkig kan dit al door enkele dagelijkse gewoontes aan te pakken of in te voeren en om zo op deze wijze aan je conditie te werken. Vaak maakt het al een enorm verschil om dagelijks de trap te pakken in plaats van de lift. Of om bijvoorbeeld iedere dag met jezelf af te spreken om een bepaalde afstand te lopen. Als je dit dus op dagelijks basis terug laat komen merk je dat je aan je conditie kunt werken en dat je conditie ook met stappen vooruit zal gaan!

Ook is het daarna belangrijk om je conditie op peil te houden. Maar ook dit kun je gelukkig heel makkelijk doen! Zorg er namelijk voor dat je dagelijks in beweging blijft en dat je dus ook dagelijks aan je conditie werkt. Mocht het een dag niet lukken probeer het dan wel de dag erna weer op te pakken! Op deze wijze blijft je conditie ook nog eens goed op peil!