fbpx

Hoe haal jij het uiterste uit je training

Als je meedoet met een bootcamp les dan kun je dat natuurlijk deels op je eigen tempo doen. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat het volgen van een bootcamp les dus heel laagdrempelig is maar aan de andere kant geeft het ook een  bepaalde vrijheid. Het is dus ook deels aan jezelf om echt het uiterste uit je training te halen en zo jezelf te  blijven motiveren. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk precies? En wat is daar dan allemaal voor nodig?

Wij helpen je graag een handje op weg en hebben in deze blog een aantal punten voor je op een rijtje gezet waar je veel aan kunt hebben en die je kunnen helpen om het uiterste uit je training te halen! Op die manier kun jij jezelf motiveren en echt helemaal tot het gaatje gaan. Al helpen we je wel om dit op een verantwoorde manier te doen zodat je niet het risico loopt om een blessure op te lopen. Dat risico komt natuurlijk altijd om de hoek kijken het is dan ook belangrijk om wel het uiterste uit je training te halen maar om niet over het randje te gaan en juist die balans helpen wij je graag vinden!

Door de juiste balans te vinden kun je prima trainen waarbij je dus het uiterste uit je training haalt zonder over je grenzen te gaan kun je echt optimaal profiteren van je training. Lees je met ons mee?

Redenen om te gaan trainen

Mensen trainen natuurlijk om heel erg veel verschillende redenen. Zo werken ze graag aan hun conditie, willen ze meer spieren realiseren, fitter worden, gewicht verliezen of juist aankomen. Het kan allemaal en het zijn dan ook allemaal gegronde redenen om lekker actief bezig te zijn en te gaan sporten.

De reden om te gaan sporten is dus heel persoonlijk en verschilt ook echt per persoon. Iedereen heeft zo zijn eigen beweegredenen om aan de slag te gaan. De reden waarom je sport heeft ook deels te maken uiteindelijk met je drive en motivatie. Het is dan ook belangrijk om deze redenen voor jezelf scherp en helder te houden!

Door dit te doen zorg je er dus ook al makkelijker voor dat jij het uiterste uit je training kunt halen en dat je er optimaal van kunt profiteren! Des te meer reden dus om lekker aan de slag te gaan en heerlijk te gaan trainen!

De start van je training

Als jij mee gaat doen aan een bootcamp les dan is de start hiervan natuurlijk al onwijs belangrijk. Om optimaal van je training te kunnen profiteren moet je zelf ook in optimale staat zijn. Dit doe je door een goede start te maken. En dan bedoelen we dat het bijvoorbeeld handig is om ervoor te zorgen dat je genoeg gegeten en gedronken hebt zodat je ook echt energie hebt om er tegen aan te gaan. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je goed uitgerust bent.

Dit alles draagt dus bij aan een goede start van je training net als het dragen van de juiste kleding en het zorgen voor een goed gemoed. Maar daarnaast is ook een goede warming up van groot belang! Door te zorgen voor een juiste warming up zijn je spieren lekker warm en kun je er dus voor zorgen dat je er helemaal klaar voor bent om aan de slag te gaan. Als je spieren namelijk goed warm zijn en een goede warming up hebben gehad voorkom je de kans op blessures!

Een goede start van je training is dan ook daadwerkelijk het halve werk. Zorg naast een goede warming up en voldoende energie er ook nog eens voor dat je lekker zittende kleding draagt waar je ook goed in kunt bewegen. En vergeet daarnaast vooral ook niet te zorgen voor goede sportschoenen. Op die manier zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een goede start van je training en dus een training waarbij jij het uiterste eruit kunt halen!

De voordelen van een bootcamp les

Als we het hebben over het uiterste uit je training halen dan is een bootcamp les hier wel echt bij uitstek geschikt voor. Juist door het volgen van een bootcamp les kun je ervoor zorgen dat je alles uit je training haalt wat erin zit en dat je er dus ook optimaal van kunt profiteren. Bij bootcamp is het namelijk zo dat je uiteindelijk traint op je eigen tempo en niveau. Dit kun je dus helemaal zelf bepalen en dit zorgt er dan ook voor dat je zelf het uiterste eruit kunt halen en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

Uiteraard volg je natuurlijk een les en in deze les komen allerlei oefeningen en uitdagingen voorbij. Wat bootcamp nu zo uniek maakt is dat je er dus voor kunt zorgen dat je de oefeningen volgt maar dat de meeste oefeningen gebruik maken van je eigen lijf en lichaamsgewicht. Op die manier pas je de training eigenlijk automatisch al op jezelf en je eigen kunnen aan en dat is natuurlijk al een onwijs voordeel.

Maar daar blijft het niet bij. Je kunt daarna zelf natuurlijk ook nog het een en ander doen om de intensiteit van de training aan te passen op je eigen kunnen en dat levert vele fijne voordelen op. Zo kun je de training dus zo zwaar maken als je zelf wil en dus ook echt het uiterste uit je training halen. Ze zeggen wel vaker dat het meeste resultaat bereikt wordt als je nadat je het gevoel hebt bijna niet meer te kunnen er nog 10% overheen gaat. Juist dan maak je progressie en dat is natuurlijk wel waar het allemaal om draait!

Een bootcamp les heeft dus zeker weten enorm veel voordelen. Zo is het bijvoorbeeld ook nog eens zo dat je een bootcamp les natuurlijk volgt met meerdere mensen. Op deze manier ben je met zijn allen hard aan de slag en kun je elkaar dus ook heel goed motiveren en dat is natuurlijk juist wel heel erg veel waard!

Door elkaar dus te motiveren kun je goed aan de slag gaan en ervoor zorgen dat je ook jezelf net even wat verder pusht en motiveert met hele fijne resultaten als gevolg! Bij een bootcamp les zijn dus verschillende facetten vertegenwoordigd die er uiteindelijk voor zorgen dat je gemotiveerd aan de slag kunt gaan en dus het uiterste uit je training kunt halen!

De juiste balans vinden

Als je graag het uiterste uit je training wil halen dan is het vooral ook erg belangrijk om de juiste balans te vinden. Het is namelijk een dun lijntje tussen alles uit je training halen en jezelf tot het uiterste pushen en over je eigen grenzen heen gaan. Vandaar dat het enorm belangrijk is om hier goed op te letten en om het vinden van die balans ook echt enorm belangrijk te maken!

Maar hoe pak je dat nu eigenlijk precies aan? Hoe zorg je ervoor dat je dus een bepaalde balans vindt en kunt behouden zonder dat je over je grenzen heen gaat en dus eventueel zelfs het risico op een blessure loopt. Dat is natuurlijk best even lastig om te ontdekken en een dun lijntje. Het is ten eerste heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je zelf goed weet waar je grenzen liggen. Tot waar kun je gaan zonder risico te lopen en hoe zorg je er wel voor dat je jezelf uit blijft dagen. Dat is dan ook meteen de andere kant van het verhaal. Je wil natuurlijk niet te gemakkelijk zijn en te snel opgeven want dan bereik je ook geen vooruitgang. Daar tussen in zit dus een grijs gebied en juist daar moet je dus zijn als het gaat om het verleggen van je grenzen en het kijken wat je kunt bereiken met sporten!

Het vinden van die juiste balans is dus best wel even lastig. Maar wel van belang. Kijk voor jezelf goed wat er gebeurd als je aan het sporten bent. Gaat je hartslag om hoog adem je wat sneller en ga je zweten, dit zijn natuurlijk geen signalen die betekenen dat je meteen het tempo maar omlaag moet gaan gooien. Hier mag je als het ware best nog wel even doorheen gaan. Maar waar ligt dan die grens? Dit is lastig te bepalen maar we kunnen wel stellen dat als je bijvoorbeeld op het punt komt dat je echt fysiek niet lekker wordt dat dit best een signaal kan zijn wat betekend dat je wellicht beter even een tandje minder kunt doen.

Het is dus belangrijk om naar deze signalen van je lichaam te luisteren en om er zo dus voor te zorgen dat je deze niet mist en dat je dus wel het uiterste uit je training kunt halen zonder een blessure op te lopen.

Het risico op een blessure

Veel mensen halen helaas niet  het uiterste uit hun training om dat ze zich om verschillende redenen laten weerhouden tot het uiterste te gaan. Een van de redenen die we vaak zien is dat mensen bang zijn om het risico op een blessure te lopen. Dit risico is natuurlijk altijd aanwezig maar het is zonde om je hierdoor te laten weerhouden en om op die manier dan ook niet tot het uiterste te gaan.

Als je namelijk zorgt voor een goede voorbereiding en als je goed op eventuele alarmsignalen van je lijf let kun je er prima voor zorgen dat je het risico op een blessure verkleint en dat is natuurlijk wel heel erg prettig. Maar laat het op deze manier dan ook zeker geen reden zijn om niet tot het uiterste te gaan en zorg er dan wel voor dat je actief blijft!

Kortom daag jezelf uit en laat de angst voor een blessure niet de overhand nemen. Alleen zo zorg je ervoor dat je het uiterste uit je training haalt en dat je dus ver kunt komen!

Hoe haal jij het uiterste uit je training

Als je meedoet aan een bootcamp les dan ben je natuurlijk al lekker actief. Toch is het zeker zo bij bootcamp dat je dit volledig op je eigen tempo kunt doen en dat je dus ook zelf het uiterste uit je training kunt halen! Het leuke is dat je dus ondanks dat de oefeningen vast liggen wel zelf de intensiteit kan bepalen en dat bepaald dus ook heel veel van het uiteindelijke resultaat van je training!

Het is dan ook zeker een heel goed idee om te proberen je grenzen op te zoeken tijdens het trainen en om ook zelfs te kijken waar je er eventueel iets overheen kan gaan. Dit levert zeker weten een heleboel voordeel op en zorgt er ook voor dat je dus echt profijt hebt van je training en dat je dus ook vorderingen maakt. En dat is uiteindelijk de bedoeling. Welke reden je ook hebt om te sporten je wil hier natuurlijk altijd graag een bepaalde progressie in zien en juist door dus net even wat verder te gaan en die grenzen op te zoeken kun je dat ook bereiken.

Wel is het natuurlijk zo dat je ook het risico loopt om blessures op te lopen als je te ver over je grenzen heen gaat. En juist dat is dus het zoeken naar een constante balans om toch het uiterste uit je training te halen zonder alle extra risico’s!

Probeer dus zelf de intensiteit van je trainingen omhoog te gooien en vindt uit tot hoe ver je kan gaan. Het zal je verbazen soms hoe ver je energie nog rijkt en hoe ver je soms je eigen grenzen op kunt rekken! Met onwijs veel profijt van je training tot gevolg! Wat ons betreft dus ook echt goud waard!