fbpx

Hoe blijf je fit als je op vakantie bent

Het vakantieseizoen is aangebroken. Massaal pakken we onze koffers en genieten we van een heerlijke vakantie vol zon, zee , strand en lekker eten en drinken. We vinden het heerlijk om eindelijk even te ontspannen en te ontsnappen aan ons drukke dagelijkse leven en om even helemaal niks te hoeven. We genieten voluit van al het goede dat vakantie ons te bieden heeft.

Soms vieren we vakantie in eigen land maar nog vaker gaan we op reis en bezoeken we andere landen, we maken kennis met cultuur en proeven de sfeer van het land waar we op vakantie zijn. Hier hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken bij.

Ons sport regime en gezonde voeding lijkt vaak even heel erg ver weg en meer dan eens laten we dit zelfs helemaal los als we op vakantie zijn. En eigenlijk is dit natuurlijk heel erg zonde. Als je namelijk al je gezonde gewoontes laat varen kan het zomaar zo zijn dat jij jezelf een stuk minder fit gaat voelen en dat je daarnaast ook nog eens moeite krijgt om je gezonde gewoontes daarna weer op te gaan pakken! Des te meer reden dus om ervoor te zorgen dat je ook tijdens je vakantie fit blijft met wat simpele tips! Hiervoor hoef je op vakantie echt niet dagelijks in de sportschool te zweten maar met wat handige en vooral simpele tips houdt jij ook tijdens je vakantie je conditie goed op peil waar je als je vervolgens weer thuis bent van kunt profiteren.

In deze blog gaan wij jou vertellen hoe je dat nu precies moet doen dat fit blijven tijdens vakantie, we laten je zien welke stappen je hiervoor moet zetten, soms letterlijk en figuurlijk. En geven je een aantal handige tips! Lees je met ons mee?

Eindelijk de vakantie is aangebroken

Vandaag de dag werken we allemaal hard en veel. Daarnaast zijn onze levens druk en moeten we vaak veel ballen in de lucht houden. Niet zo verwonderlijk dus dat we vaak toe zijn aan vakantie en er enorm naar uit kijken om dan eens even helemaal niks te hoeven.

Ontspannen staat dan ook vaak boven aan het lijstje als het om vakantie vieren gaat. Soms gaan we ook daadwerkelijk op reis maar het kan ook net zo goed zijn dat we heerlijk thuis blijven. Maar een ding hebben al onze vakanties gemeen en dat is dat we vaak optimaal in de relax modus staan en dat we genieten van lekker eten en drinken en vooral veel gezelligheid.

We vinden het daarnaast fijn om even niks te moeten en doen zoveel mogelijk afstand van de bezigheden uit ons dagelijks leven. Helaas wordt dan ook vaak het sporten en de gezonde gewoontes aan de kant geschoven en dat is natuurlijk heel erg zonde. Vooral omdat dit helemaal niet nodig is en je het jezelf zo extra moeilijk maakt. Het wordt na een tijdje namelijk een stuk lastiger om deze gewoontes ook weer op te pakken.

Vandaar dat het dus wel zo slim is om deze gewoontes vast te houden alleen dan in de vakantie modus, en het goede nieuws is dat dit ook prima kan! Let maar eens op!

Lekker veel aan de wandel

Als je vakantie hebt dan zet je vaak je favoriete sport even op pauze. Als je lid bent van een sport vereniging dan zien we vaak dat de lessen of trainingen een zomerstop hebben en dus tijdens de zomervakantie even stil liggen. En als je naar de sportschool gaat om te trainen dan zien we vaak dat mensen daar nu juist even geen zin in hebben nu ze vakantie aan het vieren zijn.

Toch wil je natuurlijk straks ook niet heel je conditie kwijt zijn en weer van voor af aan hoeven beginnen met het opbouwen ervan. Een heel handig hulpmiddel hiervoor is door zoveel mogelijk lopend te doen als je vakantie hebt. Op deze manier leg je ongemerkt toch best wat kilometers af en ben je flink aan het stappen. Zo kom je dus toch aan je beweging en hou jij je conditie ook op vakantie redelijk op peil!

Daarnaast is wandelen ook nog eens een leuke en fijne manier om in beweging te zijn en kun je deze manier ook best wel makkelijk toe passen op vakantie. In plaats van de auto ga je eens lopend naar het strand. Of in plaats van met de fiets ga je lopend een stadje verkennen. Op deze wijze ben je toch best wel flink veel in beweging en dit telt natuurlijk allemaal mee. Zo werk jij ook aan je conditie als je lekker vakantie aan het vieren bent.

Zwemmen is goed voor al je spieren

Het is iets wat vaak gezegd wordt en het is ook echt waar, zwemmen is ontzettend goed voor je spieren. Door lekker te zwemmen zijn al je spieren lekker actief en in beweging. Vandaar dat zwemmen ook een hele fijne manier van bewegen is die je ook al snel op vakantie lekker toe kunt passen.

Zeker als je in een warm land op vakantie bent met fijne temperaturen is het al snel erg lekker om een duik in het zwembad te nemen. Vaak zien we dan dat mensen een beetje blijven dobberen maar het is natuurlijk veel slimmer om baantjes te trekken. Op deze manier werk je meteen aan je conditie en kom je dus ook lekker in beweging en dat is dus ook precies wat we graag willen zien!

Daarnaast is het bij warme temperaturen ook nog eens heel erg prettig om een verfrissende duik in het koele water te nemen! Zo sla je dus meteen twee vliegen in een klap!

Drink voldoende water

Een andere belangrijke factor die een grote bijdrage levert aan het fit blijven is het drinken van voldoende water. Ons lichaam bestaat natuurlijk voor een heel groot deel uit vocht en als we  graag gezond bezig willen zijn dan is het enorm belangrijk dat het vochtpeil in ons lijf zo goed mogelijk op peil blijft!

Op deze manier kan ons lichaam zo goed mogelijk functioneren en allerlei processen in ons lichaam doen het dan ook heel erg goed als er voldoende vocht in ons lichaam is. Meer dan genoeg reden om je vochtpeil goed te houden.

Dit doe je dus door voldoende water te drinken. Ook op vakantie is dit iets wat je heel goed toe kunt passen om jezelf te helpen zo fit mogelijk te blijven. Juist ook tijdens je vakantie. Je zal dan ook al snel merken dat het drinken van voldoende water je zelfs een stuk makkelijker afgaat als je op vakantie bent!

Doordat je vaak kunt genieten van hogere temperaturen heb je ook al snel wat meer dorst. En dat is natuurlijk onwijs prettig en helpt je dan ook om voldoende water tot je te nemen! En dus blijf je op deze manier fit, ook als je op vakantie bent!

Maak de juiste keuzes wat voeding betreft

Als we op vakantie zijn dan gaan vaak al snel alle remmen los. We genieten van heerlijk eten en drinken en letten hierbij eigenlijk vaak enkel maar op hoe het smaakt en of we er trek in hebben. Hierdoor gaan we vaak een stuk ongezonder eten dan dat we thuis doen. Nu maakt dat in principe niet heel veel uit als je dit enkel tijdens je vakantie doet maar wel kan het een negatieve invloed op je conditie hebben en dit is iets wat veel mensen niet prettig vinden. Hoogste tijd dus om aan de bak te gaan en om te proberen de juiste keuzes te maken wat voeding betreft, juist ook op vakantie.

Hiervoor hanteren wij de 70/30 regel. Kortom komt het erop neer dat je 70% van de tijd gezonde keuzes maakt en dat je de 30% gebruikt om te eten en drinken wat je lekker vindt zonder hierbij te letten of dit ook wel de juiste keuze voor je is.

Op deze manier bestaat het grootste deel van je voeding dus uit gezonde voeding en 30% uit minder gezonde keuzes. Zo heb je voor tijdens je vakantie een mooie balans te pakken. Eenmaal buiten de vakantie om zien we vaak dat mensen dit naar 80% en 20% verschuiven maar tijdens je vakantie is het natuurlijk wel zo prettig om iets meer vrijheid te voelen en dat kun je op deze manier dan ook prima doen!

Een aantal voorbeelden van gezonde snacks zijn trouwens groente, fruit of dadels. Maar ook een lekker waterijsje kan prima op zijn tijd! Wist je dat je deze trouwens ook heel makkelijk zelf kunt maken van bevroren yoghurt met vers fruit! De ideale slanke snack voor als je op vakantie bent, zeker op warme dagen!

Kies voor leuke activiteiten

Als je op vakantie bent dan is het vaak ook heel erg leuk om allerlei nieuwe activiteiten te proberen. Zo maak je kennis met het land waar je bent en zie je vaak ook meteen wat van de omgeving en de cultuur. Wat erg handig kan zijn als je tegelijkertijd zo fit mogelijk wil blijven op vakantie is om voor een actieve activiteit te zorgen!

Op deze manier blijf je ook tijdens een activiteit lekker in beweging en dat is natuurlijk wel zo prettig. Op deze manier combineer je dus het leuke van vakantie vieren met het slimme van fit blijven! Ga bijvoorbeeld een mooie mountainbike tocht maken, of kies ervoor om deel te nemen aan een paardrijrit. En zo zijn er nog veel meer leuke actieve activiteiten te bedenken waar je heel veel plezier aan kunt beleven!

Ook kan dit trouwens een prima manier zijn om nieuwe mensen te leren kennen op vakantie. Als dit iets is wat je graag doet dan zouden wij je zeker aanraden om een leuke activiteit in de omgeving op te zoeken en op deze manier meteen wat sociale contacten op te doen terwijl je in beweging bent. Wat wil je nog meer zou je denken!

Hoe blijf je fit als je op vakantie bent

Als we vakantie vieren dan hebben we de eigenschap om het even helemaal niks doen wel erg serieus te nemen. Met alle gevolgen van dien. Onze conditie holt dan achteruit en dat is natuurlijk wel heel erg zonde, en ook nog eens helemaal niet nodig.

Er zijn namelijk meer dan voldoende handige manieren waarop je ook op vakantie aan je conditie kunt werken zonder hier meteen het vakantie gevoel mee te verliezen. Door enkel wat simpele aanpassingen te maken kom je namelijk al een heel eind. Doe bijvoorbeeld zo veel mogelijk lopend zodat je lekker in beweging bent. Trek ook eens wat baantjes in het zwembad in plaats van enkel maar te dobberen. Kies voor zoveel mogelijk gezonde voeding en hanteer hierbij de 70% en 30% regel. Op deze manier maak je overwegend gezonde keuzes maar laat je toch ook wat ruimte voor wat lekkers en voor minder gezonde keuzes.

Daarnaast is het natuurlijk ook aan te raden om zo nu en dan eens te kiezen voor een actieve activiteit waarbij je dus ook lekker in beweging kunt komen. Zo heb je veel plezier, ontdek je iets van het land en kun je zelfs nog sociale contacten maken en dat allemaal terwijl je in beweging bent.

En tot slot natuurlijk nog een hele belangrijke tip die we eigenlijk allemaal wel weten maar toch ook nog vaak genoeg vergeten. Drink voldoende water. Door voldoende water te drinken blijven allerlei processen in je lichaam goed op gang en daarnaast houdt het je lichaam dus ook fit en gezond. Gelukkig gaat het drinken van water je vaak een stuk makkelijker af in een warm land! Dat is dan natuurlijk weer mooi meegenomen.

Door het toepassen van al deze tips tijdens je vakantie zorg jij ervoor dat je zo fit mogelijk kunt blijven. Je kunt op deze manier lekker in beweging blijven en toch genieten van een heerlijke vakantie terwijl je conditie op peil blijft. En dit allemaal ook nog eens op een leuke manier! Fit blijven tijdens je vakantie, het kan dus echt!