fbpx

Hoe behaal jij je sportdoelen

Als je gaat sporten heb je vaak bepaalde doelen die je graag wil bereiken. Dit kan je soms vrij gemakkelijk afgaan maar meestal kan dit juist een flinke uitdaging vormen. Het is dan ook vaak zo dat je flink je best moet doen om je sportdoelen te halen en dat het veel mensen helaas vaak ook niet lukt.

Er zijn natuurlijk heel erg veel verschillende sport doelen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van spiermassa, verliezen van gewicht, verkrijgen van conditie of het simpelweg actief bezig zijn. Al deze verschillende doelen hebben natuurlijk een andere aanpak nodig maar toch hebben ze in de basis een heleboel met elkaar gemeen.

Vandaar dat er ook een bepaalde basis aanpak bestaat die jou kan helpen om je sportdoelen te realiseren. In deze blog laten wij je deze aanpak dan ook graag zien zodat ook jij je sportdoelen kunt behalen en de doelen binnen handbereik liggen.

Maar welke factoren spelen nu eigenlijk allemaal een rol bij het behalen van je sport doelen? En hoe kun je er dus voor zorgen dat het behalen van je doelen ook daadwerkelijk gaat lukken? In deze blog hebben wij dit allemaal voor je op een rijtje gezet zodat jij ook simpel en snel naar je sport doelen toe kunt werken en deze uiteindelijk ook kunt behalen! Lees je met ons mee?

Sporten met een doel

De meeste mensen die een sport beoefenen doen dit met een doel. Wel kan dit doel natuurlijk verschillen maar over het algemeen zit er altijd wel een gedachte achter het sporten en een doel dat men graag wil behalen.

Het doel bepaald vervolgens hoe je aan de slag gaat en wat je dus moet doen om dit doel ook daadwerkelijk te bereiken. Dat kan dus op veel verschillende manieren. Uiteraard zijn er bij bepaalde doelen soms ook bepaalde stappen die je het beste kunt ondernemen.

Maar uiteindelijk hebben ze ook een ding met elkaar gemeen. Dat noemen we de basis regels die je kunnen helpen om je sport doelen te bereiken. Deze basis regels zijn eigenlijk voor alle doelen hetzelfde ook al verschillen de doelen nog zo veel van elkaar.

Het sporten met een doel is natuurlijk heel prettig en als je hierbij vervolgens de basis regels goed volgt is het behalen van je doel ook zeker weten een hele fijne mogelijkheid die steeds realistischer wordt!

Het stellen van een realistisch doel

Als jij graag wil zorgen dat jij je sportdoelen gaat bereiken dan zijn er een aantal regels die je het beste kunt volgen. Door het volgen van deze regels vergroot je namelijk enorm de kans dat jij ook daadwerkelijk je doelen gaat behalen.

Ten eerste is het heel belangrijk om een realistisch sport doel te stellen voor jezelf. Als jij bijvoorbeeld nog nooit aan hardlopen hebt gedaan dan is het natuurlijk niet realistisch om meteen in een keer te verwachten vijf kilometer te kunnen rennen achter elkaar.

Dit is iets wat je op moet bouwen en daar moet je natuurlijk de tijd voor nemen. Als je dus graag wil dat jij je sport doelen kunt behalen dan is het heel slim om te beginnen met het stellen van realistische doelen zodat ze ook goed haalbaar voor je zijn!

 Dit doe je door je doelen goed af te wegen en goed te kijken naar wat je van jezelf mag en kunt verwachten. Houdt hierbij ook rekening met je huidige conditie en niveau zodat je niet ineens voor onaangename verrassingen komt te staan!

Het stellen van een realistisch doel is dus enorm belangrijk en zorgt er dus ook voor dat jij uiteindelijk veel makkelijker en sneller je doelen zal behalen, en dat resulteert weer in een succes verhaal. Het behalen van je doelen motiveert je overigens weer nog meer om verdere doelen te halen en dat is natuurlijk ook wel heel erg fijn!

Het vastleggen van je doel

Als je met het sporten een bepaald doel voor ogen hebt dan kan dat soms nog wat vrijblijvend voelen. En dat helpt vaak niet mee om het doel daadwerkelijk te gaan behalen. Hoog tijd om daar een oplossing voor te bedenken en gelukkig dat die er is!

Het helpt namelijk enorm om je doel vast te leggen. Op deze manier zorg je ervoor dat je doel helder en duidelijk is en je geeft jezelf natuurlijk ook meteen een flinke stok achter de deur! Iedere keer als je het doel ziet staan dan weet je natuurlijk wat je te doen staat en dat is heel erg prettig.

Daarnaast helpt het ook vaak heel erg om het doel daadwerkelijk zwart op wit te zien staan. Veel mensen vinden dit enorm prettig en het helpt hen dan ook om het doel echt te willen bereiken en om er maximaal voor te gaan! En dat zien we natuurlijk heel erg graag.

Wat je bijvoorbeeld kunt doen is je doel opschrijven in je agenda. Zo wordt je er iedere keer mee geconfronteerd. Maar ook kun je het ergens neerzetten waar je steeds even kunt kijken, denk aan een whiteboard of het bewaren van een simpel briefje met je doel in je portemonnee. Al deze manieren kunnen je onwijs helpen om je doelen te behalen en om ze zichtbaar te houden!

Deel je doelen met de mensen om je heen

Zelf vinden we deze tip ontzettend fijn omdat hij ook echt heel erg behulpzaam is! Het helpt namelijk enorm om je doelen te delen met de mensen om je heen! Op deze manier zorg je er dan ook voor dat je doelen echt vaststaan. Je hebt geen excuses meer en je gunt jezelf als het ware ook geen makkelijke uitweg en dat is natuurlijk wel een heel erg slim idee!

Op deze manier leg je jezelf dan ook echt vast en voor heel veel mensen helpt dat onwijs goed. Vaak zijn we helaas geneigd om toch soms wel makkelijk de handdoek in de ring te gooien als dingen een beetje lastig worden. Op deze manier geven we helaas vaak snel op en dat helpt natuurlijk niet om je doelen te behalen.

Wat enorm kan helpen is als de mensen om je heen ook van je doelen op de hoogte zijn. Zij kunnen je dan erop wijzen dat je toch echt nog even moet doorzetten omdat je graag je doelen wil behalen! Dat vormt dan natuurlijk weer een mega stok achter de deur waardoor jij veel sneller geneigd bent om harder voor je doelen te werken en om jezelf dus ook niet zomaar gewonnen te geven!

Deel je doelen dus zoveel mogelijk met de mensen om je heen en dan met name de mensen die je ook regelmatig ziet. Zij kunnen je helpen om je doelen te behalen en houden je daarnaast ook nog eens scherp!

Stel een beloning in het vooruitzicht

Belonen is een manier die heel vaak voor allerlei doeleinden gebruikt wordt. Wij mensen zijn er nu eenmaal gevoelig voor. Stel ons een bepaalde beloning in het vooruitzicht, bij voorkeur eentje waar we blij van worden en we kunnen ineens heel hard en veel werken om deze beloning te verdienen en laat dat nu net ook de bedoeling zijn.

Als je namelijk graag een bepaald doel met het sporten wil behalen dan kan het dus enorm helpen om jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen voor als je dit doel behaald hebt. Op deze manier maak je het dan ook net even wat aantrekkelijker om dat doel ook daadwerkelijk te gaan behalen en dat is natuurlijk wel heel erg fijn!

Welk soort beloning dit is dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Op deze manier ben je ook extra gemotiveerd om je doel te behalen! Nu kennen we natuurlijk ook allemaal het principe van straffen en belonen maar het straffen lijkt ons niet zo handig. Wij zijn dan ook geen voorstander en het brengt enkel een negatieve lading met zich mee die je bij het sporten niet kunt gebruiken. Jezelf dingen afnemen als je jouw doelen niet hebt gehaald lijkt ons dan ook niet nodig.

Zorg er in ieder geval wel voor dat je jezelf iets in het vooruitzicht stelt voor als jij je doelen behaald hebt. Op deze manier wordt het ook een stuk leuker om aan je doelen te werken en je sportdoelen binnen te hengelen!

Blijf jezelf uitdagen

Als jij graag je sportdoelen wil behalen dan is het onwijs belangrijk dat jij jezelf uit blijft dagen. Soms kan het halen van een doel erg ver weg lijken en zijn we geneigd om het er maar bij te laten zitten omdat het dus onhaalbaar lijkt. Dit is natuurlijk ontzettend zonde want vaak kun je met een beetje doorgaan alsnog heel ver komen en dat doel waarschijnlijk best behalen.

Het is dus een hele goede tip om jezelf altijd uit te blijven dagen tijdens het sporten. Leg jezelf niet zomaar bij een bepaald resultaat neer maar probeer altijd nog net even wat extra te geven. Heel vaak blijkt dan achteraf dat je dit ook gewoon nog prima kan. Het is eigenlijk altijd een beetje zoeken naar de juiste balans. Natuurlijk wil je niet te ver over je grenzen heen gaan maar je wil jezelf wel uit blijven dagen. Vandaar dat het heel erg zoeken is naar hoe je dat nu het beste doet. Want hoe zorg je er dus voor dat je uitgedaagd blijft zonder over je grenzen heen te gaan.

Dit is een bepaalde balans die je voor jezelf echt even moet vinden en uitvogelen en daar kan soms ook best wel even wat tijd overheen gaan. Maar als je deze balans gevonden hebt kun je er echt onwijs veel van profiteren en helpt het echt enorm om jezelf uit te blijven dagen en om op die wijze je doelen te behalen!

Hoe behaal jij je sportdoelen

Als we gaan sporten stellen we onszelf allemaal bepaalde doelen. De een doet dit in meerdere mate dan de ander maar allemaal hebben we toch vaak wel een bepaald doel met het sporten. Deze doelen kunnen natuurlijk wel enorm verschillen en zijn dan ook erg persoonlijk. Waar de een bijvoorbeeld graag aan spier opbouw wil werken wil de ander juist slank ogen. En waar iemand beslist om meer conditie te krijgen kan dit voor een ander helemaal niet zo belangrijk zijn. En zo heb je eigenlijk allemaal je eigen doelen en redenen waardoor je bent gaan sporten en die je dus ook graag wil behalen.

Het behalen van deze doelen is vervolgens lang niet altijd makkelijk en kost eigenlijk in de meeste gevallen zelfs heel erg veel moeite. Dat zorgt er dan weer voor dat je er echt wel goed mee bezig moet zijn en wat voor moet doen. Uiteraard vragen verschillende doelen ook een verschillende manieren van aanpak maar in de basis hebben ze allemaal bepaalde basis doelen met elkaar gemeen en daar hebben we ons in deze blog natuurlijk op gericht. De basis doelen die ervoor zorgen dat jij je sport doelen kunt behalen. Bijvoorbeeld door je doelen te delen met de mensen om je heen zodat je meteen een stok achter de deur hebt. Of door je doelen zichtbaar voor jezelf te maken zodat je weet waar je moet beginnen en je jezelf er steeds aan herinnert. Maar ook door je doelen haalbaar en realistisch te maken zodat je ze ook daadwerkelijk kunt behalen en hier weer heel veel motivatie uit kunt halen.

Kortom er zijn zo onwijs veel verschillende regels die kunnen helpen om je sport doelen te behalen. Het gebruiken van deze regels kan je dan ook zeker weten enorm helpen en vormt dan ook een flinke stok achter de deur. Het kan jou net even dat zetje geven wat je nodig hebt om je sport doelen te bereiken en om er vol voor te gaan. Je doelen liggen binnen handbereik je moet er alleen nog volledig voor gaan!