fbpx

Het voorkomen van blessures

Of je nu al langer sport of pas net begonnen bent er is altijd een bepaald risico op blessures. Dit probeer je natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen maar helaas lukt dit niet altijd helemaal en ligt het risico op een blessure toch altijd wel op de loer. Goed opletten dus.

Veel sporters vragen zich dan ook af hoe ze de risico’s op een blessure zoveel mogelijk kunnen verkleinen aangezien natuurlijk niemand op een blessure zit te wachten. Blessures gaan namelijk vaak gepaard met veel pijn en het duurt meestal ook nog eens vrij lang voordat je weer helemaal van een blessure hersteld. Genoeg reden dus om ervoor te zorgen dat je geen blessure oploopt tijdens het sporten.

Maar hoe verklein je nu eigenlijk precies de kans op een blessure? Wat moet je er allemaal voor doen om een blessure zoveel mogelijk buiten de deur te houden? Wij zijn eens voor je op onderzoek uit gegaan en vroegen  het aan ervaren sporters en fysiotherapeuten. Dit leverde ons een schat aan informatie en tips op die wij graag met jullie willen delen zodat je hopelijk ook zelf meer bewust kunt zijn van de kans op een blessure en het risico dus ook kunt verkleinen.

Er is altijd een risico op een blessure

Ten eerste is het heel goed om te weten dat er altijd wel een bepaald risico op een blessure is. Dit kun je dan ook nooit helemaal wegnemen. Ondanks dat je wel veel voorzorgsmaatregelen kunt nemen om de kans op een blessure te verkleinen kun je  het risico nooit volledig elimineren. Dat is iets om je goed bewust van te zijn.

Je kunt er dus niet vanuit gaan dat je er met de juiste voorzorgsmaatregelen nooit een blessure op zal lopen. Dat is dus niet realistisch. Je kunt namelijk altijd een misstap maken of een verkeerde beweging waardoor je helaas toch een blessure te pakken hebt.

De kans verkleinen

Ondanks dat er dus wel altijd een risico op een blessure aanwezig is kun je wel heel erg veel doen om de kans op een blessure te verkleinen! Op deze wijze kun je er dus wel voor zorgen dat de blessures zoveel mogelijk buiten de deur blijven en dat je hetgeen wat je er zelf aan de hand hebt je in ieder geval ook doet!

Op deze wijze verklein je de kans op een blessure dus wel enorm en dat is natuurlijk al wel heel erg prettig en scheelt ook al wel enorm! Op deze manier houdt je dus zoveel mogelijk blessures buiten de deur en dat is wel zo prettig.

Die kans verkleinen is dus eigenlijk het enige wat je eraan kunt doen. Vandaar dat wij je ook graag voldoende tips geven om hieraan te werken zodat je de kans ook inderdaad zo klein mogelijk houdt!

Wees jezelf bewust van zwakke plekken

Het eerste wat je zelf kunt doen om te proberen het risico op een blessure te verkleinen is het jezelf bewust zijn van eventuele zwakke plekken. Als er bijvoorbeeld plekken in je lichaam zijn waar je altijd wat sneller pijn hebt. Of als je bijvoorbeeld al weet dat bepaalde plekken in je lichaam blessure gevoelig zijn dan is het natuurlijk wel heel erg slim om hier rekening mee te houden en om zo het risico op een blessure te verkleinen.

Als je namelijk al weet dat deze plekken zwak zijn kun je ze wat makkelijker ontzien tijdens je trainingen en er zo dus ook voor zorgen dat er juist op deze plekken minder snel een blessure zal ontstaan.

Ook kan het helpen om deze plekken bijvoorbeeld wel te trainen maar op een lager niveau en in een rustiger tempo. Op deze manier zorg je er namelijk wel voor dat deze plekken wat sterker worden zonder ze te overbelasten en het risico op blessures te vergroten.

 Sport onder begeleiding

Als je graag blessures wil voorkomen dan kan het heel handig zijn om onder begeleiding van een professional te sporten. Zij kunnen je vaak goed begeleiden en precies vertellen en laten zien wat je moet doen om het risico op een blessure te verkleinen. Vaak is het namelijk zo dat je zelf niet altijd goed kunt zien of je een bepaalde oefening correct uitvoert. Een professional kan vanaf de zijlijn meekijken en dan ook precies zien hoe het gaat en waar er eventueel wat veranderd kan worden en dat is natuurlijk ongelofelijk waardevol.

Op deze wijze kun je dan ook precies zien hoe je eventuele oefeningen anders uit moet voeren of waar je bijvoorbeeld iets aan je houding moet veranderen. Dit is vaak namelijk een heel belangrijk punt. Het is dus zeker weten een heel erg goed idee om er een professional bij te roepen en om er op deze wijze voor te zorgen dat jij je oefeningen zo goed mogelijk uit kunt voeren zonder problemen!

Er zijn overigens ook vaak meer dan voldoende begeleiders te vinden. Zowel via sportscholen en clubs als privé. Op deze wijze kun je dus altijd wel iemand vinden die jou wil helpen om het risico op een blessure te verkleinen!

Ga niet over je eigen grenzen heen

Veel mensen en vooral sporters zijn geneigd om zichzelf tot het uiterste te pushen. Zeker als het gaat om sport prestaties zien we dat veel voorbij komen. Aan de ene kant  is dit natuurlijk heel erg goed want als jij jezelf niet pusht zal je ook nooit goede resultaten behalen maar aan de andere kant is dit natuurlijk ook wel een valkuil en een risico.

Het kan namelijk heel erg moeilijk zijn om hier een bepaalde balans in aan te houden en om er dus voor te zorgen dat je niet over je eigen grenzen heen gaat. Doe je dit namelijk wel dan kan je hier flink wat last van krijgen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar hoe vindt je die balans dan tussen jezelf wel pushen maar toch ook grenzen bewaken? Dat kan inderdaad vaak flink lastig zijn maar gelukkig zijn hier een aantal handige tips voor.

Als je namelijk jezelf wil pushen om toch het uiterste uit je training te halen zonder dat je hiermee over je grenzen gaat kun je beginnen om bijvoorbeeld iedere keer een klein stapje verder te gaan, meer te doen of langer te sporten. Dit kun je heel geleidelijk aanpakken zonder meteen helemaal over de top te gaan en dat is dan ook wel meteen het geheim!

Door stukje bij beetje te kijken wat je lichaam aan kan loop je het minste risico dat je over je grenzen heen gaat en dat je dus de kans op een blessure vergroot. Juist door dit rustig aan te pakken kun je toch kijken tot hoever je lichaam kan gaan zonder dat je hier meteen nadelige gevolgen van zal ondervinden.

Zorg voor een goede warming up

Als je de kans op blessures wil verkleinen als je aan het sporten gaat dan is het heel erg belangrijk om je spieren eerst goed op te warmen. En dit doe je natuurlijk het beste met een goede warming up! Op deze wijze zorg je er namelijk voor dat je spieren goed worden opgewarmd en dat je dus op een geode manier aan je training kunt beginnen.

Ook loop je zo veel minder risico op een blessure aangezien dat juist iets is dat om de hoek komt kijken als je spieren niet goed warm zijn! Juist zonder warming up vergroot je het risico op een blessure flink en dat wil je natuurlijk liever voorkomen.

Een goede warming up bestaat dan ook uit een warming up sessie waarbij al je spieren aan bod komen en ook allemaal de nodige aandacht krijgen. Op deze manier zorg je ervoor dat ze allemaal goed kunnen warmdraaien voordat het echte werk gaat beginnen.

Als het sporten dan start zijn ze al warm en gaan ze veel soepeler mee. Dit merk je overigens ook meteen terug in je sport prestaties dus het heeft ook nog eens meerdere voordelen. Wij zouden zeggen nooit meer overslaan die warming up.

Zorg voor een goede verzorging tijdens het sporten

Als je aan het sporten bent dan is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt, dat je genoeg gegeten hebt voordat je van start gaat en dat je niet over je grenzen heen gaat. Op deze manier kun je dus ook meteen het risico op een blessure verkleinen. Juist doordat je er dan helemaal klaar voor bent zorg je ervoor dat je minder risico op een blessure loopt en dat je lijf wel weet wat het moet doen.

Hier heb je dus enorm veel profijt van. Daarnaast heeft het goed voor jezelf zorgen tijdens het sporten ook weer meerdere voordelen want dit zorgt er namelijk voor dat je ook nog eens beter kunt presteren en het sporten langer vol kunt houden. Dus ook hierbij weer meer dan genoeg reden om goed voor jezelf te zorgen en lekker aan de slag te gaan!

Negeer de alarmsignalen van je lichaam niet

Vaak geeft je lichaam al een alarmsignaal af voordat je een blessure oploopt. Dit is meestal in de vorm van een beperking of pijn. Als je dit dan ook merkt tijdens het sporten is het wel zo slim om hier iets mee te doen en om niet maar willens en wetens door te blijven gaan en deze signalen te negeren.

Als je dit namelijk doet loop je dus ook meteen veel meer risico op een blessure. Het is namelijk zo dat je lichaam deze signalen niet voor niets afgeeft. Ons lichaam zit juist enorm mooi in elkaar dat het ons bewust maakt van deze risico’s het is dan ook heel belangrijk om hier goed naar te luisteren zodat je eventuele problemen kunt voorkomen.

Neem deze alarmsignalen van je lijf dan ook altijd serieus en stop dan even waar je mee bezig bent. Laat jezelf even tot rust komen en kijk daarna of je weer verder kunt gaan. Als er een fysiotherapeut beschikbaar is kan het ook altijd nog helpen om deze eerst eens te laten kijken voordat je zelf weer aan de slag gaat. Op deze manier maak je het risico op een blessure namelijk meteen een heel stuk kleiner.

Bedenk jezelf dus heel goed dat deze alarmsignalen er niet voor niets zijn en luister er dan ook naar. Breng je lichaam op deze wijze tot rust en zorg je dat je zo lang mogelijk in goede conditie kunt sporten!

Het voorkomen van blessures

Zoals je wel lezen kunt heeft het voorkomen van blessures dus flink wat voeten in de aarde maar is het ook zeker iets wat voorkomen kan worden en wat je dus gelukkig deels zelf in de hand kunt houden. En gelukkig maar want op die manier zorg je er dan ook voor dat blessures veel minder kans bij jouw krijgen.

Het voorkomen van een blessure is enorm belangrijk aangezien een blessure voor enorm veel pijn en ongemak kan zorgen en ook nog eens een flinke nasleep heeft. Je houdt er dus ook echt langere tijd last van en dat is natuurlijk helemaal niet prettig.

Vandaar ook dat veel mensen een blessure willen voorkomen en de kans op een langdurige zwakke plek. Gelukkig zijn er ook meer dan voldoende manieren die dit doen en kun je er zelf dus ook op allerlei manieren voor zorgen dat blessures bij jou veel minder kans krijgen!

Het is enorm belangrijk om dit ook serieus te nemen en om hier ook echt iets mee te doen omdat je juist op deze manier ervoor zorgt dat blessures buiten de deur blijven en dat je zo lang mogelijk in goede gezondheid van het sporten kunt genieten. Neem jezelf dus in acht, negeer eventuele alarmsignalen vanuit je lichaam niet en laat gerust eens een professional meekijken. Op deze wijze blijf jij als het goed is blessures de baas en vergroot je de kans hierop ook meteen enorm!