fbpx

Hersteltijd na het sporten en voldoende slaap

Iedere top sporter weet het, na het sporten en de inspanning is er herstel tijd nodig  en rust en slaap. Het is een succes formule die al jarenlang gebruikt wordt en bij menig top sporter zijn vruchten afwerpt. En toch zien we enorm vaak dat mensen dit niet goed onder de knie hebben en  zichzelf deze rust niet gunnen met alle gevolgen van dien.

Hoog tijd dus om hier eens dieper in te duiken en de grote voordelen van herstel tijd na het sporten en voldoende slaap en rust eens op een rijtje te zetten. Want waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? En wat doet het dan eigenlijk allemaal voor je lichaam? Welke voordelen zitten er dan aan deze hersteltijd?

In deze blog gaan we het allemaal voor je op een rijtje zetten en laten we je hierdoor het belang zien van hersteltijd na het sporten, ook gaan we kijken hoeveel herstel tijd er dan nodig is en hoe je deze het beste aan je lichaam kunt geven. Mag er dan bijvoorbeeld helemaal niet bewogen worden of is het enkel handig om het zware sporten even achterwege te laten?

Dat en meer komt in deze blog allemaal aan bod. Lees dus gerust mee en leer alles over herstel tijd na het sporten en voldoende slaap en rust! Op deze manier geef jij je lichaam wat het nodig heeft en zal het sporten enorm in je voordeel werken! Lees je mee?

Intensief aan de slag

Als je lekker aan het sporten bent dan voel je vaak wel dat je enorm intensief met je lichaam aan de slag bent. Je bent actief bezig en zorgt er op die manier voor dat je lekker in beweging bent. Er zijn natuurlijk verschillende redenen om te gaan sporten. Zo zien we soms dat mensen gaan sporten om vooral veel te bewegen en lekker bezig te zijn. Maar het gaat ook vaak om de opbouw van spieren of het opbouwen of op peil houden van de conditie van een persoon. Daarnaast kan ook het sociale aspect van het sporten nog een grote rol spelen.

In ieder geval is een ding zeker en dat is dat je door te sporten lekker intensief aan de slag bent en bezig bent. Je lichaam is in beweging en allerlei processen worden in gang gezet. Daarnaast krijgt je verbranding een boost en voel je jezelf mentaal ook nog eens een stuk beter. Je krijgt namelijk meer energie en ervaart meer rust in je hoofd. Twee hele fijne eigenschappen waar je dan ook goed van kunt profiteren.

We kunnen dus wel degelijk stellen dat je door te sporten intensief aan de slag gaat en dat dit dus ook veel voordelen heeft. Meer dan genoeg reden dus om voor het sporten te kiezen. Wel is het zo dat je door dit intensieve werk aan je lichaam ook moet zorgen voor een goede tegenhanger in de vorm van rust. Ook dat is namelijk enorm belangrijk! En hoe je dat precies doet laten wij je graag zien.

Het belang van rust na het sporten

Als je lekker aan het sporten en bewegen bent dan gebeurd er van alles in je lichaam. Je hartslag gaat omhoog, je bloed pompt sneller rond er komt meer zuurstof in je bloed en ga zo maar door. Maar ook komt er flink wat druk op je gewrichten en moeten je spieren hard aan het werk gaan. Dit alles vraagt dus ook best wel wat van je lichaam.

Het is dan ook belangrijk om je lijf na deze intensieve inspanning de tijd te geven om te herstellen, dit om uitputting te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je lichaam weer kan herstellen. Zo hebben je spieren tijd nodig om weer uit te rusten en op te bouwen en heeft je lichaam ook tijd nodig om weer tot rust te komen en te herstellen van de activiteit.

Als je dit serieus neemt en deze tijd ook neemt dan kun je hier enorm veel voordelen van ervaren. Zo is het bijvoorbeeld zo dat je lichaam dan juist meer spieren aanmaakt en je conditie ook goed opbouwt. Neem je niet de tijd om te rusten en herstellen na het sporten dan krijgt je lichaam deze kans niet en bouwt alles alleen maar af. En laat dat nu net niet de bedoeling van het sporten zijn!

Het is dus voor meerdere factoren en processen in je lichaam enorm belangrijk om na het sporten de nodige rust te nemen en je lijf de tijd te geven om te herstellen. Juist dan werk je uiteindelijk aan een goede balans en gezondheid.

Het nut van herstellen

Herstel tijd na het sporten is dus enorm belangrijk. Je lijf heeft rust nodig na de inspanning om weer helemaal tot rust te komen. Dit komt je lijf enorm ten goede. Maar wat gebeurd er dan eigenlijk in je lichaam tijdens dat herstellen.

Ten eerste zien we dat tijdens de herstel tijd je spieren helemaal tot rust kunnen komen. En dat is enorm belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat je spieren kunnen opbouwen. Voor veel mensen is het opbouwen van spieren een grote reden om te sporten. En juist dan is herstel tijd enorm belangrijk. Tijdens het sporten breken je spieren namelijk deels af. Als je daarna niet zorgt voor de juiste voeding en een combinatie van rust en hersteltijd dan bouwen ze niet op. En dat is juist wat je wil, want juist al neem je hier wel de tijd voor zul je zien dat je spieren uiteindelijk toe gaan nemen.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je hele lichaam hard aan de slag is tijdens het sporten en dit vraagt veel van je lijf. Des te meer reden om je lichaam daarna dus ook de kans te geven om te ontspannen. Doe je dit niet dan ligt uitputting op de loer en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Want wist je trouwens dat het na uitputting alleen maar langer duurt om weer te herstellen. Hiermee doe je dus niks anders dan de herstel tijd verlengen. Het is dus een veel beter idee om jezelf die herstel tijd te gunnen aan het begin zodat je daarna weer fris aan de slag kunt!

Ook heeft het herstellen nog een andere handige functie. Als jij namelijk veel sport ligt ook het risico van een blessure op de loer. En dit risico wordt een stuk groter als je niet voldoende rust neemt na het sporten en als je dus niet zorgt voor herstel tijd van je lichaam en spieren!

Zoals je dus kunt zien zijn er heel erg veel belangrijke redenen te vinden die het nodig maken om te herstellen na het sporten en om herstel tijd in acht te nemen.

Hoeveel herstel tijd heb je nodig

Veel mensen vragen zich nu natuurlijk af hoeveel herstel tijd je dan eigenlijk nodig hebt. En dat is dus een beetje lastig om te zeggen omdat dit voor iedereen weer anders ligt. Dit heeft ten eerste te maken met de intensiviteit waarmee je hebt gesport maar ook met je gewenning. Heb je een getraind lichaam dat wel wat gewend is of juist niet? Dit speelt allemaal een rol bij de hoeveelheid herstel tijd die je nodig hebt!

Wel is het zo dat er sowieso aangeraden wordt om 24 uur herstel tijd in acht te nemen. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je lichaam kan wennen en herstellen en dat je lijf en vooral je spieren hier ook echt de tijd voor krijgen!

Soms  kan de hersteltijd ook een stuk langer zijn. Als je bijvoorbeeld ziek bent of erg moe bent of een blessure hebt dan kan het soms ook echt nodig zijn om de herstel tijd te verlengen! Vaak kan een fysio of ervaren sporter of sport instructeur je hier ook prima adviseren zodat je precies weet wat voor jou het beste is!

Hoe zorg je voor herstel tijd

Als je helemaal niet bekend bent met het begrip herstel tijd dan kan het best wel even lastig zijn om te bedenken hoe je dat precies moet gaan doen. Want hoe gaat dat dan in zijn werk dat herstellen en wat is daar dan eigenlijk voor nodig.

Eigenlijk kun je herstel tijd het beste samenvatten als rust. En dus geen (extreme) belasting voor je lichaam. Op deze manier krijgt je lijf dus de kans om tot rust te komen en te herstellen en dat is natuurlijk wat je graag wil bereiken.

Dit kun je dus doen doormiddel van ontspannen en het tijdelijk niet belasten van je lichaam. Maar ook kun je dit doen door te slapen en echt goed je nachtrust prioriteit te geven. Zeker na het sporten kan een goede nacht slaap veel goeds doen en ervoor zorgen dat je lichaam helemaal kan ontspannen dat is enorm prettig en ook nog eens erg bevorderlijk voor het herstel van je lichaam en spieren! Het is dus belangrijk om de herstel tijd goed in te vullen. Uiteraard kun je wel gewoon je dagelijkse bezigheden uitvoeren als je aan het herstellen bent maar ga zware werkzaamheden wel het liefste even uit de weg!

Op deze manier maak je optimaal gebruik van de herstel tijd voor je lichaam en zorg je ervoor dat deze ook niet ineens veel langer hoeft te zijn dan nodig!

Goede voeding is van groot belang

Er is nog een ander punt wat we niet mogen vergeten tijdens de herstel tijd. Naast dat goede nachtrust dan van groot belang is speelt ook gezonde voeding een grote rol! Juist door je lichaam goed te voeden en te geven wat het nodig heeft zorg je ervoor dat je lichaam goed kan herstellen. De voeding bevat als het goed is voldoende gezonde bouwstoffen waar je lijf weer even op kan teren en waar je spieren dus ook voeding uit kunnen halen om te herstellen.

Als je namelijk niet zorgt voor gezonde en voldoende voeding dan krijgt je lichaam niet de kans om te herstellen maar gaat dit ook ten koste van je spieren en dat is nu net niet de bedoeling. Zeker als je sport met als doel je spieren op te bouwen kan dit heel onhandig zijn.

Voldoende slaap en voldoende gezonde voeding zijn dus de sleutel punten tot een goede herstel tijd en vooral een herstel tijd die je lichaam optimaal kan benutten! Neem deze herstel tijd dan ook gerust en zorg op deze manier voor een goede basis om weer mee verder te sporten.

Het belang van herstel tijd

Als het goed is hebben we je in deze blog een heleboel kunnen vertellen over herstel tijd en je goed duidelijk kunnen maken wat het belang hiervan is. Als je dus graag sport is het heel erg belangrijk om hier goed naar te kijken en om deze herstel tijd aan te houden. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de herstel tijd bijdraagt aan een gezond lichaam en aan een goede conditie en voldoende energie!

Belangrijke punten dus die je niet zomaar mag verwaarlozen! Neem de herstel tijd dan ook serieus en schat deze op waarde. Het niet geven van deze herstel tijd aan je lichaam kan namelijk vervelende gevolgen hebben en ervoor zorgen dat je lichaam in het vervolg ook veel slechter zal herstellen. Daarnaast kan het ook allerlei sport doelen enorm in de weg zitten en zorgen voor een minder goede opbouw van spieren en conditie. Twee doelen die mensen zichzelf juist vaak stellen voor het sporten.

Zorg dus dat je voldoende uit kunt rusten na het sporten en zorg ook voor voldoende slaap. Probeer ook minimaal 24 uur tussen twee sport sessies te laten zitten zodat je lichaam ook echt de tijd en ruimte krijgt om even helemaal tot rust te komen. Juist dat is enorm belangrijk en biedt ook veel voordelen.

Kijk dus goed naar hoeveel herstel tijd jouw lichaam nodig heeft na het sporten voordat je weer met een nieuwe sport sessie aan de slag gaat!