fbpx

Handige tips voor meer energie

Energie, het is iets waar we ontzettend veel over kunnen vertellen maar waar we vooral allemaal heel veel behoefte aan hebben. Zeker nu we net de donkere winter maanden achter de rug hebben zien we vaak dat mensen een stuk minder energie hebben en allerlei manieren zoeken om weer wat meer energie te krijgen. En dat is natuurlijk ook helemaal niet zo vreemd. Het is namelijk onwijs vervelend om weinig energie te hebben en je altijd maar futloos en moe te voelen. Alles lijk je meer moeite te kosten en het zorgt soms zelfs voor depressieve gevoelens.

Maar hoe zorg je nu op een slimme manier voor meer energie? Hoe zorg je er nu voor dat je weer wat meer fut krijgt om dingen te ondernemen en doen en dat je dus jezelf ook weer wat fijner gaat voelen? Hier is natuurlijk niet zomaar een instapklare oplossing voor, nee dit is een proces wat van enkele verschillende factoren afhankelijk is. In deze blog gaan wij jou dan ook precies vertellen welke factoren dat zijn en hoe je stap voor stap kunt werken aan meer energie en jezelf dus ook beter en fitter kunt gaan voelen!

Op deze manier zorg jij er namelijk voor dat je binnenkort weer fit en vol energie bent en dat je het gevoel hebt de wereld weer aan te kunnen. Lees je met ons mee?

De gevolgen van weinig energie

Als je weinig energie hebt dan merk je dit eigenlijk op een aantal verschillende vlakken. Ten eerste natuurlijk lichamelijk, alles lijkt je meer moeite te kosten en je wordt ook vrij snel moe. Daarnaast kun je vaak ook merken dat je juist slechter slaapt en ook moeilijker in slaap valt hoe tegenstrijdig dit misschien ook klinkt.

Daarnaast zijn er ook een flink aantal mentale gevolgen bij een gebrek aan energie. Zo zie je vaak dat je zaken minder goed kunt overzien. Hierdoor ga je bijvoorbeeld enorm tegen dingen opzien dat zorgt weer voor veel piekeren en piekeren kost energie dus neemt op zijn beurt weer meer energie weg. En zo ontstaat er dus altijd een aardig cirkeltje waar je flink wat last van kunt hebben en wat er ook voor kan zorgen dat je dus een gebrek aan energie blijft houden.

Het hebben van weinig energie kan ook flink zijn weerslag hebben op je dagelijks leven. Zo zie je vaak dat mensen minder zin hebben om iets te ondernemen en dat de gewone dagelijkse bezigheden ineens enorm veel energie kosten. Maar ook heeft het vaak gevolgen voor je concentratie en je plezier dat je in dingen beleefd. Het hebben van weinig energie kan dan ook flink ingrijpend zijn en erg vervelend!

De oorzaken van weinig energie

Dat het dus flink vervelend is en een aantal nare gevolgen heeft om weinig energie te hebben dat is ons wel duidelijk. Maar hoe komt het nu eigenlijk, dat gebrek aan energie? Waardoor ontstaat dat? Want juist als je weet hoe het komt en waar het zijn oorsprong vindt kun je het natuurlijk uiteindelijk ook beter aanpakken. En dat is wel de bedoeling natuurlijk.

Een te kort aan energie ontstaat niet zomaar van de ene op de andere dag maar heeft vaak een flinke aanloop. Er gaat vaak een langere periode met “verkeerde” keuzes aan vooraf waardoor het gebrek aan energie dus oploopt en uiteindelijk voor problemen gaat zorgen.

Het oplopen van een tekort aan energie heeft dan ook verschillende oorzaken. Ten eerste zien we vaak dat het soms te maken kan hebben met verkeerde voeding. Als mensen langere tijd ongezond eten en hun lichaam dus enkel vullen in plaats van voeden ontstaan er natuurlijk langzaamaan tekorten in je lijft. En deze tekorten lijden tot het algemeen naar een gebrek aan energie. Het kan dus enorm van invloed zijn als jij je lichaam niet geeft wat het nodig heeft en dus niet op de juiste manier voed.

In het verlengde hiervan kan een andere oorzaak zijn een gebrek aan vocht in je lichaam. Als jij namelijk veel te weinig water drinkt dan leidt dit dus ook tot minder energie en je moe en futloos voelen. Soms merken mensen al meteen effect als ze gaan werken aan hun water inname en er dus voor zorgen dat ze wel voldoende water binnen krijgen! Hierdoor merken ze dan ook vaak meteen verschil en dat is natuurlijk wel zo prettig!

Een andere oorzaak van weinig energie kan zijn te weinig slaap of een verkeerd slaappatroon. Dit kan van grote invloed zijn op je energie huishouding en dus ook echt een wezenlijk verschil maken. Je kunt je dan ook vast wel voorstellen dat als je slecht slaapt je een stuk minder uitgerust bent en dit dus ook direct zorgt voor een stuk minder energie!

En als laatste hebben we nog een gebrek aan frisse lucht en beweging. Als jij namelijk niet voldoende buitenkomt en te weinig actief bent dan ga je dat direct merken aan je energie. Je energie zal dan af nemen en het kan dan moeite kosten om in beweging te komen. Het kan dan ook zeker weten enorm helpen om actief te blijven en dan het liefst ook lekker in de buitenlucht zodat de energie kan stromen door je lijf!

Handige tips voor meer energie

Nu we dus eerst gekeken hebben naar hoe een gebrek aan energie nu eigenlijk komt kunnen we vervolgens natuurlijk makkelijker gaan kijken naar hoe we er dan voor kunnen zorgen dat we weer voldoende energie hebben. Want dit kan namelijk heel handig met al een aantal fijne tips.

Ten eerste is het dus slim om goed voor jezelf te zorgen en juist dit doe je op een aantal verschillende manieren. Het is dan ook niet zo dat als je maar een aspect aanpakt dat je dan het tekort aan energie kunt verhelpen. Nee hiervoor heb je echt het totaal plaatje nodig en moet je aan allerlei aspecten van je leven gaan werken zodat alles als een puzzel in elkaar past en elkaar ook versterkt.

Door goed voor je voeding en vochthuishouding te zorgen, voldoende slaap te pakken, uit te rusten en te ontspannen, lekker buiten te komen en voldoende te bewegen heb je het totaal plaatje te pakken en kun je dus zorgen voor een stuk meer energie!

Zorg voor meer energie met de juiste voeding

Ten eerste is het dus heel erg belangrijk om te zorgen voor de juiste voeding zodat je lichaam alle bouwstenen krijgt die het nodig heeft en dus ook energie kan verzorgen. Dit lukt natuurlijk niet als je lichaam allerlei tekorten heeft en jij niet zorgt voor voldoende intake.

Vandaar dat een uitgebalanceerd voedingspatroon ook heel erg belangrijk is. Sowieso voor je algehele gezondheid maar dus zeker ook voor je energie! Vandaar dat het zorgen van meer energie met de juiste voeding vaak ook een eerste stap is. Breng verandering aan in je voedingspatroon en werk zo toe naar gezonde voeding waar je lijf dus ook echt energie uit kan gaan halen!

Denk aan voldoende eiwitten, vitamines en mineralen zodat je lichaam hier mee aan de slag kan. Probeer vette voeding en voeding vol met suikers zoveel mogelijk te vermijden aangezien het je lichaam moeite zal kosten deze voedingsmiddelen te verwerken en hierdoor gaat er dus alleen maar extra energie verloren.

Zorg dus goed voor jezelf en verdiep je in de juiste voeding die jouw lichaam nodig heeft. Hier zal je dan ook veel profijt van hebben en je merkt vaak al meteen verschil en verbetering in je energie!

Drink voldoende verspreidt over de dag

Naast voldoende voeding is het ook enorm belangrijk om voldoende te drinken verspreidt over de dag. Op deze manier zorg je er namelijk ook voor dat je lichaam krijgt wat het nodig heeft en dat je voldoende energie zal hebben. Als je namelijk te weinig vocht binnen krijgt dan kan dit een aantal nadelige gevolgen hebben en zorgt dit er ook voor dat je lichaam het best lastig kan krijgen om allerlei processen aan de gang te houden, dit kun je dan merken in je energie en dat is natuurlijk precies niet de bedoeling.

Ook voldoende drinken is dus een belangrijke factor van het hebben van voldoende energie of het krijgen van meer energie! En dan hebben we het natuurlijk wel over het drinken van water. Veel mensen drinken bijvoorbeeld veel koffie of frisdrank maar dat heeft lang niet hetzelfde effect en is dan ook helemaal niet zo gezond voor je lijf. Het is dan ook veel beter om het bij water te houden en mocht je dan een  smaakje missen kun je altijd heel handig wat vers fruit toevoegen voor wat extra smaak aan je water zodat het wat fijner te drinken is!

Zorg voor een gezond slaap patroon

Een andere manier om te zorgen voor voldoende energie is om je slaappatroon eens goed onder de loep te nemen. Slaap jij veel te weinig of juist enorm veel en hoe zijn je slaapomstandigheden. Dit zijn allemaal factoren waar je eens goed naar moet kijken als je ervoor wil zorgen dat je weer wat meer energie krijgt!

Als jij namelijk te weinig slaapt is het niet zo vreemd dat je in gaat leveren op energie. Een gebrek aan slaap zorgt hier namelijk voor en zorgt er ook voor dat je dus al snel wat vermoeider raakt. Soms zijn er natuurlijk externe omstandigheden die voor minder slaap zorgen waar je niet zoveel aan kunt doen maar soms is dit ook niet het geval en kun je dus wel degelijk iets aan je slaap patroon veranderen. Wij zouden je dan ook zeker aanraden om dat te doen!

Zorg ervoor dat je op tijd naar bed gaat en dat je 8 uur slaap in de nacht kan pakken. Deze tijd heeft je lichaam nodig om te herstellen van de dag en om er dus ook weer voor te zorgen dat je vol energie aan een nieuwe dag kunt beginnen. Maar wist je dat niet alleen te weinig slaap voor minder energie kan zorgen maar ook teveel slaap. Dit zou je misschien minder snel verwachten maar ook te veel slaap heeft dus zeker weten invloed op je energie en ook dit wil je natuurlijk liever voorkomen.

Je hebt mensen die gerust 12 uur slaap pakken in een nacht omdat ze denken dat veel slaap gezond is  maar niets is minder waar. Je slaap moet namelijk goed in verhouding zijn en zoveel slaap per nacht is juist weer teveel van het goede en kan dus ook voor een energie lek zorgen. De juiste hoeveelheid slaap en de juiste slaapomstandigheden zijn dus van groot belang voor jouw nachtrust en energie niveau!

Sporten en bewegen zorgt voor een flinke dosis energie

En dan hebben we natuurlijk het sporten en bewegen nog. Waar veel mensen denken zich hier niet toe te kunnen zetten juist vanwege een gebrek aan energie blijk dit juist de sleutel te zijn tot een stuk meer energie. Als je namelijk lekker in beweging komt dan komt dit je energie juist enorm ten goede. Sporten is dan ook op meerdere manieren heel erg gezond voor je en heeft heel erg veel voordelen en eentje daarvan is toch echt ook het krijgen van een flinke dosis energie na een workout.

Moe zijn is dan ook absoluut geen excuus om het sporten over te slaan maar dus juist een reden om extra hard aan de slag te gaan! Wij raden je dan ook zeker aan om sporten in je dagelijks leven een plekje te geven zodat ook jij jezelf zo energiek mogelijk voelt.

Handige tips voor meer energie

Zoals je dus wel kunt lezen zijn er heel wat handige tips te vinden die ervoor zorgen dat je meteen een heel stuk meer energie krijgt. En dat is natuurlijk ontzettend fijn! Juist door deze tips op te volgen kun je de cirkel doorbreken en eindelijk weer genieten van energie en jezelf energiek voelen!

Zorg dus goed voor jezelf op alle verschillende vlakken en zorg er op deze manier voor dat je energie niveau weer goed in balans zal komen. Op die manier profiteer jij optimaal van je energie!