fbpx

Een sportieve levensstijl

Nog nooit hebben we zoveel waarde gehecht aan een sportieve levensstijl als vandaag de dag. In een tijd waarin we onszelf steeds meer bewust zijn van onze gezondheid. En we ook steeds meer leren welke factoren er een rol spelen bij onze gezondheid zien we dus ook dat een sportieve levensstijl bij veel mensen hoog op de prioriteiten lijst staat.

En laat dat nu een heel goed en slim idee zijn. Met een sportieve levensstijl zorg je namelijk enorm goed voor je lichaam en gezondheid en dat is natuurlijk een heel mooi voordeel. Maar wat verstaan we eigenlijk onder een sportieve levensstijl? En is een sportieve levensstijl eigenlijk voor iedereen weggelegd? Wat zijn de do’s en dont’s bij een sportieve levensstijl?

Wij laten je in deze blog precies weten wat je kunt verstaan onder een sportieve levensstijl en hoe je deze ook zelf in je eigen leven toe kunt passen. Dit laten we je zien op een makkelijke manier zonder al teveel poespas. Op deze manier werk ook jij aan een gezonde levensstijl en pluk je daar dus ook de vruchten van!

Wat verstaan we onder een sportieve levensstijl

Om goed te begrijpen wat een sportieve levensstijl precies inhoudt en om vervolgens te kunnen kijken naar hoe je deze nu eigenlijk het beste toepast in je leven is het eerst handig om eens te gaan kijken wat we nu eigenlijk verstaan onder een sportieve levensstijl. Want wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? Als dit eenmaal helder is zal het ook meteen een stuk makkelijker worden om een sportieve levensstijl naar het dagelijks leven te vertalen.

Onder een sportieve levensstijl verstaan we eigenlijk een manier van leven waarbij je sporten, beweging, conditie en gezondheid hoog in het vaandel hebt staan. Je maakt bij deze levensstijl dus ook vooral keuzes die deze manier van leven ten goede komen of die er op een positieve manier aan bijdragen. Op deze manier probeer je dus zo gezond mogelijk te leven en staat bewegen hoog op je prioriteiten lijstje.

Een sportieve levensstijl is niet alleen heel erg prettig om te volgen maar zorgt ook nog eens voor enorm veel voordelen en die leggen we je dan ook graag even uit!

Een goede gezondheid

Dat beweging enorm gezond voor ons is dat is voor de meeste mensen wel duidelijk. Een sportieve levensstijl draagt dus ook op een mooie manier bij aan een goede gezondheid. Door te bewegen zetten we namelijk allerlei processen in ons lichaam in werking en daar profiteren we dan ook enorm van.

Zo gaat ons hart sneller kloppen, bloed harder stromen en krijgen we meer zuurstof in ons lichaam. Dit zorgt er allemaal voor dat we fit en gezond blijven en door regelmatig te bewegen bouwen we dan ook aan een goede gezondheid. Ook levert het natuurlijke en grote bijdrage aan onze conditie en ook daar profiteren we erg goed van.

Een goede conditie is dan weer van groot belang voor een goede gezondheid en zo is het cirkeltje weer rond. Als je dus goed voor jezelf wil zorgen en zo gezond mogelijk door het leven wil gaan dan is een sportieve levensstijl een echte must.

Onze mentale gezondheid

Naast onze lichamelijke gezondheid is natuurlijk ook onze mentale gezondheid enorm belangrijk en het is dan ook van groot belang om hier de nodige aandacht aan te schenken. Ook hier levert een sportieve levensstijl dus weer een grote bijdrage. Als je namelijk regelmatig in beweging bent dan heeft dit een heel gunstig effect op allerlei processen in je brein.

Daarnaast voel je jezelf ook vaak al snel goed over jezelf omdat je iets bereikt hebt en dus trots kan zijn op het feit dat je in beweging bent! Voor veel mensen is dit enorm belangrijk en ze halen daar dan ook veel motivatie en een goed gevoel vandaan!

Ook zorgt het bewegen voor de aanmaak van bepaalde hormonen die je wat vrolijker kunnen stemmen. Het is dan ook niet zonder reden dat hardloop therapie wordt ingezet bij mensen met een depressie en met een indrukwekkend resultaat. De depressie neemt bij deze mensen inderdaad af en ze ervaren er veel voordelen van!

Dus ook voor je mentale gezondheid is het enorm fijn om lekker in beweging te zijn en een sportieve levensstijl aan te hangen. Hier zal je dan ook veel voordelen aan merken en dat is natuurlijk heel fijn!

Ga de ouderdom tegen

We horen het mensen vaak zeggen, in beweging blijven houdt me jong. En dat is dus ergens ook nog eens waar. Als je namelijk in beweging blijft komt dit je lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede en dat houdt ons dus enorm jong! Op deze manier kunnen we dan ook profiteren van een goede gezondheid door onszelf op deze wijze jong te houden.

Daarnaast blijf je door lekker te bewegen vaak ook midden in de maatschappij staan. Als je wat ouder bent kom je op deze manier niet zo snel in een isolement doordat je lekker vaak de deur uit gaat en ook andere mensen op je pad zal ontmoeten.

Dat is dan ook meteen een ander groot voordeel van een sportieve levensstijl en ook een van de redenen dat mensen deze levensstijl zo graag aanhangen! Want iedereen wil natuurlijk het liefste de ouderdom zo lang mogelijk tegen gaan!

Gezonde gewrichten

Als je weinig beweegt dan krijg je vaak last van allerlei kwaaltjes. Sommige klein ander wat groter, maar allen zorgen ze vaak voor ongemak en dat is natuurlijk verre van prettig en wil je dan ook het liefste voorkomen. Vandaar dat het verstandig is om lekker actief te blijven en om je lichaam met regelmaat in beweging te zetten!

Een van de kwaaltjes waar je bij weinig beweging last van kunt krijgen is last van je gewrichten. Dit is erg vervelend omdat je op deze manier flink wat pijn kunt krijgen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Gelukkig kun je hier dus ook iets aan doen om dit te voorkomen en dat is het soepel houden van je gewrichten. En je raad het natuurlijk al dat doe je dan weer door in beweging te blijven.

Vandaar dat het enorm belangrijk is om goed te blijven bewegen en zo je gewrichten dus ook zo soepel mogelijk te houden! Op deze manier zorg je ervoor dat je lekker bezig blijft en dat je gewrichten dus ook niet te zwaar te voorduren krijgen.

Plezier in een sportieve levensstijl

Naast dat het enorm gezond is hebben veel mensen ook enorm veel plezier bij het naleven van een sportieve levensstijl. Ze staan positiever in het leven, zijn meer buiten, genieten meer van alles om zich heen en hebben dus over het algemeen genomen erg veel plezier.

Een sportieve levensstijl kan dan ook echt heel prettig zijn om na te leven en om mee bezig te zijn. Sommige mensen beschouwen het ook echt als een hobby waar ze niet zonder zouden kunnen en wij begrijpen dat volledig. Een sportieve levensstijl brengt dan ook zoveel voordelen met zich mee dat je dit niet zou willen missen.

Het hebben van plezier in een sportieve levensstijl is dan ook volkomen begrijpelijk en maakt daarnaast dat je deze levensstijl ook nog eens een stuk makkelijker vol kunt houden! En daar kun je natuurlijk enorm van profiteren!

Is een sportieve levensstijl voor iedereen bestemd

Als we gaan kijken naar een sportieve levensstijl en voor wie deze allemaal bedoeld is, dan kun je eigenlijk wel stellen dat iedereen er een sportieve levensstijl op na kan houden. Wel is het zo dat het er aan ligt in welke mate en intensiteit.

Je kunt je natuurlijk vast wel voorstellen dat iemand die wat blessures heeft in een hele andere mate sportief is dan iemand die fit en jong is zonder blessures. Vandaar dat een levensstijl ook geheel aan je eigen tempo aangepast moet worden. Op deze manier volg je dus een sportieve levensstijl en ervaar je er ook echt de voordelen van.

Kort gezegd kunnen we dus zeker stellen dat een sportieve levensstijl voor iedereen is weggelegd en dat ook zeker weten iedereen er de vruchten van kan plukken. Alleen is het wel zo dat iedereen dit op zijn of haar eigen manier zal doen en dat is helemaal prima. Je past het tempo en de intensiviteit aan naar je eigen kunnen en op die manier pas je het gemakkelijk in je leven toe!

Wat te doen bij een sportieve levensstijl

Als je er zelf ook graag een sportieve levensstijl op na wil houden dan zijn er een aantal do’s en dont’s. Ten eerste gaan we kijken naar wat je het beste wel kunt doen bij een sportieve levensstijl. Dat is eigenlijk heel simpel. Zo veel mogelijk in beweging zijn. Als je er een sportieve levensstijl op na wil houden dan is het belangrijk om zelf zo veel mogelijk actief te blijven en lekker aan de bak te gaan.

Zorg dus dat je op allerlei momenten een stukje beweging kan pakken al lijkt het nog zo klein. Neem bijvoorbeeld wat vaker de fiets in plaats van de auto. Of kies ervoor om wat vaker de trap in plaats van de lift te nemen. Al deze kleine aanpassingen bij elkaar maken een wezenlijk verschil en zorgen er dus voor dat je er een sportieve levensstijl op na houdt. Wel is het heel erg belangrijk om jezelf hier constant van bewust te zijn en je keuzes hierop aan te passen.

Wat niet te doen bij een sportieve levensstijl

Nu we hebben gekeken naar wat je allemaal wel moet doen bij een sportieve levensstijl gaan we ook kijken naar wat je juist allemaal niet moet doen. Wat je vooral niet moet doen is weinig  bewegen. Ook dit heeft weer te maken met keuzes. Kies vooral niet altijd maar voor de makkelijkste weg en probeer jezelf uit te blijven dagen om zoveel mogelijk te bewegen.

Alleen op deze manier kun je eraan werken dat je er zelf ook een sportieve levensstijl op na houdt en alleen zo kun je optimaal van de voordelen van deze levensstijl motiveren!

Een sportieve levensstijl

Een sportieve levensstijl is dus werkelijk waar van groot belang voor onze gezondheid. En dan hebben we het niet enkel over onze lichamelijke gezondheid maar ook over onze mentale gezondheid. Beide spelen een grote rol bij het erop na houden van een sportieve levensstijl en beide zijn dus van groot belang.

Door een sportieve levensstijl blij je ook nog eens langer jong en profiteer je optimaal van het leven. Ook ga je allerlei kwaaltjes te lijf en blijf je fit en gezond. Meer dan genoeg voordelen dus om zelf er ook een gezonde levensstijl op na te houden!