fbpx

Een gezonde relatie met voeding

Als je graag actief bezig bent en veel in beweging wil zijn en goede sport resultaten wil behalen dan spelen een aantal factoren hierbij een belangrijke rol. Al deze factoren werken met elkaar samen en er kan er dus geen een gemist worden. Maar welke factoren zijn dit eigenlijk allemaal en op welke manieren leveren ze hun bijdrage aan jouw sportprestaties en algehele gezondheid?

De factoren die hierbij een rol spelen zijn, voeding, rust, vocht en beweging. Het is dus heel belangrijk om aan al deze factoren voldoende aandacht te besteden zodat je hier dus ook optimaal van kunt profiteren. In deze blog gaan we vooral naar voeding kijken. Een gezonde relatie met voeding is dan ook essentieel om goede resultaten te kunnen bereiken op sportief gebied, maar hoe pak je dat dan eigenlijk precies aan en hoe zorg je ervoor dat je op een goede en gezonde manier met voeding omgaat en dat je lichaam alles krijgt wat het nodig heeft?

In deze blog gaan wij voor je uitzoeken welke voeding je lijf nu eigenlijk nodig heeft als je aan het sporten bent en hoe je dus ook vervolgens zorgt voor een gezonde relatie met voeding. Dit is namelijk van enorm groot belang om allerlei processen in je lichaam goed te laten verlopen. Des te meer reden dus om hier de nodige aandacht aan te besteden en om dit allemaal op orde te krijgen. Lees je met ons mee?

Voeding en het effect op je sportprestaties

We weten natuurlijk allemaal dat je simpelweg voeding nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Dit geldt op verschillende vlakken en mag dus zeker niet onderschat worden. Maar zeker als je graag goed wil presteren met sporten kan je voeding hier een hele belangrijke rol in spelen. Vooral de juiste voeding kan je dan echt verder helpen en je sport prestaties enorm verbeteren, des te meer reden dus om hiermee aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat je de juiste voeding binnen krijgt en het sporten naar een hoger niveau tilt!

Maar welk effect heeft de juiste voeding dan precies op je sport prestaties en hoe zit dit dan eigenlijk in elkaar? We weten natuurlijk allemaal dat je lichaam simpelweg voeding nodig heeft om goed te functioneren. Allerlei processen in je lichaam hebben voedingsstoffen nodig die jij via je voeding binnen krijgt om er vervolgens voor te zorgen dat deze processen op gang blijven.

Als je gaat sporten veranderen de processen in je lichaam vaak tijdelijk even flink en juist dat vraagt dan weer andere voeding om er toch ook voor te zorgen dat deze processen goed op gang blijven. In de praktijk houdt dit dus in dat je ervoor moet zorgen dat je de voedingsbehoefte van je lichaam hierin tegemoet komt en dat je er dus voor moet zorgen dat je lijf krijgt wat het nodig heeft.

Sporters moeten het vooral vaak hebben van hun spieren. Door voldoende spierkracht op te bouwen zorg je er namelijk voor dat je sportprestaties drastisch verbeteren. Maar die spierkracht komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen, nee hier moet je natuurlijk wel wat moeite voor doen. Je ziet vooral dat je goed aan je spierkracht kunt werken door eiwitrijke voeding tot je te nemen. Deze voeding zorgt ervoor dat je spieren zich op kunnen bouwen en dat je spierkracht dus ook toe kan nemen wat weer betere sportprestaties als gevolg heeft.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende energie hebt. Als je namelijk goed aan de slag wil gaan en echt lekker wil sporten dan heb je hier natuurlijk wel de nodige energie voor nodig.  En je raad het natuurlijk al dat verkrijgen we voor een heel groot deel uit de juiste voeding. Dus ook hierbij is goede voeding weer van groot belang en is het dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je gezonde voeding binnen krijgt die je ook meer dan voldoende energie levert.

Ook je gezondheid moet natuurlijk goed op peil zijn om goed te kunnen sporten en hiermee effectief aan de slag te kunnen gaan. Ook dit houdt je goed op orde door voldoende gezonde voeding te eten die je ook echt veel vitamines levert. Let ook hierbij dus goed op wat je binnenkrijgt en zorg voor een goede verhouding. Balans is hierbij echt het toverwoord.

De juiste balans vinden

Als we het hebben over gezonde voeding en met name een gezond voedingspatroon. Dan beteken dit niet dat je helemaal niks lekkers meer mag eten of dat je alles meteen moet verdelen in gezond en ongezond en dat je vervolgens het ongezonde links moet laten liggen. Nee als we het hebben over gezonde voeding en een gezond voedingspatroon dan hebben we het met name over een gezonde balans. En juist dat is zo enorm belangrijk om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen. Een goede balans is als het ware het toverwoord.

Maar juist die balans vinden veel mensen zo moeilijk te vinden. Want wat eet je wel en wat eet je niet en hoe zorg je er vervolgens ook nog eens voor dat je de juiste hoeveelheden eet? We beginnen natuurlijk even met de hoeveelheden, in principe zijn daar natuurlijk bepaalde richtlijnen voor die je als houvast kunt gebruiken alleen vinden wij wel dat hier een nadeel aan zit. Ieder lichaam vraagt namelijk weer wat anders . dit heeft bijvoorbeeld te maken met hoe je lichaam werkt, hoe actief je bent en wat je allemaal doet. Je kunt dus niet zomaar simpel een bepaalde standaard volgen want ieder lichaam vraagt dus iets anders. Om goed aan de behoefte van je eigen lichaam te voldoen en dus de juiste balans te vinden is het dan ook belangrijk dat je ook leert om goed naar je lichaam te luisteren. Wat vraagt je lichaam en hoe kun je hierin voorzien.

Ook kun je makkelijker de juiste balans vinden als je zorgt voor gebalanceerde voeding. Dus niet enkel maar ongezond maar ook niet enkel maar mega gezond. Juist de variatie binnen je voedingspatroon is van onwijs groot belang en heeft dan ook vele fijne voordelen. Deze variatie bestaat dus niet alleen uit de wisseling tussen gezonde en ongezonde voeding maar ook uit de afwisseling tussen verschillende soorten voeding. Wissel bijvoorbeeld af in groente en fruit soorten maar ook in brood en beleg soorten. Op deze manier zorg je voor voldoende afwisseling en balans en zet jij je lichaam iedere keer weer aan de slag!

Gun jezelf wat lekkers

Wat we vaak zien is dat mensen zo gezond mogelijk willen leven en hierdoor enkel maar hele gezonde voeding tot zich willen nemen, zeker als ze ook nog eens actief aan het sporten zijn denken ze dat dit hun sport prestaties enkel maar ten goede komt en gaan ze hier dus soms te actief mee aan de slag.

Dit kan dan juist averechts werken want jezelf nooit eens wat lekkers gunnen is natuurlijk niet goed vol te houden. Vandaar dat het juist zo belangrijk is om ervoor te zorgen dat je hierin wat balans aanbrengt en dat je jezelf dus ook toestaat om af en toe eens wat lekkers te nemen. Verboden voeding wordt namelijk alleen maar aantrekkelijker om te eten en je vergroot zo ook nog eens de kans op snaai buien. En we weten allemaal dat juist het snaaien voor een toename in gewicht zorgt.

Maar dit kun je dus gelukkig makkelijk voorkomen door jezelf wel gewoon wat lekkers te gunnen en door niet te streng voor jezelf te zijn. Juist daardoor lukt het vaak makkelijker om variatie in je voedingspatroon op peil te houden en om er dus voor te zorgen dat je gezond en gevarieerd eet en de juiste balans te pakken krijgt.

Vergeet vooral je vochthuishouding niet

Naast gezonde voeding speelt ook voldoende vocht een grote rol. Het is dan ook zeker weten belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen en om er zo dus voor te zorgen dat je vochthuishouding goed op peil blijft. Ook dit is namelijk onwijs belangrijk als je ervoor wil zorgen dat je een goede gezondheid hebt en dat je lichaam dus ook optimaal presteert.

Zeker ook als je graag een betere sportprestatie neerzet kan voldoende vocht de sleutel zijn. Je spieren hebben namelijk ook vocht nodig en je verliest ook flink wat vocht tijdens het sporten. Door dit goed aan te vullen zorg je er voor dat je lichaam veel beter gaat presteren en dat je het sporten ook nog eens veel langer volhoudt! Dit is natuurlijk super fijn want op deze manier zet je dan ook de beste prestaties neer!

Vocht en voeding gaan dus als het ware hand in hand en moeten samen in balans zijn om zo goed mogelijk voor je lichaam te kunnen zorgen. Zorg er dan ook voor dat beide optimaal functioneren en op die manier zorg je dus ook het beste voor jezelf!

Stem je voeding af op je dagelijks leven

Als jij een gezonde verhouding met voeding wil hebben en je lichaam dus ook wil geven wat het nodig heeft dan is het erg belangrijk om je voeding af te stemmen op je dagelijks leven en dan vooral op je dagelijkse bezigheden. Als je namelijk dagelijks in de weer bent kan het best een flinke uitdaging vormen om goed voor jezelf te zorgen. Daarnaast heeft bijvoorbeeld iemand met een actief beroep gedurende dag meer voeding nodig dan iemand die juist een zittend beroep heeft. En zo is het dus erg belangrijk om goed te kijken naar jouw dagelijks leven en de invulling hiervan om vervolgens goed te kunnen bepalen wat je nodig hebt.

Op deze wijze stem jij dus je voeding af op je dagelijks leven en juist dat is zo belangrijk. Zorg er dus voor dat je optimaal kunt functioneren en dat je precies de voeding krijgt die je nodig hebt en ook nog eens op de juiste momenten. Want ook dat is nog eens erg belangrijk en kan net even het verschil maken!

Een gezonde relatie met voeding

Een gezonde relatie met voeding is dus enorm belangrijk en heeft ook nog eens ontzettend veel voordelen op veel verschillende vlakken. Het is dan ook niet voor niets dat er altijd veel aandacht besteedt wordt aan de juiste voeding en hoe je deze het beste voor je kunt laten werken. Door voldoende en vooral ook gevarieerde voeding tot je te nemen geef jij je lichaam wat het nodig heeft en dit komt dus ook nog eens je prestaties op sport gebied flink ten goede.

Naast voeding speelt ook vocht hierbij een belangrijke rol. We durven zelfs wel te stellen dat vocht net zo belangrijk is als de juiste voeding en dat het elkaar ook nog eens versterkt. Vooral tijdens het sporten verlies je natuurlijk flink wat vocht en het is dan des te belangrijker om dat weer voldoende aan te vullen en om er dus voor te zorgen dat je goed kunt presteren.

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is dan ook de sleutel tot succes en zorgt er dus ook voor dat je lichaam goed kan functioneren en krijgt wat het nodig heeft. En juist dit is zo belangrijk. Zorg dan ook voor de juiste balans tussen gezond en ongezond. Het heeft natuurlijk niet zoveel zin om jezelf van alles te ontzeggen. Juist op die manier werk je vaak het snaaien in de hand en dat heeft uiteindelijk enkel maar nadelige gevolgen voor je lichaam. Zorg dus voor de juiste balans door een gezonde relatie met voeding erop na te houden! Dit merk je dan ook absoluut terug in je dagelijks leven, je energie niveau en je lichaam!