fbpx

De voordelen van sporten in de buitenlucht

Veel mensen sporten met grote regelmaat om hun lichaam en geest gezond en sterk te houden. Ze genieten er enorm van om actief bezig te zijn en om op deze manier aan hun gezondheid te werken. Vaak doen ze dit door naar de sportschool te gaan of door thuis wat oefeningen te doen. Op deze manier zijn ze lekker bezig en sporten ze met plezier.

Maar wist je dat buiten sporten vele malen leuker en gezonder is? Sporten in de buitenlucht is dan ook werkelijk waar een enorme aanrader. Het heeft zo ontzettend veel voordelen en zorgt er ook nog eens voor dat je veel meer uit je training kunt halen en dat is natuurlijk ongelofelijk fijn!

Ondanks dat er dus ontzettend veel voordelen kleven aan het buiten sporten zien we toch dat heel veel mensen er nog steeds voor kiezen om binnen te sporten. Dit heeft een aantal redenen, ten eerste zijn mensen vaak minder bekend met de mogelijkheden tot buiten sporten en de voordelen ervan en ten tweede zien we vaak ook dat mensen zich tegen laten houden door het weer in ons land. Ze hebben dan namelijk het idee dat het wellicht niet altijd lekker weer zal zijn en vinden het dan niet betrouwbaar genoeg. Uit gemak kiezen ze er dan vaak voor om binnen aan de slag te gaan en dat is natuurlijk best jammer.

In deze blog gaan wij dan ook alle voordelen van het sporten in de buitenlucht voor je op een rijtje zetten. We laten je zien waarom het zo belangrijk is, welke voordelen het heeft voor je lichaam en geest en vooral ook waarom je er zoveel plezier aan kunt beleven. Wij weten dan ook zeker dat jij na het lezen van deze blog ook over de streep bent en er liever voor kiest om lekker buiten aan de slag te gaan! Lees je met ons mee?

Sporten kan altijd en overal

Het leuke aan sporten is dat het eigenlijk altijd en overal kan. Je kunt overal en ook op ieder moment namelijk altijd wel een manier vinden om te bewegen. Zo kun je de trap een paar keer op en neer lopen of ervoor kiezen om bijvoorbeeld naar de bus te rennen, ook als je zit kun je er toch voor kiezen om je spieren aan te spannen en zo wat lichte oefeningen te doen. En zo kun je dus eigenlijk altijd en overal wel in beweging komen en dat is natuurlijk ongelofelijk fijn!

Het is dus zeker waar dat sporten altijd en overal kan en dat maakt het ook zo toegankelijk. Eigenlijk is er dan ook nooit een excuus om niet in beweging te komen want overal en op iedere wijze kun je altijd wel een manier vinden om toch te bewegen.

En bewegen is natuurlijk ontzettend gezond en onmisbaar voor een gezonde geest en een gezond lichaam! Gelukkig zijn er dus meer dan voldoende mogelijkheden om lekker te bewegen en vindt je op deze wijze altijd wel een manier die bij je past.

Binnen of buiten sporten

Ondanks dat sporten dus altijd en overal kan kiezen veel mensen er toch altijd voor om binnen te sporten. De sportscholen staan altijd helemaal vol en hebben soms zelfs wachtlijsten, mensen maken hier gebruik van de verschillende apparaten of volgen er groepslessen.

En dat terwijl je dus ook prima buiten aan de slag kunt gaan. Helaas zien we dit minder vaak gebeuren. Soms is het helemaal niet bekend dat er ook buiten allerlei sport activiteiten georganiseerd worden en soms is het ook zo dat mensen bang zijn voor slecht weer, of zich wat ongemakkelijk voelen om buiten aan te slag te gaan waar iedereen hen ziet staan.

En deze beperkingen zijn natuurlijk eigenlijk ontzettend zonde, want als je de voordelen van het buiten sporten op een rijtje zet dan zou je eigenlijk nooit anders meer willen! Het buiten sporten is dan ook een echte aanrader en levert zoveel meer op dan het sporten binnen!

De buitenlucht zorgt voor betere resultaten

Hoog tijd dus om al die voordelen van het buiten sporten eens op een rijtje te zetten. Ten eerste is het zo dat het buiten sporten je sport resultaten enorm bevorderd! Dit is eigenlijk ook heel logisch want buiten kun je natuurlijk profiteren van de heerlijke frisse buiten lucht vol zuurstof waar je lichaam onwijs goed haar voordeel mee kan doen! Doordat deze zuurstof in je lijf komt ben je in staat om veel betere prestaties te leveren. Ook is het op deze wijze veel makkelijker om je ademhaling onder controle te houden.

In de sportschool besteden ze uiteraard ook veel aandacht aal de luchtkwaliteit maar toch kan deze natuurlijk nooit zo goed worden als dat hij buiten is. Het is dan ook in de sportschool soms al snel wat benauwd zeker als het druk is met veel mensen bij elkaar. In de buitenlucht heb je dit probleem dan ook niet en kun je ongestoord genieten van een sport sessie waarbij je dus echt het uiterste uit je training kunt halen.

Het is dan ook niet voor niets dat veel top sporters altijd buiten trainen door weer en wind. Dit heeft met name door de kwaliteit van de buitenlucht te maken die voor betere prestaties zorgt.

Heeft letterlijk en figuurlijk ruimte

Een ander groot en fijn voordeel aan het buiten sporten is dat je letterlijk en figuurlijk de ruimte hebt! Doordat je lekker buiten bent met ruimte om je heen is er ten eerste vaak meer dan genoeg ruimte om te bewegen. Ook als je buiten een groepsles volgt zit je elkaar niet zo snel op de lip en kun je alle kanten op. Daarnaast zie je dus ook vaak dat door het buiten zijn mensen al snel meer ruimte ervaren ook in hun hoofd en ook dat zorgt weer voor betere resultaten en veel fijner sporten.

Vaak hebben we namelijk de eigenschap om zelfs tijdens het sporten over allerlei zaken die ons bezig houden te blijven tobben. Dit is ook wel een beetje mensen eigen maar kan soms knap lastig zijn! Als je buiten bent is het toch net even wat makkelijker om dit allemaal los te laten en om je echt op het sporten te focussen. Het buiten zijn geeft dus letterlijk en figuurlijk ruimte en dat is enorm prettig!

Voor veel mensen is dit dan ook meteen een heel fijn voordeel aan het buiten sporten en een grote reden waarom ze dit graag op deze wijze doen!

Buiten sporten zorgt voor een geluksgevoel

Als we buiten zijn en de frisse lucht inademen en genieten van de natuur om ons heen dan komen we vaak helemaal tot rust en maakt ons lichaam een gelukshormoon aan. Dat is dan ook meteen de reden dat heel veel mensen zich zo goed voelen als ze lekker buiten zijn. Je snapt natuurlijk wel dat dit ook heel fijne positieve gevolgen voor het sporten kan hebben.

Als jij natuurlijk lekker buiten aan de slag bent dan is het heel erg fijn om dit geluksgevoel te ervaren. Het zorgt er dan ook meteen voor dat je betere prestaties kunt leveren wellicht wel het meest belangrijk dat je meer zin krijgt in het sporten en het echt leuk vindt.

Helaas horen we steeds vaker van mensen terug dat ze het sporten als een “moetje” ervaren. Ze slepen zichzelf naar de sportschool omdat ze zichzelf verplichten iets aan hun gezondheid te doen maar beleven er eigenlijk onwijs weinig plezier aan. En hoe zonde is dat wel niet. Zou het niet veel leuker zijn als je ook echt veel plezier aan het sporten beleefd en dat je eigenlijk niet kan wachten totdat je weer mag! Gelukkig is dit ook heel goed mogelijk als je lekker buiten gaat sporten! Al snel zal je merken dat je hier de voordelen van ervaart en dat je er ook echt blij van wordt. Op deze wijze wordt het dus zelfs iets waar je naar uit gaat kijken en waar je ook enorm veel plezier aan beleeft! Sporten hoort zo helemaal bij je nieuwe levensstijl en het buiten sporten zorgt dus voor de omslag.

Buiten sporten kan altijd

Een ander groot voordeel van het buiten sporten is dat het dus altijd kan. Bij een sportschool zit je natuurlijk vast aan de openingstijden van een sportschool. En als je wat ongunstige werktijden hebt of een druk leven dan kan het zomaar zo zijn dat het je helemaal niet lukt om binnen deze tijden te gaan. Dat is natuurlijk onwijs jammer en demotiverend en veel mensen gooien dan ook het bijltje erbij neer.

Ontzettend jammer want juist sporten is zo ontzettend leuk, belangrijk en gezond, maar ook hier komt het buiten sporten weer om de hoek kijken want dit kan dus altijd. Je hebt niet te maken met openingstijden en kunt dus op ieder gewenst moment wanneer het jouw uitkomt je sportkleding aantrekken en lekker aan de slag gaan.

Op deze manier is het veel makkelijker om gemotiveerd te blijven en om het sporten dus ook veel langer vol te houden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen er echt voor kiezen om buiten te sporten omdat ze hier zoveel voordelen van ervaren.

Je kunt dan ook heel gemakkelijk vroeg in de ochtend nog voor je werk aan de slag gaan of juist wat later op de avond als het jouw schikt. Ook hoef je geen rekening te houden met roosters en tijden en kun je echt op ieder moment starten. Dit maakt het qua motivatie ook een stuk makkelijker om het sporten vol te houden. Alweer een heel fijn voordeel van het buiten sporten dus!

De voordelen van het buiten sporten

Zoals je dus wel kunt lezen heeft het buiten sporten echt ontzettend veel fijne en leuke voordelen waar je onwijs van kunt genieten, het is dus niet alleen heel erg gezond maar ook nog eens een stuk makkelijker te organiseren en super leuk.

Daarnaast heeft het gewoon ontzettend veel voordelen voor zowel je lichaam als geest. Doordat je buiten bent in de gezonde buitenlucht neemt je lijf veel meer zuurstof op en dit zorgt natuurlijk weer voor veel betere sport prestaties. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de ruimte om je heen vaak enorm goed doet en zorgt voor meer rust in het sporten. Je bent niet zo snel afgeleid door allerlei andere zaken maar kunt jezelf echt helemaal op het trainen focussen en dat heeft natuurlijk veel fijne resultaten als gevolg!

Buiten sporten heeft dan ook zeker weten veel fijne voordelen waar je heerlijk van kunt genieten en wat er ook echt voor zorgt dat steeds meer mensen overstag gaan en ook lekker buiten aan de slag gaan! Wij raden het in ieder geval ten zeerste aan nu we het zelf ervaren hebben!