fbpx

De voordelen van eiwitten tijdens het sporten

Je hoort het vaak om je heen, eiwitten zijn nodig tijdens het sporten. Maar toch weten heel veel mensen niet zo goed wat dit nu precies voor je lichaam doet en welke bijdrage het dus aan het sporten kan leveren. Want waar zijn ze nu eigenlijk goed voor die eiwitten? En wanneer moet je ze dan eten?

In welke hoeveelheden moet je eiwitten tot je nemen en wat zijn dan de gezondheidsvoordelen ervan. Maar ook vragen veel mensen zich af of het wel gezond is om veel eiwitten tot je te nemen en of je er soms niet ook teveel van binnen kunt krijgen? En daarnaast is het vaak ook een ware zoektocht om te zoeken naar de juiste producten om deze eiwitten binnen te krijgen.

In deze blog gaan wij al jouw vragen rondom eiwitten behandelen. We vertellen je waarom het zo fijn en belangrijk is om eiwitten te eten als je ook sport. We vertellen je welke voordelen hieraan kleven. Met welke soorten je het beste eiwitten binnen kunt krijgen maar ook leggen we je meer uit over het proces wat zich in je lichaam afspeelt. Hoe worden eiwitten verwerkt en hoe gaan ze vervolgens te werk in je lichaam.

Na het lezen van deze blog ben jij dan ook heel wat wijzer en weet jij dus echt zo een beetje alles wat er over eiwitten, sporten en je voeding te weten valt! Enorm fijne en vooral waardevolle kennis die jouw sport prestaties naar een nog hoger niveau kunnen tillen en die jouw gezondheid zo goed mogelijk houden, lees je met ons mee?

Fabels en feiten

Als we het hebben over sporten en eiwitten dan komt er ongelofelijk veel informatie naar boven. Maar dus lang niet al deze informatie is juist. Wij durven zelfs bijna wel te zeggen dat er nergens zoveel fabels en feiten te bekennen zijn dan als het gaat om het sporten en eiwitten. Het kan dan ook een flinke tour zijn om de fabels en feiten van elkaar te onderscheiden en wij zijn dan ook zelf op uitgebreid onderzoek uit gegaan om te kijken hoe we de waarheid boven tafel kunnen krijgen.

Want wat is nu waar en niet waar. Welke voordelen hebben deze eiwitten eigenlijk allemaal voor je lichaam en dus ook voor het sporten en hoe zorg je er voor dat je van deze voordelen kunt profiteren. Hoe gaat dit eigenlijk precies in zijn werk?

Maar ook de fabels leerden ons iets. Want hoe kwamen deze nu eigenlijk de wereld in en waarom waren er zoveel mensen die hier blind in meegingen en die dus echt in deze fabels geloofden? Al met al ontzettend boeiend om eens verder te onderzoeken en te kijken waarom deze fabels en feiten bestaan en hoe we de waarheid kunnen achterhalen en dus met de juiste kennis aan de haal kunnen gaan.

Wat eiwitten doen in ons lichaam

Eiwitten zorgen ten eerste voor spiergroei, dit is dan natuurlijk ook meteen de meest belangrijke reden die ervoor zorgt dat sporters graag eiwitten tot zich nemen. Door eiwitten te eten zorgen ze er namelijk voor dat ze meer spiergroei krijgen en dat is natuurlijk precies de bedoeling. Wel is het vaak zo dat een teveel aan eiwitten in je lichaam op twee manieren gebruikt worden. Ten eerste als brandstof maar daarna worden ze als vet opgeslagen. Het is dus ook enorm aan te raden om juist weer niet teveel eiwitten binnen te krijgen.

Het is dus vooral enorm belangrijk dat de hoeveelheid eiwitten die je binnenkrijgt en  de hoeveelheid die je met het sporten verbruikt met elkaar in balans staan en dus ook samen een gezonde balans vormen. Alleen op deze manier kun je er dus vervolgens voor zorgen dat je de eiwitten echt voor je laat werken en dat je er dus ook profijt van hebt in de vorm van meer spier opbouw en dat is natuurlijk ook precies de bedoeling!

Eiwitten hebben dus sowieso een hele belangrijke functie in ons lichaam en zijn  dan ook onmisbaar. Ons lichaam heeft eiwitten nodig om spieren te behouden en op te bouwen. Als je namelijk een tekort aan eiwitten binnen krijgt dan kun je ook spier afbraak krijgen en dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Daarnaast is dit ook nog eens enorm gevaarlijk aangezien je hart natuurlijk ook een grote spier is.

Behoorlijk belangrijke taak in ons lijf hebben deze eiwitten dus. Vandaar dat het ook zeker weten enorm belangrijk is om ervoor te zorgen dat je er meer dan genoeg van binnenkrijgt zodat je lichaam zo lang mogelijk gezond zal blijven en je spieren door het sporten kunnen toenemen.

Eiwitten en sporten

Naast dat eiwitten dus sowieso enorm belangrijk zijn in je lichaam voor allerlei processen zijn ze ook nog eens extra belangrijk op het moment dat je gaat sporten. Voor veel mensen is sporten een manier om meer spieren in het lichaam te realiseren. Nu is dit natuurlijk ook logisch en met hard sporten kun je hier dus ook hard aan werken, maar eiwitten spelen hier dus zeker weten ook een belangrijke rol in.

Deze heb je namelijk nodig omdat deze de spiergroei bevorderen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat een tekort aan eiwitten juist voor afbraak van je spieren zorgt en dan is al het harde werken natuurlijk voor niks. Vandaar dat je eiwitten dus zeker weten nodig hebt als je hard aan de slag gaat. Wel is de juiste balans en verhouding enorm belangrijk. Als je namelijk heel hard sport en niet genoeg eiwitten binnen krijgt dan gebruikt je lijf ze als brandstof en bouwen ze dus geen spieren op.

En als je juist veel meer eiwitten binnenkrijgt dan dat je verbruikt slaat je lichaam deze weer op als vet en daar zit je natuurlijk ook niet op te wachten. Behalve als je juist moet aankomen dan kan het weleens een heel erg goed idee zijn natuurlijk. Maar over het algemeen is het dus heel slim om deze verhouding en balans goed in de gaten te houden zodat de eiwitten ook echt hun werk kunnen doen!

Eiwitrijke voeding

Als je dus sport is het enorm belangrijk om eiwitrijke voeding tot je te nemen. Maar je wil niet teveel vet en suikers binnenkrijgen. Vandaar dat het aan te raden is om enorm goed op te letten wat je precies eet en binnenkrijgt en hoe dit dus bijdraagt aan het opbouwen van meer spieren.

Zo zitten er bijvoorbeeld in eieren veel eiwitten dit is natuurlijk ook logisch. Eieren kunnen dan ook een hele handige manier zijn om eiwitten binnen te krijgen maar laat dan wel liever het eigeel staan. Daarnaast is het ook zo dat veel zuivelproducten veel eiwitten bevatten, denk dan bijvoorbeeld aan yoghurt of kwark. Maar ook hierbij is het dus wel weer zaak om goed op de suikers en vetten te letten zodat je hier juist weer niet teveel van binnenkrijgt. Op deze manier zoek je dus een goede balans om voldoende binnen te krijgen en dat werpt dan ook zijn vruchten af.

Ook vlees en groentes bevatten eiwitten net als peulvruchten. Het is altijd belangrijk om goed de voedingswaarde van een product na te kijken zodat je precies weet wat je binnenkrijgt en zodat je dus ook een goede inschatting kan maken van wat dit product eventueel toevoegt aan je  menu.

De sleutel tot succes is dus voeding die eiwitrijk is en koolhydraat, vet en suiker arm. Als je hier goed op let heb je de perfecte combinatie te pakken en profiteer jij dus optimaal van eiwitrijke voeding!

Kun je ook een teveel aan eiwitten binnen krijgen

Het antwoord op deze vraag is ja. Uiteraard kun je ook van eiwitten teveel binnen krijgen. Dit zorgt er dan weer voor dat de eiwitten opgeslagen worden als vet en dat zorgt dan weer voor een toename in gewicht en vaak wil je als je sport dat natuurlijk juist voorkomen.

Een teveel aan eiwitten is dus niet direct heel erg schadelijk maar kan dus wel voor gewichtstoename zorgen en dit kan op termijn natuurlijk wel schadelijk voor je lichaam zijn. Vandaar dat het altijd enorm belangrijk is om goed op te letten wat je binnenkrijgt en hoe je vervolgens met je lichaam omgaat. Hoeveel beweging krijgt je lijf en hoe zorg je er dus voor dat je lichaam gezond blijft. Dit zijn belangrijke punten die ervoor zorgen dat je gewicht ook op orde blijft.

Eiwitten tijdens het sporten

We kunnen dus wel stellen dat eiwitten bijna onmisbaar zijn tijdens het sporten en dus een belangrijke rol vervullen. Eiwitten zorgen voor de opbouw van spieren en dat is natuurlijk erg belangrijk. Daarnaast zien we ook dat eiwitten eventueel door het lichaam als brandstof gebruikt kunnen worden en ook daarin dus goed van pas komen.

Pas als allerlaatste optie zal het lichaam de eiwitten opslaan als vet. Dit komt echter alleen voor als je voeding totaal niet in balans is met de manier waarop je in beweging komt en als er dus overal overschotten ontstaan die je lijf om gaat zetten in vet.

Wil jij meer spieren neem dan voldoende eiwitten tot je zodat je lichaam hier profijt van kan hebben voor , tijdens en na het sporten. Alleen zo bereik je het beste resultaat.