fbpx

De vijf pijlers voor een gezonde levensstijl

Door de jaren heen is de standaard van onze levensstijl flink veranderd. Steeds vaker zien we dat mensen wat gemakzuchtiger worden, minder voedzame voeding tot zich nemen en ook nog eens minder in beweging komen. Daarnaast ervaren we allemaal een stuk meer stress en komen we ook nog eens een stuk minder buiten in de natuur.

Dit zijn best verontrustende feiten natuurlijk en vandaar dat het voor veel mensen dan ook de hoogste tijd is om hier verandering in aan te brengen. Het tegengeluid wordt dan ook steeds sterker en steeds meer zien we mensen in beweging komen en werken aan hun conditie en goede gezondheid. Ze gooien dan ook hun hele levensstijl op de schop om er beter en sterker uit te komen.

Nu is dat natuurlijk wel een stuk makkelijker gezegd dan gedaan want hoe doe je dat nu eigenlijk je gehele levensstijl aanpakken? Hoe zorg je er eigenlijk ervoor dat jij er een gezonde levensstijl op na houdt. Allemaal vragen die naar boven komen als het aankomt op het naleven van een gezonde levensstijl.

Maar geen paniek want gelukkig hebben wij deze fijne blog voor jullie klaarstaan waarin we precies gaan vertellen wat nu precies de pijlers zijn voor een gezonde levensstijl. Want hoe zorg je voor een gezonde levensstijl en welke punten zijn daarbij belangrijk om in acht te nemen. Wij vertellen het je allemaal zodat het naleven van een gezonde levensstijl nog nooit zo gemakkelijk werd gemaakt. Lees je met ons mee?

Het belang van een gezonde levensstijl

Als jij wil werken aan het veranderen van  je levensstijl en als jij je huidige levensstijl graag wil veranderen in een gezonde levensstijl dan begint dit allemaal met bewust wording. Het is namelijk enorm belangrijk om jezelf te realiseren dat je een gezonde levensstijl nodig hebt om het beste uit jezelf te halen. Om goed te zorgen voor je lichaam en geest en om met een gezond lichaam door het leven te gaan.

Als je dit belang inziet dan komt de manier waarop je dit gaat doen vanzelf. Maar eerst heb je dus die bewust wording nodig om het proces in gang te zetten. Hoe je die bewustwording verkrijgt is voor iedereen anders. De een die leest er een artikel over en ineens valt het kwartje, het roer moet om. Weer een ander loopt tegen zichzelf aan en ervaart ineens het ongemak van een ongezond lichaam. En weer een ander wordt gemotiveerd door de mensen om zich heen.

Op deze manier kun je dus zien dat een gezonde levensstijl enorm belangrijk is en kan bij jouw dus ook het besef komen dat het heel erg belangrijk is om een gezonde levensstijl na te leven en dat is dan ook het begin van het proces.

Stap voor stap aan de slag

Als je eenmaal het belang van een gezonde levensstijl inziet dan is het natuurlijk ook nog belangrijk om deze daadwerkelijk na te gaan leven en dat kan soms wel wat lastiger zijn. Het is dan ook belangrijk om dit proces stapje voor stapje door te gaan en om niet teveel te verwachten van jezelf. Het is een proces wat tijd nodig heeft en het is daarom enorm fijn om dit stapsgewijs aan te pakken.

Door dit op deze wijze te doen gebruik je een plan. En een plan hebben werkt voor heel veel mensen enorm goed als het gaat om het aanpassen van een levensstijl. Begin dan ook met het maken van een plan voor jouw gezonde levensstijl. Waar moet je allemaal aan werken, welke punten hebben het meeste aandacht nodig. En hoe zorg je er dus voor dat je helemaal in balans bent en blijft.

Belangrijk hierbij is dat je vooral veel aandacht besteed aan je voeding, vochthuishouding, balans tussen rust en inspanning , beweging en voldoende buitenlucht, deze punten bepalen voor een groot deel een gezonde levensstijl!

Zorg voor gezonde voeding

Als we het hebben over het naleven van een gezonde levensstijl dan is het ten eerste enorm belangrijk om voor gezonde voeding te zorgen! Hierdoor zorg je er namelijk voor dat je lichaam voldoende brandstof krijgt om goed te functioneren maar ook dat er voldoende gezonde voedingsstoffen je lichaam binnen komen die allerlei processen in je lijf ten goede komen!

Het is daarom van groot belang om voor gezonde voeding te zorgen. Gezonde voeding betekend voeding die je lichaam iets te bieden heeft in de juiste hoeveelheden. Teveel voeding is natuurlijk niet gezond voor je lichaam maar te weinig ook zeker weten niet. Het is dus van belang om hier een goede balans in te vinden en om te zorgen voor de juiste hoeveelheid voeding.

Daarnaast is voedzame voeding dus een enorm belangrijk punt. Zorg voor goede vetten, vitamines, eiwitten en mineralen. En bedenk ook goed dat het erg belangrijk is om gevarieerd te eten. Hierdoor krijg je van alles wat binnen en blijft je lichaam in goede gezondheid!

Het belang van gezonde voeding is dus wel duidelijk, het geeft je lichaam energie maar zorgt ook voor voldoende bouwstoffen. Daarnaast helpt het je lichaam ook om goed te functioneren. Kortom gezonde voeding is werkelijk waar van levensbelang en dan ook een van de grootste pijlers van een gezonde levensstijl.

Bij gezonde voeding hoort overigens ook een gezonde vochthuishouding. Want ook dit is immers heel belangrijk. Met een gezonde vochthuishouding zorg je er namelijk voor dat je lijf optimaal kan functioneren en dat uitdroging niet op de loer ligt. Daarnaast heeft je lichaam voldoende vocht nodig om allerlei processen uit te kunnen voeren.

Zorg voor een goede nachtrust

Enkel met gezonde voeding alleen ben je er nog niet want je lichaam heeft nog veel meer nodig. Naast gezonde voeding is het voor je lichaam namelijk ook onwijs belangrijk om voldoende rust te krijgen. Vooral nachtrust is hierin van groot belang. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Dat leggen wij je graag uit!

Nachtrust is enorm belangrijk voor ons lichaam om dat dit de tijd is waarin ons lichaam aan het herstellen is. Op deze momenten tankt ons lichaam dus als het ware bij en hebben we de volgende dag weer voldoende energie.

Ook worden er allerlei helende processen in gang gezet tijdens onze nachtrust. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat we altijd te horen krijgen dat we veel moeten rusten als we ziek zijn. Dit heeft als reden dat we dan kunnen herstellen. Juist als ons lichaam die rust krijgt is het daarna in staat om te herstellen en om dus weer helemaal goed te functioneren.

Een goede nachtrust is dus een hele belangrijke pijler als het gaat om een gezonde levensstijl en eentje die we dan ook zeker weten niet mogen vergeten.

Zorg voor een goede balans tussen rust en inspanning

Het is misschien wel het meest moeilijke wat er is. Een goede balans vinden tussen rust en inspanning. We zijn namelijk gewend om vaak allemaal aan te staan en bezig te zijn. Zeker vandaag de dag nu onze levens steeds drukker lijken te worden en we ook steeds meer bezig moeten zijn om alle ballen in de lucht te houden. Dit vraagt vaak enorm veel van ons en dat kan dan ook voor een flinke opgave zorgen.

Des te belangrijker is het nu om de juiste balans te vinden tussen rust en ontspanning. Eigenlijk is dit nu zelfs belangrijker dan ooit! Juist nu alles zo loopt en we dus zo druk zijn en het leven vaak hectisch is kan het enorm waardevol zijn om hierin de juiste balans te vinden en om zo dus goed in evenwicht te blijven! Hier kun je zelf dus zeker weten de voordelen van plukken!

zorg er dus voor dat je dagelijks leven in balans is. Als jij een dag heel hard en lang moet werken zorg dan dat je tussendoor toch even pauze neemt om wat momentjes van ontspanning te vinden. Ook is het natuurlijk erg fijn om als je een drukke week gehad hebt toch even wat leuks te gaan doen ook al ben je misschien moe. Op deze manier kun je vaak een beetje opladen en krijg je dan ook juist weer positieve nieuwe energie en dat is natuurlijk de bedoeling.

Door je dagelijks leven dus op een dusdanige manier in te richten dat je zowel ontspanning als inspanning hebt profiteer je er het meeste van! Het is dan ook zeker een aanrader om hier goed op et letten en om op deze manier ook goed voor jezelf te zorgen!

Voldoende beweging is erg belangrijk

Een ander punt dat enorm van belang is bij een gezonde levensstijl is voldoende beweging. Over het algemeen is beweging dan ook heel erg goed voor ons lichaam en brengt het ook de nodige voordelen met zich mee. Zo houdt het ons bijvoorbeeld jong en gezond, voorkomt het een heleboel lichamelijke ongemakken en houdt het ook ons gewicht nog eens onder controle wat weer indirect bijdraagt aan een goede gezondheid.

Meer dan voldoende reden dus om met regelmaat te sporten en om hierin ook goed voor jezelf te zorgen. Beweging heeft dan ook heel erg veel voordelen. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat allerlei processen in ons lichaam in gang worden gezet en in gang blijven die bijdragen aan een goede gezondheid. Daarnaast zorgt het er ook voor dat we bepaalde stofjes in onze hersenen aanmaken die zorgen voor een geluksgevoel. En tot slot is het ook nog eens zo dat we op deze wijze goed voor ons lichaam zorgen en dat beweging dus bijdraagt aan onze algehele gezondheid. Meer dan voldoende reden dus om met regelmaat in beweging te komen!

Werk aan je vochthuishouding

Naast voeding is ook je vochthuishouding enorm van belang. Dit zorgt namelijk op heel veel gebieden voor allerlei gezonde processen in je lichaam. Als je vochthuishouding namelijk niet op peil is dan merk je dat heel vaak meteen. Ten eerste is het dan vaak zo dat je last krijgt van hoofdpijn of allerlei andere vage klachten en dat is natuurlijk erg vervelend. Deze klachten kunnen allemaal voorkomen worden als je zorgt voor een goede vochthuishouding.

Je hebt een goede vochthuishouding als er voldoende vocht binnenkomt en niet meer vocht eruit gaat. Als je dus aan het sporten bent of het is erg warm en je bent flink aan het zweten dan is het enorm belangrijk om extra vocht tot je te nemen om zo je vochthuishouding goed op peil te houden!

Op deze manier zorg je er dus voor dat je voldoende vocht in je lijf hebt en dat is echt van levensbelang, ook voor je sport prestaties helpt het enorm als je lichaam voldoende vocht heeft. Je zal zien dat je dan veel beter kunt presteren doordat je lichaam dan tot meer in staat is. En laat dat nu net de bedoeling zijn!

Zorgen voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is eigenlijk een totaal pakket. Er is dan ook niet een factor die er op zichzelf voor kan zorgen dat jij er een gezonde levensstijl op na houdt. Nee dit zijn allemaal losse factoren die hier samen bij elkaar voor moeten zorgen.

Al deze factoren werken vervolgens samen en zorgen er dan met elkaar voor dat jij een gezonde levensstijl erop na kunt houden. Besteedt dus voldoende aandacht aan allerlei verschillende soorten manieren om er een gezonde levensstijl op na te houden. Besteedt dan ook aandacht aan je voedingspatroon. Zorg ervoor dat je voldoende en vooral ook gezonde voeding binnen krijgt. Maar houdt ook je vochthuishouding op peil en zorg er tot slot voor dat je voldoende in beweging komt. Als je dan ook nog de juiste balans tussen rust en inspanning weet te vinden is het plaatje helemaal compleet.

Geef je lichaam dus wat het nodig heeft en volg de pijlers voor een gezonde levensstijl. Je lichaam zal hier op allerlei punten enorm van profiteren en de vruchten van plukken! Een goede gezondheid is dan ook van groot belang en zal een positief effect hebben op je gehele dagelijkse leven en je algehele gezondheid!