fbpx

De ultieme checklist voor sporters

Sporten, velen van ons doen het ontzettend graag! Sommige enkel voor het plezier en anderen sporten op hoog niveau. Maar een ding hebben alle sporters gemeen, ze zijn op zoek naar de fijnste omstandigheden. Vandaar dat er ook een paar elementen een rol spelen bij het sporten die het sportplezier en gemak een stuk vergroten.

We hebben het dan over de juiste voeding, fijne sportkleding, tijd om te sporten en sport benodigdheden. Als al deze elementen kloppen dan pas kun je echt fijn aan de slag en heerlijk onbezorgd sporten en werken aan je conditie!

Of je nu buiten of binnen sport, veel of weinig sport je wil dit natuurlijk altijd onder de beste omstandigheden doen en vandaar dat deze checklist ook zo belangrijk is! Om het je allemaal wat makkelijker te maken hebben wij dus de ultieme checklist voor sporters gemaakt. Waar moet je allemaal aan denken als je als sporter aan de slag gaat? Door deze checklist af te vinken weet jij zeker dat je met een gerust hart aan de slag kunt en dat alle focus op het sporten komt te liggen! Lees maar snel met ons mee!

De ideale omstandigheden

Als je gaat sporten dan weten we allemaal dat de omstandigheden een belangrijke rol spelen. Zo is het bijvoorbeeld erg fijn om te sporten met prettige sportkleding aan. Dit kan echt een enorm verschil maken en ervoor zorgen dat jij je prettiger voelt en makkelijker kunt bewegen. Ook sportschoenen spelen hierbij een rol. Met de juiste sportschoenen kun je soms echt een enorm verschil maken en ervoor zorgen dat je een stuk makkelijker en beter kunt bewegen. Bij sommige sporten kunnen de juiste sportschoenen er zelfs voor zorgen dat je een stuk sneller bent!

Maar ook je voeding speelt hierin een rol. Als je bijvoorbeeld met een volle buik van het eten gaat sporten kan dit enorm in de weg zitten en er ook voor zorgen dat je helemaal niet lekker sport. Het kan je zelfs misselijk maken en er soms voor zorgen dat je af moet haken. Hetzelfde geldt voor drinken, goed drinken tijdens en voor het sporten is enorm belangrijk maar je moet het niet gaan overdrijven want dan kan het ook tegen je werken.

Andere omstandigheden die bijvoorbeeld een rol spelen zijn je timing, heb je wel voldoende tijd om vandaag naar die sportles te gaan. Het is heel vervelend als je enorm moet haasten en dit kan er dan ook soms voor zorgen dat je met een heel gehaast gevoel aan de sportles begint. Geen prettig gevoel en het kan je dan ook belemmeren. Vandaar dat het enorm belangrijk is om voldoende tijd voor het sporten in te plannen zodat je echt met een gerust hart aan de slag kunt!

Zo zie je dus maar dat de omstandigheden rondom het sporten een grote rol spelen in het plezier dat je aan het sporten kunt beleven. Uiteraard is het altijd enorm lastig om echt perfecte omstandigheden te realiseren maar met deze checklist kom je in ieder geval een heel eind!

Plan het sporten ruim in

Als je lekker wil gaan sporten dan kan het heel vervelend zijn om te moeten haasten. Zowel vooraf als  na het sporten. Dit kan je dan ook belemmeren in het sporten zelf en in het vinden van ontspanning tijdens het sporten, iets wat veel mensen toch wel graag vinden tijdens het sporten. Het is dan ook zeker weten verstandig om het sporten ruim in te plannen.

Zorg dat je er echt de tijd voor kunt nemen en dat je met een ontspannen gevoel aan het sporten kunt beginnen en ook met een ontspannen gevoel weer kunt stoppen zonder teveel op de tijd te moeten letten. Op deze manier kun jij de focus echt op het sporten zelf leggen en dat is natuurlijk wel enorm prettig en zorgt ook voor een fijn resultaat!

Neem het sporten dan ook op in je dagelijkse planning zo weet je precies wanneer je aan de gang moet gaan en kun je hier ook rekening mee houden met de andere afspraken op een dag die je eventueel in gaat plannen! Op deze manier wordt het sporten dan ook echt even een momentje voor jezelf en dat is enorm belangrijk!

Trek comfortabele sportkleding aan

Naast dat je dus ervoor moet zorgen dat je echt lekker de tijd hebt om te gaan sporten is het ook heel erg belangrijk om comfortabele sportkleding aan te trekken! Op deze manier merk je namelijk al snel dat dit een stuk fijner voelt en dat jij jezelf dus ook vrijer voelt tijdens het sporten.

Het kan namelijk flink vervelend zijn als je sportkleding aan hebt die net niet helemaal lekker zit en waar jij jezelf niet comfortabel bij voelt. Dit kan er dan vervolgens voor zorgen dat je niet helemaal vrij kunt bewegen en dat houdt je natuurlijk best wel een beetje tegen tijdens het sporten!

Zorg er dus voor dat je sportkleding aantrekt waar jij je prettig in voelt en die ook goed passend is! Daarnaast is het vooral ook belangrijk dat deze sportkleding van ademend materiaal gemaakt is zodat je er goed in kunt zweten en het er niet te heet in krijgt tijdens het sporten! Kleed jezelf ook vooral niet te warm of te koud maar precies goed zodat je lichaam goed op temperatuur blijft. Dit werkt ook allemaal mee tijdens het sporten en zorgt voor comfortabel sporten met goede resultaten!

Eet en drink voldoende vooraf

Als je aan het sporten bent verbruik je natuurlijk flink wat energie! Vandaar dat het ook erg belangrijk is dat je vooraf aan het sporten ervoor zorgt dat je energie goed op peil is. Dit doe je natuurlijk door voldoende te eten en te drinken! Zorg vooral voor gezonde voeding waar je ook echt een tijdje op kunt teren. Vermijd vette voeding en voeding vol met suiker. Hierdoor zal je jezelf namelijk een stuk minder fit of zelfs slaperig gaan voelen en dat wil je natuurlijk niet tijdens het sporten. Daarnaast ligt deze voeding vaak ook zwaar op de maag en ook dat is niet prettig tijdens het sporten.

Ondanks dat goed eten en drinken voor het sporten dus enorm fijn en belangrijk is raden we wel ook aan om juist niet teveel te eten en drinken. Je wil natuurlijk niet enorm vol komen te zitten dan kan het juist weer helemaal niet fijn zijn om te bewegen. Kies dus voor de gulden middenweg zodat jij goed uit de voeten kunt en lekker kunt bewegen met voldoende energie!

Een bidon met water bij de hand

Als je aan het sporten bent kun je vaak flink gaan zweten. Dit kan zelfs zo erg zijn dat het zweet over je gezicht druppelt en je enorme dorst krijgt. Het is dan ook zeker een aanrader om altijd een bidon met water tijdens het sporten bij de hand te houden zodat je het tekort aan vocht tijdens het sporten weer goed kunt aanvullen.

Hierdoor krijg je vaak meteen weer een extra stoot energie en kun je dus ook lekker aan de slag gaan! Daarnaast is het natuurlijk ook heel erg fijn om op deze manier ervoor te zorgen dat je lichaam goed gehydrateerd blijft en dat je dus lekker actief aan de slag kunt gaan!

Een bidon met water binnen handbereik is dus zeker altijd een goed idee en een echte aanrader tijdens het sporten!

Een handdoek voor de zweetdruppels

We gaven het net al even aan , veel mensen gaan vaak enorm zweten tijdens het sporten en het kan dan flink lastig zijn als al die zweetdruppels steeds van je gezicht afdruipen. Een handdoek kan dan wonderen doen. Het is dan natuurlijk wel zo prettig als je even je gezicht af kunt drogen met een handdoek of je handen.

Zeker in de sportschool is een handdoek enorm fijn zodat je niet met zweethanden aan de apparaten hoeft te hangen. Ook kan het prettig zijn om bij bepaalde oefeningen op een handdoek te zitten of te liggen en dan is het natuurlijk wel heel prettig als je er eentje bij de hand hebt.

Een handdoek meenemen naar het sporten is dus wel echt een aanrader en maakt het sporten dan ook een stuk meer aangenaam! Wij raden je dit dan ook zeker weten aan!

De ultieme checklist voor sporters

Zoals je dus wel kunt zien zijn er best wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden voordat je aan het sporten gaat. Het is dan ook vooral erg prettig als je kunt gaan sporten met een ontspannen gevoel. Op deze manier kun je zo goed mogelijk aan de slag en geniet je er ook goed van.

Zo kun je er bijvoorbeeld het beste voor zorgen dat je het sporten ruim inplant, op deze manier voorkom je dat je met een gehaast gevoel aan de slag gaat en dit kan je prestaties heel erg in de weg staan, niet prettig natuurlijk. Zorg er daarom voor dat je voor en na het sporten ruim de tijd hebt zodat je echt ontspannen aan het sporten kunt beginnen!

Maar ook de juiste voeding speelt natuurlijk een rol. Sporten met een volle maag is absoluut niet prettig en kan er zelfs voor zorgen dat je jezelf helemaal niet lekker gaat voelen tijdens het sporten, het is dan ook aan te raden om geen grote, vette en suikervolle maaltijden te eten vlak voordat je gaat sporten. Het vet en suiker kan er namelijk ook voor zorgen dat je een enorme energiedip krijgt en daar zit je natuurlijk tijdens het sporten niet op te wachten. Het is dan ook veel beter om een lichte maaltijd te nuttigen met voldoende koolhydraten zodat je hier goed op kunt teren en energie uit kunt halen voor je sport prestaties.

Maar niet alleen voeding is van belang ook vocht speelt een rol bij het sporten. Het is dan ook belangrijk om voor, tijdens en na het sporten voldoende te drinken zodat je goed aan de slag kunt en je lichaam goed gehydrateerd is. Tijdens het sporten verlies je natuurlijk ook best wat vocht dus het is extra fijn als je dan voldoende vocht in je lichaam hebt.

Tot slot zijn er natuurlijk nog een aantal handige items om mee te nemen bij het sporten. Ten eerste is sport kleding die lekker zit echt een pre, dit kan je sport prestaties alleen maar ten goede komen. Daarnaast zijn een handdoek en een bidon ook echt onmisbaar tijdens het sporten en moet je deze ook zeker weten bij je hebben!

Kortom als je aan alle voorwaarden voldoet zal je hier veel profijt van hebben en zorgt het ervoor dat je zo goed mogelijk met het sporten aan de slag kunt en er ook echt van kunt genieten! Daarnaast beïnvloeden deze punten op de checklist ook nog eens de gunstige resultaten!  Meer dan genoeg reden dus om deze checklist punt voor punt af te strepen zodat je aan de slag kan gaan!