fbpx

De lekkerste snacks voor na het sporten

Iedereen die sport weet dat je na het sporten vaak enorme honger kunt krijgen. Niet zo vreemd natuurlijk want je hebt net een behoorlijke prestatie geleverd en je lichaam dan ook flink aan de gang gezet. Het is dan ook helemaal niet verwonderlijk dat je lijf daarna vraagt om voeding en energie om weer verder te kunnen.

Nu zit hier natuurlijk wel een valkuil in want vaak zijn we na het sporten geneigd om naar een simpele en snelle snack te grijpen en vaak ook eentje met veel suikers of vetten. Dit komt omdat ons lichaam echt om energie vraagt en we dus sneller de lekkere trek willen stillen. Enorm logisch maar natuurlijk niet zo slim. Het is juist na het sporten belangrijk om je lichaam te voorzien van gezonde bouwstoffen zodat je weer voldoende energie binnen krijgt om er tegenaan te gaan. Gelukkig zijn er ook heel veel gezonde snacks te bedenken die en na het sporten je honger stillen en die ook nog eens erg gezond voor je zijn en boordevol gezonde voedingsstoffen en energie zitten.

Welke snacks dat precies zijn gaan wij je in deze blog vertellen zodat ook jij er makkelijk voor kunt zorgen dat je na het sporten een gezonde snack bij de hand hebt waarmee je weer verder kunt genieten van je dag of avond! Lees je met ons mee?

Waarom honger na het sporten

Om te beginnen gaan we eerst maar eens kijken hoe het nu eigenlijk komt dat je na het sporten zoveel honger krijgt? Want wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal in je lichaam? En waarom hebben we juist na het sporten vaak de behoefte om naar een snelle en makkelijke snack te grijpen?

Als je aan het sporten  bent komt je lichaam als het ware in een veel hogere versnelling te staan. Hierdoor krijgt alles een enorme boost en gaat alles veel sneller werken. Dus ook je verbranding. Tijdens het sporten verbrand je dus een stuk meer energie dan in rust of bij lichtere activiteiten. Doordat je dus in een keer zoveel verbrand is het ook wel weer nodig om dit aan te vullen.

Je lichaam vraagt dan ook na het sporten ineens om een heleboel energie en het liefst ook zo snel mogelijk. Vandaar dat je ineens na het sporten een enorme behoefte aan allerlei zoetigheid of vettigheid krijgt en je lichaam zo snel mogelijk energie binnen wil krijgen.

Uiteindelijk is het dan de kunst om voor gezonde en verantwoorde snacks te kiezen zodat jij je lichaam geeft wat het nodig heeft zonder meteen allerlei loze calorieën binnen te krijgen.

De juiste keuze maken

Juist  na het sporten als je lichaam zo onwijs veel inspanning geleverd heeft kan het erg lastig zijn om de juiste keuze qua snacks te maken. Je lichaam wil zo snel mogelijk iets binnen hebben en je wil natuurlijk het liefste die honger ook zo snel mogelijk stillen.

Het ligt dan enorm op de loer om een snelle, makkelijke en minder voedzame keuze te maken. Wellicht dat dit ook op de korte termijn inderdaad je honger wel wat stilt maar op de lange termijn heb je er helaas niet zoveel aan.

Vandaar dat het ook veel verstandiger is om voor een gezonde en voedzame keuze te kiezen en gelukkig zijn er wel een aantal tips die je hier goed bij kunnen helpen. Op die manier maak je het jezelf wat makkelijker om een gezonde en voedzame keuze te maken en geniet je dus optimaal van een gezonde snack na het sporten en geef jij je lichaam wat het nodig heeft!

De voordelen van een gezonde snack kiezen na het sporten

Aan het kiezen voor een gezonde snack na het sporten zitten dan ook een heleboel voordelen. Ten eerste is het zo dat een gezonde snack je veel meer gezonde voedingsstoffen levert, dus is het in zijn geheel genomen gewoon veel gezonder voor je. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Er zijn daarnaast nog een aantal fijne voordelen die een gezonde snack met zich meebrengen!

Wist je bijvoorbeeld dat een gezonde snack je veel meer energie levert dan een ongezonde snack? Hierdoor voel je jezelf ook nog langere tijd na het sporten fit en energiek. Daarnaast krijg je vaak van het sporten een onwijs goed gevoel, dit kun je een beetje teniet doen als je na het sporten ineens kiest voor een ongezonde snack. Maar door voor een gezonde snack te kiezen houdt je dit gezonde en fitte gevoel veel langer vast en dat is natuurlijk ook een stuk prettiger.

Meer dan genoeg redenen dus om voor een gezonde snack na het sporten te kiezen en om ervoor te zorgen dat je op die manier voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt en dat je de energie na het sporten nog even lekker vast kunt houden.

Er kleven dus onwijs veel voordelen aan het kiezen voor een gezonde snack na het eten en er zijn dan ook meer dan genoeg redenen om dit te doen!

Welke gezonde snacks kun je dan het beste kiezen

En dan is het natuurlijk ook nog slim om even te kijken naar welke gezonde snacks we dan bijvoorbeeld het beste kunnen grijpen na het sporten. Het gaat er vooral om dat de snacks veel gezonde voedingsstoffen bevatten en veel eiwitten. Deze eiwitten heb je nodig omdat ze helpen je spieropbouw op peil te houden en dat is natuurlijk een van de doelen van het sporten. Niet voor niets dus heel belangrijk om juist deze goed op peil te houden.

Kies dus bijvoorbeeld voor kwark met wat vers fruit, of maak een heerlijke smoothie van verschillende soorten groente en fruit, dit kun je overigens met of zonder yoghurt doen. Maar ook een handje noten is een prima snack voor na het sporten. Of wat dacht je van een volkoren cracker met wat sla en kipfilet. Ook zijn er verschillende gezonde repen te vinden in de supermarkten die je prima na het sporten kunt nemen. Let er ook hierbij weer op dat je vooral voor de repen kiest die veel eiwitten bevatten.

Ook is het heel belangrijk om na het sporten veel water te drinken. Dit heeft je lijf nu eenmaal nodig om alles goed op peil te houden en is dan ook van groot belang. Daarnaast zien we ook wel eens gebeuren dat het lichaam dorst en honger door elkaar haalt en dat met het drinken van enkele glazen water er al een heleboel honger verdwijnt waardoor ook de trek naar ongezonde snacks weer meteen een stuk minder wordt!

Altijd een gezonde snack bij de hand

Nu we dus weten voor welke gezonde snacks we het beste kunnen kiezen na het sporten is het nog wel de kunst om dit ook daadwerkelijk te doen. En dat kan soms een stuk lastiger zijn dan je denkt. Vandaar dat we nog een aantal handige tips voor je klaar hebben staan die je helpen om ook in het moment de juiste keuze te maken en om dus te kiezen voor een gezonde snack.

Als je dus uiteindelijk voor de keuze staat na het sporten dan is het zaak om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken en om dus de kans te vergroten dat je voor een gezonde snack gaat kiezen. Dit doe je door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat je altijd een gezonde snack bij je hebt in je sporttas. Op deze manier maak je het jezelf een stuk makkelijker en zorg je ervoor dat je beter een gezonde keuze kunt maken. Maar ook kan het enorm helpen om eerst een of twee glazen water na het sporten te drinken en om daarna pas de keuze voor een snack te maken. Op deze manier kies je dus ook een stuk makkelijker voor een gezonde snack en dat heeft weer veel fijne voordelen. Na het drinken van water is vaak de ergste trek gestild en geef je jezelf dus meer ruimte om voor een gezonde snack te kiezen.

De lekkerste snacks voor na het sporten

Dat je lichaam na het sporten vraagt om een snack is dus enorm begrijpelijk. En dat er dan heel veel keuzes op je af komen kan knap lastig zijn. Je lichaam wil iets hebben en het liefst zo snel mogelijk. De keuze voor “foute” snacks ligt dan enorm op de loer maar gelukkig kun jij hier iets tegen doen en een keuze maken voor een gezonde snack.

Wel is het dan handig als je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt om de juiste keuze te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door te kiezen voor gezonde snacks die je ook nog eens lekker vindt. En door de gezonde snacks altijd bij je te dragen in je sporttas. Op deze manier maak jij het jezelf meteen een stukje makkelijker om een gezonde keuze te maken. En ook het drinken van een of twee glazen water kan soms enorm helpen en ervoor zorgen dat de keuze voor een gezonde snack daarna makkelijker gemaakt is.

Een gezonde snack na het sporten levert je dan ook veel meer energie en gezonde voedingsstoffen op en is dus gewoon een hele slimme keuze!