fbpx

De fijne voordelen van sporten voor je gezondheid

Waar de een het geheim van een goede gezondheid al lang ontdekt heeft kan het voor de ander nog een raadsel blijven. Tijd dus om in deze blog een tipje van de sluiter op te lichten en je te laten zien hoe sporten een heel groot onderdeel is van een goede gezondheid.

Dat sporten gezond voor je is dat weten de meeste mensen wel. Maar wat het dan precies doet voor ons lichaam en ons welzijn dat blijft vaak een beetje onduidelijk. De hoogste tijd dus om daar verandering in te gaan brengen zodat ook jij precies weet waarom sporten nu eigenlijk zo fijn en gezond is en wat het dus ook allemaal voor je gezondheid kan doen!

Sporten gaat namelijk lang niet alleen maar om het opbouwen van spieren of om een zo slank mogelijk lichaam te krijgen. Nee sporten betekend zoveel meer dan dat, sporten betekend een gezonde mindset, een actief en gezond lichaam, ruimte in zowel lichaam als geest, kortom sporten heeft ontzettend veel voordelen die het dan ook zeer zeker de moeite waard maken om hier tijd voor te maken in je drukke schema.

Vaak is dit ook een reden dat we zien dat mensen nog niet aan het sporten zijn begonnen, ze zijn bang dat ze er te weinig tijd voor hebben en weten niet goed hoe ze het in  moeten plannen. Maar niets is minder waar, iedereen kan wel een uurtje per week vinden in zijn of haar drukke schema en als je daarna eenmaal de voordelen hiervan ervaart maak je met liefde nog een uurtje per week vrij!

In deze blog gaan wij je laten zien waarom sporten nu eigenlijk zo fijn is en wat dan die grote gezondheidsvoordelen hiervan zijn. Na het lezen van deze blog weet jij ook precies wat het sporten voor je gezondheid kan betekenen en wie weet ben jij dan overstag!

Sporten is gezond

Dat sporten dus gezond is weten we over het algemeen wel maar toch bestaat er vaak nog een heel verkeerd beeld rondom het sporten en dat is natuurlijk ontzettend jammer. Vaak denken mensen namelijk dat sporten echt enkel en alleen bedoeld is om enorm veel spiermassa op te bouwen en om er dus zo gespierd en slank mogelijk uit te komen zien. Maar niets is minder waar. Uiteraard is het zeker voor sommige mensen een reden om te gaan sporten maar sport kan zoveel meer voor je lichaam doen.

Wist je dat je hele lijf ervan profiteert als jij in beweging komt. Het zet namelijk allerlei processen in je lichaam in gang die enorm veel gezondheidsvoordelen hebben. Meer dan genoeg reden dus om aan de slag te gaan en ook in beweging te komen.

Al na een paar keer sporten zal je dan ook de eerste voordelen zelf gaan merken aan je lichaam en je gezondheid en dat werkt natuurlijk enorm motiverend om door te zetten en  verder aan de slag te gaan. Vandaar dat sporten ook echt iets is wat je gewoon moet gaan doen en waar je echt een eerste stap in moet zetten om vervolgens nooit meer anders te willen!

Je mentale gezondheid

Maar wat zijn dan die gezondheidsvoordelen van het sporten die het zo de moeite waard maken om actief te zijn en in beweging te komen? Wij hebben ze even voor je op een rijtje gezet. We gaan beginnen met je mentale gezondheid. Want ook dit speelt vaak een grote rol en heeft ook een grote invloed op je lichamelijke gezondheid. Deze twee gaan dan ook hand in hand met elkaar en kun je eigenlijk niet los van elkaar zien.

Je mentale gezondheid is dan ook zeker erg belangrijk en vandaar dat we hier dan ook goed naar kijken in deze blog en je de voordelen van het sporten voor je mentale gezondheid graag laten zien! Ten eerste is het zo dat je door in beweging te komen een bepaald stofje aanmaakt, namelijk endorfine. En dit is een heel prettig stofje aangezien het ervoor zorgt dat we ons gelukkig gaan voelen, daarnaast heeft het ook een lichamelijke werking doordat het pijnstillend werkt. Dit is ook de reden dat veel mensen met sporten vaak hun grenzen kunnen verleggen.

Maar even terug naar dat gelukkige gevoel, dat komt dus door het vrijkomen van endorfine tijdens het sporten en dat maakt het sporten natuurlijk een heel erg goed idee. Als we veel endorfine aanmaken voelen we ons gelukkiger en zitten we ook minder over dingen in. We kijken met een wat luchtigere blik naar de wereld en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

En dan vergeten we vooral ook niet de voldoening die het sporten geeft. Ook dat is een belangrijk mentaal aspect van sporten. Als je namelijk lekker in beweging bent gekomen zorgt dit vaak voor een voldaan gevoel. En juist dat gevoel is weer heel belangrijk voor ons zelfbeeld en zelfvertrouwen. We voelen ons dan goed over onszelf doordat we iets gedaan en bereikt hebben. En dat is dus weer van grote waarde voor je mentale gezondheid.

Zo zie je dus maar dat sporten echt niet enkel en alleen maar werkt voor je lichaam maar ook je brein profiteert enorm van het in beweging komen en zijn en zo zorg je dus op alle vlakken heel erg goed voor jezelf. Ook zal je zien dat als je eenmaal resultaat bereikt met het sporten dit ook weer enorm motiverend werkt en het op deze manier al snel een fijn onderdeel van je dagelijks leven zal worden!

Een boost voor je conditie

Maar sporten is dus lang niet enkel en alleen goed voor je mentale gezondheid juist ook je lichamelijke gezondheid speelt een grote rol! Zo geeft sporten dan ook echt een boost aan je conditie! En we weten allemaal hoe fijn het is om een goede conditie te hebben.

Je kent het allemaal wel, je hoeft maar de trap op te lopen of je bent al buiten adem en na een sprintje naar de bus weet je al niet meer waar je het zoeken moet. Ontzettend vervelend dus en dit kan je dan ook enorm in de weg gaan zitten, het gebrek aan conditie kan er namelijk voor zorgen dat dagelijkse taken je enorm veel moeite kosten en lastig afgaan. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je sneller moe bent en een algemeen vermoeid gevoel hebt. En dat is natuurlijk totaal niet fijn.

Vandaar dat het heel prettig is om een goede conditie te hebben, dit heeft veel voordelen voor je en is ook enorm merkbaar in je dagelijks leven. Zo zorgt een goede conditie ervoor dat dagelijkse klussen je beter en sneller afgaan, je minder snel moe bent en je een stuk meer energie hebt. Allemaal hele fijne bijkomstigheden natuurlijk.

En door sporten zorg je dus voor een goede conditie en werk je ook echt aan je conditie. Door lekker in beweging te zijn bouw je juist conditie op. Veel mensen zijn bang dat ze dan alleen maar vermoeider raken maar niets is minder waar. Met het sporten zorg je juist voor extra energie en gaat je conditie vaak met sprongen vooruit. Je bent met een goede conditie dan ook niet meer zo snel buiten adem als je de trap oploopt en ook het sprintje naar de bus kun je zonder moeite volbrengen.!

Een betere nachtrust als gevolg van het sporten

Ook dit zou je op het eerste gezicht wellicht niet bedenken maar wist je dat sporten voor een stuk betere nachtrust zorgt! Juist door lekker in beweging te zijn zorg je ervoor dat je een stuk beter kunt slapen en uitrusten en dat is natuurlijk wel heel erg fijn!

Het is iets waar veel mensen enorm mee kunnen worstelen, het hebben van een goede nachtrust. Ze slapen vaak moeizaam in of worden meerdere keren per nacht wakker en voelen zich eigenlijk nooit echt goed uitgerust en dat is natuurlijk totaal niet fijn.

Je kunt je vast wel voorstellen dat een slechte nachtrust een nadelige invloed heeft op allerlei processen in je lichaam. Als je te weinig slaapt krijgt en niet uitgerust bent voel je jezelf vaak op de dag niet fit. Dit maakt weer dat je sneller gaat snacken of naar ongezonde voeding grijpt. En op die manier ontstaat er eigenlijk een soort cirkeltje dat in stand gehouden wordt. Het is dan ook veel beter om te zorgen dat je  nachtrust een stuk beter zal verlopen zodat je hier op allerlei andere punten ook van kunt profiteren.

Sporten heeft gelukkig een hele gezonde invloed op je nachtrust. Ten eerste zorgt het sporten ervoor dat je lichaam aan de slag is geweest en dus ook echt verlangt naar rust. Dit kan helpen om beter en sneller in  slaap te vallen en door te slapen. Maar ook tijdens het sporten gebeurt er wat met je lichaam dat je nachtrust ten goede komt, je lijf neemt namelijk meer zuurstof op en juist dat is zo enorm belangrijk voor een goede nachtrust. Op deze manier heeft sporten dus wel degelijk een enorm fijne invloed op je slaap patroon en komt het je nachtrust dan ook zeker ten goede!

Het zet je lichaam aan het werk

Als je weinig in beweging komt zijn er helaas ook allerlei processen in je lichaam die stil komen te liggen en laat dat nu net niet de bedoeling zijn. Door lekker te sporten en aan de slag te gaan zorg je er gelukkig voor dat dit tij weer keert en dat je lichaam goed aan de slag kan gaan.

Ten eerste zorg je met het sporten voor een hogere en betere verbranding. Dit is natuurlijk heel prettig zeker als je wat gewicht kwijt wil raken. Maar daarnaast is een goede verbranding ook gewoon heel erg gezond voor je lichaam.

En wat denk je van meer zuurstof in je lijf. Ook dit komt natuurlijk allerlei processen in je lichaam ten goede. Als je lekker aan het sporten bent kan je lichaam dus een stuk meer zuurstof opnemen en dat is heel erg gezond voor je lijf. Daarnaast zorgt het ook nog een voor een gezondere huid en betere groei van je haar en nagels dus je zou zeggen waar wacht je nog op.

Het sporten is dus een hele fijne manier om je lichaam lekker aan het werk te zetten en om er dus ook voor te zorgen dat allerlei processen in je lijf goed op gang komen!

Vermindering van stress en spanning in je lijf

Tegenwoordig zijn het klachten die we steeds vaker voorbij zien komen. Mensen hebben toch wel flink wat last van stress en spanning in hun lijf en dat kan zo zijn weerslag op allerlei processen van je lichaam hebben en dat is natuurlijk totaal niet fijn. Vandaar dat het enorm belangrijk is om goed te kijken hoe je nu die stress en spanning in je lijf kunt verminderen en ervoor kunt zorgen dat deze afneemt. Gelukkig kun je dit dus heel goed doen door in beweging te komen.

Sporten heeft namelijk een enorm positief effect, het verminderd namelijk spanning en stress en dat is natuurlijk onwijs belangrijk. Voor veel mensen is dit dan ook de reden om lekker te starten met sporten en om weer gezond en fit te worden. Door het sporten kun je de spanning en stress een stuk beter loslaten en maak je ook minder snel stress en spanningsgevoelens aan. En dat is natuurlijke en enorm fijn voordeel dat veel positieve invloed heeft op allerlei processen van je lichaam. Zo zorgt het ervoor dat je minder stress en spanning ervaart en dat is natuurlijk enorm fijn.

De voordelen van sporten voor je gezondheid

Zoals je dus wel kunt lezen heeft het sporten en in beweging komen onwijs veel voordelen voor je gezondheid en dit is natuurlijk wel heel erg prettig. Door lekker te sporten en in actie te komen zet je dus allerlei processen in je lijf in gang waar je vervolgens veel profijt van kunt hebben.

Niet enkel maar lichamelijk maar ook op mentaal gebied, zo maak je het cirkeltje dus helemaal compleet en kan het sporten dus een onwijs fijne en mooie toevoeging zijn aan je dagelijks leven waar je ontzettend veel voordelen mee behaald! Twijfel dan ook niet langer en kom ook in beweging!