fbpx

De beste voeding tijdens warme dagen

 Nu het zomer is in ons land krijgen we steeds vaker en langer te maken met steeds warmere temperaturen. De temperaturen in ons land kunnen flink oplopen en dat merk je dan ook op allerlei gebieden. Vaak hebben we dan ook even wat tijd nodig om aan deze temperaturen te wennen en moet ons lichaam ook even acclimatiseren.

Deze hitte vraagt dan ook een ander tempo van ons en een aanpassing in ons dagelijks leven, we staan vaak wat eerder op en zorgen ervoor dat we al vroeg op de dag veel zaken gedaan hebben gekregen zodat we daarna optimaal van de dag die voor ons ligt kunnen genieten en we ons in de warmte niet zo heel erg druk hoeven te maken.

Ook passen we ons ritme aan, we staan dus vaak eerder op maar gaan ook later naar bed omdat het nog vaak tot laat warm is in huis en we de slaap niet kunnen vatten. Daarnaast houden we ons ook wat rustiger qua lichamelijke inspanning op het heetst van de dag en zijn we vooral actief als de zon nog niet hoog aan de hemel staat.

Ook drinken we een stuk meer en vaker omdat we juist nu weten dat ons lichaam veel vocht nodig heeft om goed te functioneren. En omdat we juist met deze temperaturen veel zweten is het van belang om dit vocht weer op tijd aan te vullen. En tot slot passen we ook onze voeding aan op deze warmere dagen. We eten wat lichter maar letten er tegelijkertijd nog wel op dat we voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgen want die hebben we ook nu enorm hard nodig.

Maar hoe zorg je nu eigenlijk voor de beste voeding tijdens deze warme dagen? Welke voeding is onmisbaar en welke voeding kun je  beter laten staan? Wij gaan het je in deze blog allemaal vertellen en geven je ook meteen een paar fijne tips mee. Lees je met ons mee?

Het belang van goede voeding op warme dagen

Uiteraard is goede voeding op alle dagen belangrijk maar juist ook op warme dagen. Je lichaam kan het dan best wat moeilijker hebben dan normaal en zich flink moeten aanpassen aan de warmte. Dit kan dan ook de nodige energie kosten en juist dan is het enorm fijn als je deze energie meer dan voldoende binnen krijgt via de juiste voeding.

Op deze manier heb je voldoende kracht om aan het warme weer te wennen en kan je lijf hier ook veel beter mee omgaan. Ook is het zo dat het op warmere dagen fijner is om lichter verteerbare voeding te eten. Je lichaam moet vaak wat harder werken en doordat het sowieso al warm is kan het prettig zijn als dit je lichaam wat makkelijker af gaat.

Maar ook kan het erg fijn zijn om wat extra vocht via je voeding binnen te krijgen. En al deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat juist ook op warme dagen goede voeding enorm van belang is en dat het juist dan extra hard nodig kan zijn  om goed voor je lijf te zorgen!

Minder trek op warme dagen

Wat we eigenlijk vaak zien gebeuren is dat mensen op warme dagen ineens een stuk minder gaan eten. Ze hebben het warm, worden loom en moe en hebben door de hitte vaak ook een stuk minder trek. We zien dan ook helaas vaak dat mensen maaltijden over gaan slaan of ineens een stuk minder gaan eten. Dit is enorm zonde want dit is juist op warme dagen niet handig.

Uiteraard is het wel heel logisch dat je minder trek hebt maar hier kun je beter op reageren door bijvoorbeeld lichtere voeding tot je te nemen. En daarmee bedoelen we voeding die licht verteerbaar is zodat je lichaam hier minder moeite voor hoeft te doen.

En juist licht verteerbare voeding kan ook heel erg veel gezonde voedingsstoffen bevatten en daardoor krijgt je lichaam toch gewoon binnen wat het nodig heeft zonder dat je het gevoel hebt dat je te zwaar aan het eten bent terwijl je geen trek hebt.

Het is dus belangrijk om wel goed te blijven eten maar om daarbij ook wel goed te kijken naar wat je dan precies eet. Op deze manier zorg je zo goed mogelijk voor jezelf en zorg je dat je ook op warmere dagen goed gevoed blijft!

Drink voldoende water

Nog belangrijker dan voeding op warme dagen is voldoende vocht. Juist als het erg warm is heeft je lichaam voldoende vocht nodig om eventuele tekorten aan te vullen. Als het erg warm is buiten ga je sneller zweten en op deze manier verlies je dan ook al snel aardig wat vocht. Zeker als je bijvoorbeeld ook nog eens gaat sporten kan dit enorm snel gaan.

Vandaar dat het juist op warme dagen enorm belangrijk is om voldoende vocht tot je te nemen zodat je goed gehydrateerd blijft. Want juist op deze dagen ligt uitdroging op de loer. Lees jezelf dan ook aan om eigenlijk ieder half uur even iets te drinken. Dit zorgt ervoor dat je niet in een keer heel veel hoeft te drinken, iets wat mensen vaak vervelend vinden, maar dat je gewoon af en toe kleine beetjes neemt en zo dus goed voor jezelf zorgt.

Ook kan het bijvoorbeeld helpen om waterijsjes te eten of om wat extra fruit te nemen dat veel vocht bevat. Denk bijvoorbeeld aan watermeloen of een sinaasappel. Op deze manier krijg je namelijk vrij gemakkelijk extra vocht binnen en dat is heel belangrijk.

Lichte voeding op warme dagen

We hadden het er al eerder over maar op warme dagen kan licht verteerbare voeding enorm fijn zijn omdat je lichaam hier goed raad mee weet. Maar wat is dan precies licht verteerbare voeding? Dat hebben wij even voor je op een rijtje gezet zodat jij een beter idee hebt.

Licht verteerbare voeding is voeding die niet zo zwaar valt en die je lichaam dus ook makkelijk kan verwerken of ook wel verteren. Licht verteerbare voeding heeft daarnaast ook nog eens als voordeel dat het vaak erg frisse voeding is waardoor je er op een warme dag ook wat sneller zin in hebt!

Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke salade. Deze heb je natuurlijk in heel veel varianten en naast groenten kun je hier dus ook eiwitten, fruit of koolhydraten aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een pasta salade, een salade met kip, of een salade met blauwe kaas en druiven. Allemaal heerlijke voorbeelden van licht verteerbare salades waar je enorm van kunt genieten!

Maar er zijn meer voorbeelden van licht verteerbare maaltijden zo kan het bijvoorbeeld ook erg lekker zijn om te genieten van een licht soepje. Het voordeel hiervan is dat je op deze manier ook nog eens heel makkelijk wat zout binnen krijgt waardoor je wat meer dorst krijgt en dus meer gaat drinken maar ook wat minder snel vocht verliest. En dat is op warmere dagen zeer welkom!

Maar ook fruit is een voorbeeld van lichte voeding of een heerlijke groente taart. Kortom er zijn meer dan voldoende heerlijke lichte recepten te vinden voor maaltijden die licht verteerbaar zijn en dus wat makkelijker te verwerken voor je lichaam op warmere dagen!

Voldoende vers fruit

Als het erg warm is kan het heel prettig zijn om lekker wat vers fruit te eten. Dit heeft ook nog eens een aantal fijne voordelen. Ten eerste is fruit licht verteerbaar wat het tot een heel fijn voedingsmiddel maakt voor op een warme dag. Maar daarnaast bevat fruit ook nog eens enorm veel vitamines en dat is toch ook zeker weten wel erg prettig! Op deze manier zorg jij extra goed voor jezelf en krijg je dus ook nog eens heel veel gezonde stofjes binnen!

En het is natuurlijk ook heel fijn dat vers fruit ook nog eens heel erg fris smaakt en dat is zeker op een warme dag toch ook wel heel erg prettig. Het is dan ook altijd een heel goed idee om een lekkere bak met fruit neer te zetten of om verschillende soorten fruit te mengen tot een lekkere fruit salade. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat je meteen wat extra vocht binnen krijgt en ook dat is natuurlijk een groot voordeel op deze warme dagen!

Begin en eindig de dag dus met een lekker stukje fruit en zorg op deze manier goed voor jezelf en zorg er ook voor dat je gezonde voeding binnen krijgt! Drink er vervolgens ook nog eens een groot glas water bij en je hebt een prima start voor een warme dag te pakken.

Vergeet vooral de koolhydraten niet

Op warmere dagen zijn we dus vaak geneigd om een stuk minder te eten en de maaltijden die we nuttigen houden we het liefst licht. Op deze manier zien we helaas vaak dat koolhydraten bijna helemaal geskipt worden terwijl je deze wel nodig hebt. Het is dan ook absoluut nergens voor nodig om geen koolhydraten te eten op warmere dagen en je kunt deze dan ook prima eten bij lichtere gerechten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke pasta salade waarbij je sla en andere soorten groente mengt met heerlijke pasta en bijvoorbeeld wat kip of tonijn. Op deze manier heb je al snel een hele veelzijdige maaltijd te pakken terwijl je ook gewoon koolhydraten toevoegt.

Ook is het bijvoorbeeld erg lekker om een heerlijke sandwich te maken. Een tip hierbij is om het brood eerst even te roosteren. Op deze wijze is het lekker knapperig en valt het minder zwaar. Dit klinkt wellicht raar maar het is dus echt zo dat geroosterd brood minder zwaar valt! Rooster je brood dus even kort voor je er een heerlijke sandwich van maakt en geniet zo toch gewoon van je koolhydraten.

De reden dat veel mensen tijdens warme dagen minder koolhydraten binnen krijgen is vaak ook omdat ze dan  niet graag warm eten. Maar wist je dat je heel veel gerechten met koolhydraten ook prima koud kunt nuttigen. Denk dan aan een pastasalade, maar ook een aardappelsalade of een groente taart. Allemaal heerlijke maaltijden die toch voldoende koolhydraten bevatten maar die niet te zwaar vallen en die je dus ook lekker koud kunt nuttigen!

Voeding en sporten op warme dagen

Veel mensen gaan vaak toch gewoon door met hun sport regime op warmere dagen en dat is natuurlijk ook heel begrijpelijk. Wel is het dan vaak zo dat je lichaam net even wat anders nodig heeft qua voeding dan op koelere dagen.

Doordat het al warm is gaat je lijf hard aan de slag en heeft het wel voldoende voeding nodig maar zeker ook voldoende vocht, let hier dan ook goed op en zorg dat je van beide voldoende binnen krijgt. Daarnaast is het vooral ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed let op je energie verbruik en dat je jezelf in acht neemt en wellicht een iets minder zware work out uitvoert! Op deze wijze is het sporten ook met warme temperaturen goed te doen!

De beste voeding tijdens warme dagen

Zoals je ziet is de juiste voeding ook tijdens warme dagen enorm belangrijk. Ook al heb je dan vaak minder trek toch zijn er voldoende fijne manieren om voor licht verteerbare voeding te kiezen en zo toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen!

Ook is vocht natuurlijk enorm belangrijk en is het dan ook zaak om ervoor te zorgen dat je hier voldoende van binnen krijgt, dit kan natuurlijk door te drinken maar ook in je voeding kun je wat aanpassingen maken zodat je hier ook wat meer vocht uit kunt halen. Op deze manier zorg je zo goed mogelijk voor jezelf en kun je ook tijdens warme dagen ervoor zorgen dat je voldoende eet.

Skip dan ook vooral op warmere dagen de koolhydraten niet maar zorg dat je deze in lichte maaltijden toch binnen krijgt. Op deze manier krijgt je lijft ook tijdens warmere dagen alles wat het nodig heeft!