fbpx

De beste tips om spierpijn te beperken

Na een flinke workout dient zich vaak de volgende dag spierpijn aan. Dit kan enorm vervelend zijn en je ook echt belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat we soms zien dat mensen een volgende training uitstellen of lichter gaan trainen omdat ze bang zijn voor de spierpijn die achteraf gaat volgen.

Hoe begrijpelijk dit ook is het is natuurlijk wel super zonde en eigenlijk ook nog eens helemaal niet nodig. Want al met enkele hele simpele tips kun je heel gemakkelijk leren om door de spierpijn heen te gaan en zo alles uit je training te halen wat erin zit zonder er eentje over te slaan of op halve kracht aan de slag te gaan.

Wel heb je dan natuurlijk een aantal handige tips nodig die jou helpen om jouw spierpijn te beperken. Op deze wijze kun je dan ook echt voluit voor je trainingen gaan en hoef je dus niet bang te zijn voor onwijs heftige spierpijn achteraf en dat is natuurlijk wel heel erg fijn en maakt het volhouden van je trainingen een stuk prettiger.

Ook als je graag aan een bootcamp les meedoet kun je achteraf flink wat spierpijn krijgen. Je bent dan ook met je hele lijf aan de slag gegaan en dit voel je en dat merk je. De hoogste tijd dus om wat fijne tips te leren die ervoor zorgen dat zelfs na een pittige bootcamp les de spierpijn beperkt blijft, lees je met ons mee?

De dag na een pittige bootcamp

Als je een pittige bootcamp les hebt gevolgd dan kan je dat de dag erna natuurlijk echt wel flink voelen en merken. Je hele lijf doet zeer, je spieren zijn stram en stijf en  je kan soms maar moeilijk vooruit komen. Dit is natuurlijk geen fijn gevoel en kan er zelfs voor zorgen dat je jezelf belemmert voelt in je dagelijks leven. Logisch gevolg hiervan is dat de motivatie voor een volgende training om deze reden enorm af kan nemen en juist dat is nu zo zonde.

Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de spierpijn behapbaar wordt en dat het dus niet je hele dag bepaalt. Gelukkig zijn hier een aantal handige tips voor naast de standaard tips die we vaak allemaal wel weten, warm douchen, in beweging blijven, je kent ze vaak wel. Uiteraard is deze basis belangrijk maar gelukkig zijn er nog een aantal specifieke tips die je toe kunt passen om ervoor te zorgen dat je spierpijn wat zal zakken.

Op deze wijze hoeft de spierpijn op de dag na je bootcamp les er dus niet voor te zorgen dat je de volgende dag niks meer kunt. Op deze wijze blijft je motivatie hoog en kun je optimaal van je bootcamp lessen profiteren en er het uiterste uithalen!

Zorg voor voldoende rust en slaap

De eerste handige tip om spierpijn te beperken is om te zorgen voor voldoende slaap en rust. We weten natuurlijk allemaal dat tijdens slaap het herstellend vermogen van je lichaam wordt aangesproken en juist dat heb je zo nodig om ervoor te zorgen dat je spieren sneller herstellen en je dus zelfs extra spierkracht opbouwt.

Nu kost dat herstellen van die spieren en dat opbouwen van die spierkracht dus flink wat spierpijn en dat is natuurlijk nu juist wat we willen beperken. Door er dus voor te zorgen dat je voldoende rust en slaap krijgt kunnen je spieren sneller herstellen en heb je dus ook een stuk korter maar ook minder spierpijn. Dat is natuurlijk onwijs prettig en helpt ook enorm om ervoor te zorgen dat je uitgerust bent voor een volgende training. Zo sla je dus eigenlijk twee vliegen in een klap. Je bent en goed uitgerust en je spierpijn neemt af! En dat allemaal door simpelweg te slapen. Prima oplossing lijkt ons zo!

Een verkoelende douche doet wonderen

Vaak denken we bij spierpijn vooral aan het warm houden van onze spieren. Dit zou spierpijn vooraf helpen voorkomen en achteraf helpen verminderen. Nu is dit niet helemaal waar. Wel is het zo dat warmte op je spieren vooraf ervoor zorgt dat je spieren goed warm zijn en dus in feite een soort warming up hebben gehad. Hierdoor heb je minder snel last van blessures en dus indirect ook van spierpijn aangezien blessures veel spierpijn met zich meebrengen.

Daarnaast is het vooral zo dat na het sporten een verkoelende douche enorm kan helpen om spierpijn te beperken. Door het koude water worden je spieren ook kouder en gaat je bloed sneller stromen hierdoor stromen ook de stoffen en hormonen die spierpijn veroorzaken sneller weg en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

Ook zorgt de kou ervoor dat je spieren een sneller herstellend vermogen krijgen. Het allerbeste is om gebruik van een wisseldouche te maken. Hierbij wissel je dus tussen warme en koude temperaturen en zorg je zo dus goed voor je spieren!

Naast dat een verkoelende douche na een training dus heel erg lekker is zorgt het er ook nog eens voor dat je daarna dus een stuk minder spierpijn hebt! Snel onder die koude douche springen dus!

Het eten van voldoende eiwitten

Het volgende belangrijke punt speelt een erg grote rol in het beperken van spierpijn. Ten eerste moeten we dan wel even goed begrijpen hoe spierpijn nu eigenlijk precies ontstaat. En dit is vrij simpel, als je aan het trainen bent ontstaan er eigenlijk allemaal kleine scheurtjes in je spieren en deze scheurtjes zorgen dus voor spierpijn. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit aardig pijnlijk is en dat dit dus zorgt voor pijn in je spieren.

Het is dan ook belangrijk dat deze scheurtjes zo snel mogelijk kunnen genezen zodat de spierpijn ook weer af kan nemen. En je raad het natuurlijk al daar hebben onze spieren eiwitten voor nodig. Door het voldoende eten van eiwitten zorg je ervoor dat de scheurtjes in je spieren weer snel kunnen worden opgevuld en dat jij jezelf dus weer een stuk beter gaat voelen.

Deze eiwitten kun je uit je voeding halen maar ook de zogenaamde eiwit shakes zijn hier natuurlijk heel fijn voor. Op deze wijze zorg je er namelijk voor dat je heel snel en makkelijk voldoende eiwitten binnen krijgt om je spieren te herstellen door simpelweg een shake te drinken. Andere manieren om deze eiwitten binnen te krijgen is door het eten van kip, eieren, of zuivelproducten!

Zorg dus na een training voor voeding met meer dan voldoende eiwitten of neem een eiwit shake en zorg er op die manier voor dat je lichaam optimaal kan herstellen en de spierpijn dus beperkt kan blijven.

Zorg voor voldoende vocht in je lichaam

Naast voldoende en goede voeding is ook een goede hydratatie van je lijf nodig voor het beperken van spierpijn. Het is dan ook erg belangrijk om voor, tijdens en na je training meer dan voldoende te drinken. Vocht zorgt er namelijk voor dat je spieren soepel blijven en dat is natuurlijk wel heel erg belangrijk.

Het is dan ook van groot belang om voldoende te hydrateren. En wist je trouwens dat als je last krijgt van spierkrampen dat dit een teken aan de wand is. Spierkramp ontstaat namelijk onder andere door een vocht te kort. Hierdoor gaan je spieren samen trekken en dat resulteert natuurlijk in krampen. Zorg dus dat je voldoende vocht binnenkrijgt en zorg er op deze manier ook voor dat je spierpijn beperkt blijft.

Doe een lichte workout

En dan hebben we nog een handige tip voor je klaarstaan. Het is namelijk ook enorm prettig om een lichte workout te doen om zo te proberen je spierpijn te beperken. Doordat je dus in beweging blijft herstellen je spieren sneller maar blijven ze natuurlijk ook makkelijker soepel dan als je stil blijft zitten. Dit heeft dan ook heel veel fijne voordelen en beperkt dus onder andere je spierpijn!

Het is dus een hele fijne tip om bijvoorbeeld na een bootcamp les op de fiets naar huis te gaan. Of om in de avond ochtend daarna nog even een korte wandeling te maken. Op deze wijze zet jij je spieren weer in beweging en zorg je voor een stuk minder spierpijn en een stuk meer soepelheid.

Wel is het zaak om het echt bij een lichte workout te houden en niet helemaal over de top te gaan. Je spieren moeten natuurlijk wel de mogelijkheid krijgen om goed te herstellen! En hebben dus ook wat rust nodig.

Rekken en strekken

En dan komen we weer bij die soepelheid uit want die lijkt toch wel enorm belangrijk als we het hebben over het beperken van spierpijn. Als je er namelijk voor zorgt dat je spieren goed soepel kunnen blijven dan zorg je er ook voor dat ze minder samen trekken. In samenwerking met goede voeding, voldoende rust en voldoende vocht hebben je spieren zo alles in huis om te herstellen en om de spierpijn dus te beperken.

Het is dan ook zeker aan te raden om na een bootcamp les nog even lekker te rekken en strekken om er zo voor te zorgen dat je spieren lekker los komen te zitten, soepel zijn en op kunnen warmen. Bijkomend voordeel is dat dit de kans op blessures ook onwijs verkleint en dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Laat je goed masseren

Als je bekend bent met veel spierpijn en dus vaak heftige spiepijn hebt na een workout dan kan het ook enorm fijn zijn om een fijne massage te nemen na een workout. Op deze manier worden je spieren weer even helemaal lekker los gemaakt en komen de afvalstoffen ook meteen goed vrij.

Als je daarbij dan voldoende drinkt worden deze ook weer lekker snel afgevoerd en heb je dus zo min mogelijk last van spierpijn. Een goede massage kan dus echt wonderen doen. Daarnaast houdt een goede massage je spieren ook soepel en bevordert deze het herstellend vermogen van je spieren.

Meer dan genoeg reden om na je workout dus een fijne massage te boeken en zo te genieten van soepele spieren en een stuk minder spierpijn.

De beste tips om spierpijn te beperken

Er zijn zoals je ziet dus aardig wat tips te bekennen om spierpijn te beperken. Door deze tips toe te passen zorg je ervoor dat je spierpijn dus beperkt blijft en dat je er niet meteen een hele dag uit ligt. Een aantal tips zijn waarschijnlijk bekend en sommige tips wat minder maar met elkaar vormen ze dus de perfecte remedie tegen spierpijn.

Het is dus vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je spieren zo snel mogelijk kunnen herstellen. Hoe sneller ze namelijk herstellen hoe eerder je spierpijn weer over is. Dit proces kun je gelukkig met wat slimme en handige tips een stuk sneller laten verlopen. Bijvoorbeeld door voldoende eiwitten tot je te nemen en door voldoende te drinken. Maar ook wisseldouches en een massage kunnen wonderen verrichten. Dit alles bij elkaar zorgt er dan ook voor dat je spieren zo snel mogelijk weer hersteld zijn en dat je spierpijn dus beperkt blijft.

Het geheel voorkomen van spierpijn is helaas niet mogelijk en eigenlijk moet je dat ook helemaal niet willen aangezien spierpijn dus een hele duidelijke functie heeft. Maar er zijn dus zeker weten wel voldoende tips te bekennen die ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft! Zet dus in op het beperken van spierpijn en zorg dat je na een pittige bootcamp workout gewoon weer aan de slag kunt en binnen een oogwenk weer klaar bent voor de volgende uitdaging!