fbpx

De beste ontbijtjes voor het sporten

Als je gaat beginnen aan een fijne sport sessie aan het begin van de dag dan wil je hier natuurlijk vol energie mee kunnen starten zodat je sport prestaties niets te wensen over laten. De hoogste tijd dus voor een gezond maar voedzaam ontbijt waar je voldoende energie uit zal halen om je sport sessie vol energie te starten.

Vaak horen we dat mensen gaan sporten in de ochtend op een lege maag maar wij zouden je toch aanraden om dat zeker niet te doen. Uiteraard is het wel heel belangrijk om een bepaalde balans te vinden en kan een zwaar ontbijt nadelig zijn. Maar een gezond en vooral voedzaam ontbijt waar je lichaam energie uit kan halen is toch zeker wel een aanrader voor het sporten.

Tijdens het sporten verbruikt je lijf dan ook veel meer energie dan normaal en het is dan ook zeker weten erg belangrijk om je lijf vooraf van een goed ontbijt te voorzien. Op deze manier zorg jij voor een betere basis voor het sporten en heeft je lijf ook voldoende energie om je sport sessie vol energie aan te gaan!

Wel zijn hierin de sleutelwoorden voedzaam en gezond onwijs belangrijk. In deze blog hebben wij dan ook een aantal voorbeelden voor je klaarstaan met heerlijke en vooral lekkere en voedzame  ontbijtjes voor het sporten! Op deze manier begin je vol energie met het sporten. Lees je mee?

Het belang van een goed ontbijt

Ondanks dat heel veel mensen deze maaltijd dus overslaan is een goed ontbijt een onwijs belangrijke start van de dag. Uiteraard is het dan wel belangrijk om een gezond ontbijt te nuttigen, maar dit is zeker weten van belang. Op deze wijze voorzie jij je lichaam namelijk van de hoognodige energie om de dag goed te starten!

De gehele dag door verbruikt ons lijf namelijk energie voor onze bezigheden maar ook simpelweg voor alle processen in ons lichaam. Deze energie moet natuurlijk ook worden aangevuld en dat doen we dus onder andere met onze voeding. Je snapt dus wel dat een ontbijt hier ook een belangrijke rol in speelt. Met een gezond en voedzaam ontbijt voorzie jij jouw lichaam aan het begin van de dag al van voldoende energie. Hier profiteer je dan vervolgens de rest van de dag van.

Daarnaast worden op deze wijze in de ochtend al allerlei processen in je lichaam in gang gezet waar je dan vervolgens de rest van de dag van kunt genieten en profiteren. Meer dan genoeg reden dus om de dag te starten met een goed ontbijt. Zeker als je die dag ook nog eens aan de slag gaat met een sport sessie! Juist dan verbruik je natuurlijk al meteen heel veel energie en is het extra belangrijk om dit ook weer aan te vullen en om met een goede basis te starten!

Waar moet een goed ontbijt aan voldoen

Het is dus enorm belangrijk om de dag te starten met een gezond en voedzaam ontbijt. Hierdoor heb je dus meteen energie te pakken om je dag te starten en zet je al allerlei belangrijke processen in je lichaam in gang.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat het zeker als je gaat sporten erg belangrijk is om al wat energie binnen te hebben omdat je juist ook tijdens het sporten veel energie verbruikt! Maar waar moet een goed ontbijt dan eigenlijk allemaal aan voldoen?

Eigenlijk is dat heel simpel het moet voedzaam en gezond zijn en de juiste hoeveelheden. Maar hoe ziet dat er dan in de praktijk uit. Als we zeggen gezond dan hebben we het over gezonde voeding, dit houdt in voeding waar je lichaam iets aan heeft. Denk dan aan voeding waar je lichaam energie en bouwstoffen uit kan halen en vitamines en mineralen. Als je voeding dit bevat dan hebben we het over gezonde voeding. Ook hebben we het over voedzame voeding, het voedsel moet je lichaam wel echt voeden en niet vullen. Vaak zien we dat er ook een heleboel voedingsmiddelen zijn die geen bouwstoffen of mineralen en  vitamines bevatten maar enkel maar vetten en suikers. Deze voedingsmiddelen voeden je lichaam dus helemaal niet maar vullen het alleen maar en daar heb je onderaan de streep dus precies niks aan. Je haalt er geen energie uit en ook geen gezonde voedingsstoffen voor je lichaam.

En tot slot hebben we het ook nog over de juiste hoeveelheden. Ook deze zijn namelijk enorm belangrijk. Als je teveel voeding binnen krijgt dan je nodig hebt of dan je verbranden kunt op een dag dan heeft dit ook weer nadelige gevolgen voor je gezondheid. Het beste is het dus om voor een goede hoeveelheid te zorgen waar je lichaam ook echt iets aan heeft.

Voorbeelden van een goed sport ontbijt

En dan hebben we natuurlijk ook nog wat handige voorbeelden voor je klaarstaan van lekkere en voedzame ontbijtjes die jou voldoende energie leveren voor het sporten. Ten eerste beginnen we met een heerlijke yoghurt bowl met fruit en noten. De combinatie yoghurt, fruit en noten is namelijk een hele fijne! Ten eerste heb je zo meteen voldoende eiwitten binnen waarvan we  allemaal weten dat deze belangrijk zijn voor de spieropbouw. Ook bevat dit ontbijt gezonde voedingsstoffen en vitamines en de noten leveren gezonde vetten. Al met al een fijne combinatie dus waar je daarna prima mee aan de slag kunt.

Het valt ook niet de zwaar op de maag dus zeker voor het sporten is dit een fijn ontbijt. Ook is het zo dat het langdurig energie levert en dat is natuurlijk heel erg fijn! Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld yoghurt met wat partjes appel en walnoten erbij. Top het af met een klein beetje honing of agave siroop en je hebt een heerlijk ontbijtje te pakken waar je met het sporten ook echt wat aan hebt. Ook een lekkere optie is om yoghurt met wat plakjes banaan en wat cashewnoten te nemen. Ook dit vormt bij elkaar een heerlijke combinatie en is zeer voedzaam en vol energie. Tot slot is een schaaltje yoghurt met aardbeien of kersen en walnoten ook altijd een enorm goed idee en ook nog eens heel erg lekker!

Maar het is niet enkel maar de schaaltjes yoghurt die een goed ontbijt verzorgen voor het sporten, er zijn gelukkig nog veel meer mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van crackers vol zaden en pitten. Ook deze vormen een hele voedzame en gezonde basis voor een gezond ontbijt. Beleg ze bijvoorbeeld met avocado en wat plakjes tomaat en komkommer, of smeer er wat humus op met komkommer schijfjes. Ander gezond beleg voor je crackers zijn bijvoorbeeld wat smeerkaas, plakjes kipfilet of ham of een gekookt eitje. Op deze manier zorg je ook voor een enorm gezond en voedzaam ontbijtje!

En dan komen we bij een favoriet van heel veel mensen aan namelijk eieren. Een ontbijt met ei zorgt dan ook voor een zeer gezonde start van je dag. Kies bijvoorbeeld voor een gekookt eitje op een cracker of een boterham. of maak een snack bordje met wat gekookt ei, tomaat, komkommer en paprika. Maar een gebakken ei is natuurlijk ook een goede optie. Hier kun je wat champignons en paprika doorheen mengen of wat stukjes kip. Op deze manier heb je een ontzettend lekker en voedzaam ontbijtje te pakken!

Een heerlijke smoothie

Wellicht is dit wel het favoriete ontbijtje van heel veel sporters. Namelijk een heerlijke smoothie. Het fijne aan een smoothie is namelijk dat je hem heel snel maakt, gemakkelijk kunt opeten en ook nog eens mee kunt nemen voor onderweg. Op deze wijze heeft het eten van een smoothie als ontbijt dan ook vele voordelen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de voedingswaarde.

Een smoothie is namelijk onwijs gezond en zorgt dan ook voor een goede en vooral voedzame start van de dag. Een smoothie bevat namelijk zowel eiwitten als vitamines en mineralen maar ook gezonde vetten. Dit maakt het tot een zeer geschikt ontbijt wat ook nog eens licht verteerbaar is en dat is vaak wel erg prettig voor het sporten. Maar daarnaast zorgt het wel voor meer dan voldoende energie een prima combinatie dus!

Een aantal fijne voorbeelden van combinaties voor smoothies zijn bijvoorbeeld, amandelmelk, spinazie en blauwe bessen. Dit is een echt power ontbijt en zorgt dan ook voor een kick start van je dag! Maar ook yoghurt, aardbeien en chiazaad vormt een heerlijke smoothie combinatie en een fijne wijze om je dag te beginnen! Eigenlijk kun je eindeloos veel combinaties maken. Het is daarbij vooral belangrijk om een basis van eiwitten te kiezen zoals amandelmelk of yoghurt en om daar vervolgens fruit en eventueel vezels aan toe te voegen. Op deze wijze maak je dus een hele fijne combinatie van gezonde voedingsstoffen. Als je daarnaast ook nog groente soorten aan je smoothie toevoegt dan ben je helemaal goed bezig en heb je een top ontbijt te pakken.

Begin je sport sessie dus goed met een gezonde smoothie! Op deze manier heb je meteen voldoende energie te pakken om flink aan de slag te kunnen. Ook zijn je vitamines meteen goed op peil en dat is zeker niet onbelangrijk!

Het juiste moment om te ontbijten

Als je in de ochtend gaat sporten dan is het natuurlijk wel belangrijk om hiervoor op het juiste moment te ontbijten! Je wil natuurlijk niet met een volle maag aan de slag gaan maar het ontbijt moet ook weer niet zolang geleden zijn dat je lichaam al weer om nieuwe energie gaat vragen. Vandaar dat de juiste balans hierin heel erg belangrijk is en niet vergeten mag worden.

Het beste is vaak om een half uurtje voor het sporten te ontbijten tot maximaal een uur. Op deze manier kun je nog optimaal profiteren van  de energie die de voedingsstoffen je leveren maar is het wel zo dat je niet te vol zal zitten waardoor het sporten oncomfortabel kan worden. Ook wordt je zo niet zo snel misselijk en kun je dus echt lekker aan de slag gaan.

Het juiste moment om te ontbijten is dus enorm belangrijk omdat je op die manier ervoor zorgt dat je goed in shape bent en ook echt lekker en comfortabel aan de slag kunt. Op deze manier ga je  met een goed gevoel aan de slag en kun je ook echt lekker bewegen. Dit komt uiteindelijk je sport prestaties ook onwijs ten goede!

De beste ontbijtjes voor het sporten

Zoals je wel kunt zien is een gezond en voedzaam ontbijt zeker weten een hele goede manier om de dag te starten en wordt dit nog eens extra van belang als je een sport sessie op de planning hebt staan! Op deze manier begin je namelijk vol gezonde energie aan de dag en heb je ook voldoende energie om aan de slag te gaan. Tijdens het sporten verbrand je natuurlijk heel erg veel energie en het is dan fijn als je lijf een voorraad je heeft om uit te putten.

Daarnaast zet een gezond en voedzaam ontbijt ook nog eens allerlei processen in je lijf in gang waar je enorm veel aan hebt! Dus ook dit is een groot voordeel van het sporten! Wel is het van belang dat een ontbijt gezonde voedingsstoffen en mineralen en vetten bevat zodat je lijf hier goed mee aan de slag kan.

Let daarnaast ook vooral goed op het tijdstip waarop je gaat ontbijten. Je wil namelijk wel dat dit niet te dicht voor het sporten is aangezien je dan vaak met een vol gevoel aan de slag gaat en dit is niet zo prettig, het is dan ook veel beter om er wat tijd tussen te laten zitten al moet dit ook weer niet te lang zijn omdat je er dan niet voldoende van profiteren kunt.

Een gezond ontbijt is in ieder geval onmisbaar als je gaat sporten en we hopen dat je  via deze blog wat fijne tips op kunt doen van een gezond en voedzaam ontbijt waar je lijf wel raad mee weet !