fbpx

Buiten sporten met lagere temperaturen

De zomer loopt weer op zijn einde en langzaamaan gaan we ons alweer opmaken voor de herfst. We rollen een nieuw seizoen in met totaal andere weersomstandigheden dan de afgelopen maanden en dat kan best even wennen en om een omschakeling vragen. Vaak zien we ook dat mensen dan denken dat het beter is om maar gelijk binnen te gaan sporten tot de wintermaanden voorbij zijn en de lente straks weer aanbreekt.

Maar wist je dat dit eigenlijk helemaal niet nodig is en dat je met de juist voorzorgsmaatregelen ook prima in de herfst met mindere temperaturen toch nog buiten kunt blijven sporten. Dit is zelfs onwijs gezond voor je. Wel zijn er wat andere voorzorgsmaatregelen bij nodig maar als je hier goed op let en jezelf dus ook goed voor bereid is er helemaal niks aan de hand.

In deze blog gaan wij je graag vertellen welke voorzorgsmaatregelen dat dan allemaal wel niet zijn en waar je dus allemaal op moet letten. Op die manier kun jij op een verantwoorde wijze ook in de herfst lekker buiten blijven sporten en ten volste genieten van alle voordelen die dit ook te bieden heeft. Lees je met ons mee?

De voordelen van het buiten sporten

Eerst gaan we eens kijken naar waarom het buiten sporten nu eigenlijk zo belangrijk is en wat er dus voor voordelen aan kleven. En dat zijn er ook nog eens flink wat! Ten eerste is het zo dat je door buiten te sporten lekker in de buitenlucht bent en dus veel zuurstof inademt. Dit is een groot voordeel voor je lijf en het profiteert hier dan ook direct van op allerlei verschillende manieren. Ten eerste is het heel goed voor je lichaam om op deze manier dus frisse zuurstof je lijf in te krijgen. Allerlei processen in je lichaam hebben hier ontzettend veel baat bij.

Maar ook is het erg fijn voor je gemoedstoestand. Want ook daarbij is het heel erg leuk en fijn om lekker buiten aan het sporten te zijn en de natuur om je heen te ervaren maar vooral ook de vrijheid, veel mensen krijgen hier een heel ontspannen gevoel van en dat is natuurlijk wel heel erg prettig allemaal.

En wat dacht je van het feit dat je toch ook nog wat zonnestralen meepikt zelfs in het najaar. Dit zorgt toch weer extra goed voor de aanmaak van allerlei vitamines die je lijf hard nodig heeft. Zeker nu je de donkere maanden weer ingaat. Vaak zijn we de hele dag binnen voor ons werk dus hoe fijn is het wel niet als we dan juist met het sporten wat zonnestralen op kunnen pikken. Zo slaan we dus twee vliegen in een klap!

Zoals je dus wel kunt zien heeft het buiten sporten zeker weten heel erg veel fijne voordelen. Meer dan genoeg reden dan ook om dit zo lang mogelijk te blijven doen, echter wel met de juiste voorbereiding natuurlijk!

Zorg voor de juiste kleding

Als je buiten gaat sporten is de juiste kleding van groot belang. En dan denk je wellicht meteen dat je hele warme kleding aan moet doen maar niets is minder waar. Met de juiste kleding bedoelen wij dat je jezelf goed moet kleden op de temperaturen die komen gaan en dat het daarbij belangrijk is dat je er ook rekening mee houdt dat je zelf in beweging komt en het dus wat warmer gaat krijgen!

Het beste kun je dus kleding dragen waar jij jezelf comfortabel in voelt en die dus niet te warm maar ook niet te koud is. Kijk hierbij vooral ook naar het materiaal van de kleding die je gaat dragen. Het is namelijk het beste als de kleding van ademend materiaal gemaakt is zodat je ook je warmte en het zweet kwijt kan. Als je hier namelijk voor zorgt dan zorg je er ook meteen voor dat je lichaam zijn temperatuur goed kan reguleren en je kunt jezelf vast wel voorstellen dat dit natuurlijk heel erg belangrijk is. Voldoende reden dus om te zorgen voor kleding van ademend materiaal gemaakt is zodat je tijdens het sporten jezelf heerlijk comfortabel kunt voelen.

Ook kan het bijvoorbeeld  handig zijn om met laagjes te werken. Als je bijvoorbeeld een sport truitje met lange mouwen over een shirt met korte mouwen aandoet kun je altijd nog het lange mouwen shirt uittrekken als het toch iets te warm gaat worden. Neem overigens ook altijd een jasje of een vestje mee voor na het sporten. Vaak ben je dan bezweet en als het buiten koud is kun je zo heel makkelijk een kou oplopen. Ook voor je spieren is het niet prettig en het is dan ook van belang om ze na het sporten goed warm te houden!

Tot slot is het ook erg belangrijk om voor het juiste soort sportschoenen te zorgen. Door te kiezen voor sportschoenen met zolen met grip zorg je er voor dat je letterlijk en figuurlijk goed uit de voeten kunt. Juist als het buiten wat kouder is of het weer wat onrustiger kan het natuurlijk ook gebeuren dat het buiten nat en glad is. Juist dan is het heel handig als je schoenen draagt met de nodige grip zodat je ervoor kunt zorgen dat je in ieder geval stevig staat tijdens het sporten.

De juiste kleding speelt dus zeker weten een grote rol bij het sporten en het is dan ook erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Juist op deze manier zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent en dat je daarna het beste uit jezelf kunt halen tijdens je sport sessie!

Zorg voor een goede warming up

Als de temperaturen buiten wat te wensen over laten is het belangrijker dan ooit om te zorgen voor een goede warming up. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je spieren goed warm zijn en dat je dus aan de slag kunt. Juist als de temperaturen buiten wat lager liggen is dit enorm belangrijk omdat je dan een groot temperatuur verschil tussen binnen en buiten kunt hebben en je spieren kunnen hier heftig op reageren. Zorg er dus voor dat je spieren goed warm zijn voordat je aan de slag gaat zodat je hier optimaal van kunt profiteren.

Een goede warming up bestaat meestal uit een aantal fijne oefeningen waarmee jij je spieren aan de slag zet. Door dit op de juiste manier te doen draaien je spieren alvast als het ware warm voor de grote inspanning die ze straks moeten gaan leveren en dat is natuurlijk wel heel erg belangrijk. Ook voorkomt een goede warming up de kans op blessures. Uiteraard kun je dit nooit volledig voorkomen maar je maakt de kans in ieder geval al een heel stuk kleiner en dat is natuurlijk ook wel onwijs prettig. Het is dus zeker weten een heel erg goed idee om voor een goede warming up te zorgen.

We kunnen dus wel stellen dat het zeker weten een aanrader is om altijd eerst voor een goede warming up te zorgen voordat je aan de slag gaat. Op deze wijze kun je een heleboel ellende voorkomen gelukkig!

Neem voldoende water mee

In de zomer weten we dat we altijd water bij ons moeten hebben als we gaan sporten. We leveren nu eenmaal een flinke inspanning en werken onszelf letterlijk en figuurlijk goed in het zweet. Dit zorgt er natuurlijk voor dat we aardig wat vocht bij moeten vullen en met dat warme weer is dat vaak geen enkel probleem omdat we het dan uit onszelf vaak al flink warm krijgen.

Als we in het najaar buiten gaan sporten dan denken we soms gek genoeg dat we helemaal geen extra drinken mee hoeven te nemen en dat is natuurlijk erg zonde want juist dan is het ook heel erg hard nodig. Je levert dezelfde mate aan inspanning en ook dan moet je lijf hard aan de slag. Het is ook dan dus heel erg nodig om voldoende vocht aan te vullen zodat je goed aan de slag kunt.

Het is dus zeker weten onmisbaar bij het buiten sporten om voldoende drinken bij je te hebben in welk seizoen je ook bent beland dit is altijd enorm nodig!

Laat je niet weerhouden door kou

In het najaar zijn de temperaturen natuurlijk niet te vergelijken met de temperaturen waar je in het voorjaar en de zomer van kunt genieten. Veel mensen kiezen er dan al snel voor om toch maar niet buiten te gaan sporten omdat ze denken dat het te koud zal zijn. En juist dat is nu zo onwijs zonde! Juist door er dan voor te kiezen om niet te gaan sporten loop je een hele goede kans mis.

Kou hoeft namelijk totaal geen obstakel te zijn als je buiten aan de slag wil gaan. Het kan je juist enorm helpen om lekker bezig te gaan en om op die manier je spieren op te warmen. Wist je dat het soms zelfs fijner kan zijn om met wat lagere temperaturen in beweging te komen dan als het heel erg warm is?

Als het namelijk erg warm is dan zien we vaak dat je het al snel nog warmer krijgt als je in beweging komt. Als het minder warm is dan zie je vaak dat het een stuk beter te doen is. Juist door wat koelere temperaturen kan het ook heel erg aangenaam zijn om lekker actief te worden en om zo dus lekker bezig te zijn.

Laat je dan ook zeker niet weerhouden door kou maar zorg ervoor dat je in beweging komt en dat je er alsnog voor kiest om lekker te gaan sporten. Op deze wijze houdt jij jezelf warm en zorg je voor een goede doorbloeding van je lichaam terwijl je ook nog eens aan je conditie werkt. Veel mensen ervaren zelfs dat het sporten hen een stuk beter afgaat met minder hoge temperaturen en hoe cool is dat wel niet. Meer dan genoeg reden dus om je niet te laten weerhouden door de kou maar om juist dan voluit aan de bak te gaan! Het resultaat zal er zeker niet om liegen.

Buiten sporten met lagere temperaturen

Het sporten in de buitenlucht is niet alleen heel erg fijn maar heeft ook nog eens een flink aantal goede voordelen voor ons lichaam. Meer dan genoeg reden dus om lekker buiten aan de slag te gaan. In de lente en de zomer weten we de weg naar het buiten sporten dan ook zeker wel te vinden maar in de herfst en de winter is het toch wel vaak een ander verhaal. Dan vinden we het vaak nogal snel warm en kiezen we er dus ook nogal snel voor om toch maar binnen in de sportschool te gaan bewegen. En dat is natuurlijk onwijs zonde. Juist in de herfst en de winter kan het onwijs aangenaam zijn om buiten in beweging te komen. De koelere temperaturen zorgen er juist ook voor dat je lekker aan de slag kunt gaan en jezelf kunt uitleven.

Veel sporters zeggen zelfs dat het sporten ze in de herfst en de winter met minder warme temperaturen een stuk makkelijker afgaat dan in de lente en de zomer als het soms toch ook wel flink warm kan worden en dat is natuurlijk wel heel erg grappig om te horen. Meer dan genoeg reden dus om lekker buiten aan de slag te gaan. Wel is het zo dat je hier de juiste voorzorgsmaatregelen voor moet nemen zoals de juiste kleding, stevige schoenen met grip en natuurlijk een goede warming up. Maar als al deze factoren in orde zijn staat niets een heerlijke buiten sport sessie meer in de weg!