fbpx

Ben jij een afhaker?

We kennen het allemaal wel, je begint vol goede moed aan een nieuw sport avontuur om vervolgens al na een week weer af te haken en het erbij te laten zitten. Enorm zonde natuurlijk want eigenlijk weet je ergens best wel dat het heel erg goed voor je is en heb  je er ook nog eens veel plezier in.

Maar waarom is het dan toch zo lastig om dit vol te houden? En hoe komt het dan ook eigenlijk dat zoveel mensen steeds weer zo makkelijk afhaken? Wat maakt het sporten nu zo een opgave voor sommigen? En nog belangrijker zijn er ook handige manieren te bedenken die het afhaken kunnen helpen voorkomen?

Kortom ben jij een afhaker? En zo ja wat kun je er dan dus aan doen om te zorgen dat je voortaan niet meer afhaakt en dat je geniet van het sporten! In deze blog gaan wij met je op onderzoek uit. We gaan kijken naar de redenen waarom mensen vaak afhaken en daarna gaan we dus ook kijken naar oplossingen. Want het goede nieuws is dat er zeker weten iets aan te doen is en dat er dus voldoende manieren zijn om ervoor te zorgen dat het afhaken minder makkelijk wordt gemaakt. Lees je met ons mee?

Opvallend veel mensen haken af

We schrijven deze blog natuurlijk niet zomaar want het is helaas een veel voorkomend probleem. Mensen beginnen vol overtuiging aan een sport poging om vervolgens dus ook net zo snel weer af te haken. Enorm zonde natuurlijk en ook nog eens helemaal niet nodig want met enkele simpele tips kun je er al voor zorgen dat jij van een afhaker in een volhouder veranderd.

Wat we vaak zien is dat mensen heel gemotiveerd en vol overtuiging beginnen aan het sporten. Echter merk je na verloop van tijd ook vaak dat het wat lastiger kan worden en dan zien we dus twee type mensen. De een bijt zich erin vast en gaat door en de ander haakt helaas toch wat sneller af en dat is natuurlijk onwijs zonde. Zeker omdat je net al een start gemaakt hebt.

Voor veel mensen is een start vaak ook het moeilijkste punt dus je zou bijna zeggen dat als je dat gehad hebt dat de rest dan vanzelf moet gaan. Maar niets is helaas minder waar. Juist na die start kan het al snel lastig worden en zien we dus dat mensen op dat punt afhaken. Een feit is dat hoe langer je het volhoudt hoe kleiner de kans op afhaken is!

Waarom veel mensen afhaken

Je zou zeggen als je dus eenmaal door dat soms lastige begin heen bent om te starten met sporten dat je het daarna vaak wel volhoudt maar niets is dus minder waar. Maar wat zorgt er dan voor dat veel mensen na die start afhaken?

Eigenlijk zijn hier vaak veel verschillende redenen voor te vinden. We horen bijvoorbeeld vaak dat mensen toch last van tijdgebrek hebben en het lastig vinden om het sporten in te plannen. Maar ook zien we vaak dat het voor mensen lastig is om door spierpijn heen te gaan of andere lichamelijke ongemakken zoals moeheid die in het begin met sporten zeker een rol kunnen spelen.

Het punt is alleen juist bij veel van deze dingen dat het een stuk beter zal gaan als je juist doorzet en je zelf er dus overheen zet. Daarna zal het makkelijker worden en zal je lichaam er dus ook aan wennen maar helaas behalen veel mensen dat moment dus niet!

Ook zien we vaak dat mensen soms afhaken omdat ze niet zoveel plezier uit het sporten halen of zich niet op hun plek voelen bij de club waar ze sporten. Ook dan is het natuurlijk onwijs zonde om af te halen en kun je veel beter op zoek gaan naar een plek waar jij je beter op je gemak voelt.

Hoe wordt je geen afhaker

We kunnen dus wel stellen dat veel mensen snel afhaken bij het sporten en deze goede bezigheid dus niet voortzetten in hun dagelijks leven en dat is natuurlijk ongelofelijk jammer. Vandaar dat het heel goed is om nu te gaan kijken naar wat je eraan kunt doen om ervoor te zorgen dat jij dus geen afhaker zal worden. Hoe pak je dat eigenlijk aan? En hoe zorg je er dan ook vervolgens voor dat je niet afhaakt maar juist doorzet?

Ook hier zijn een aantal handige tips voor die we graag met je doornemen! Maar voordat we bij die tips komen is het eerst heel belangrijk om erbij te zeggen dat het dus ook gaat over je eigen mindset en motivatie. Jij moet er namelijk echt voor kiezen om niet af te haken en om door te willen zetten. Als je hierbij de juiste mindset aanhoudt voor jezelf dan zal je zien dat je bergen kunt verzetten.

Zorg er dus voor dat jij geen afhaker wordt maar zorg er juist voor dat jij koste wat kost gemotiveerd blijft om toch door te zetten. Uiteindelijk zal dit je onwijs veel op gaan leveren.

Maak afspraken met jezelf en je omgeving

Als je graag wil doorzetten met het sporten en geen afhaker wil zijn dan is het ten eerste onwijs belangrijk om ervoor te zorgen dat je er alles aan doet om ook daadwerkelijk door te zetten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door met jezelf en je omgeving afspraken te maken om door te blijven gaan. Op deze manier heb je als het ware een stok achter de deur.

Het fijne aan het afspraken maken op deze manier is dat het van meerdere kanten komt. Omdat je het zowel met jezelf afspreekt als met de mensen om je heen heeft het ook echt een grote kans van slagen!

Spreek ook gerust met de mensen om je heen af dat ze je erop mogen wijzen als het erop gaat lijken dat jij je afspraken niet na gaat komen. Op deze manier helpen zij jou om toch voor je doelen te blijven gaan en om het sporten goed vol te houden. Uiteindelijk zal je merken dat je over een bepaald punt heen komt en dat maakt het volhouden dan ook meteen een stuk makkelijker.

Desnoods kan het zelfs nog helpen om deze afspraken ook echt op papier te zetten of ergens vast te leggen. Dit is nog een extra stok achter de deur die je afspraken met jezelf en de mensen om je heen nog meer kracht bij zal zetten!

Zorg ervoor dat je de tijd hebt om te sporten

Een veel gehoord excuus om af te haken met het sporten is vaak dat mensen zeggen geen tijd te hebben. En hier vinden wij natuurlijk wel even iets van. Want dit is natuurlijk totaal geen goed excuus. ten eerste is het begrip ergens geen tijd voor hebben natuurlijk relatief.

Iemand kan het zo beleven maar vaak is het zo dat er altijd wel ergens een gaatje voor het sporten te vinden is. En dan komt ook wel het gezegde waar een wil is is een weg om de hoek kijken. Met andere woorden als je echt graag wil dan maak je natuurlijk wel tijd. Wel belangrijk om hierbij te vermelden dat er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel zijn.

Maar over het algemeen is het dus vooral heel slim om te zorgen dat je voldoende tijd maakt om te sporten. Op deze manier doe je er dus alles aan om het sporten mogelijk te maken en kan het hier dus vervolgens niet aan liggen.

Zorg er ook voor dat je het sporten ruim inplant, er is namelijk niets zo vervelend als dat je jezelf moet haasten, hierdoor ben je vaak niet op je gemak en dat zorgt ervoor dat je niet van het sporten kunt genieten. En dat werkt eerder afhaken dus weer in de hand.

Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk

Als je geen afhaker wil zijn en graag wil blijven sporten dan is het een aanrader om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ook dit kun je op een aantal handige manieren doen. Wat hierbij vooral heel belangrijk is, zorg ervoor dat je alles al klaar hebt liggen wat je nodig hebt bij het sporten voordat je echt weg moet.

Het werkt namelijk enorm demotiverend als je eerst nog naar al je spullen moet gaan zoeken. Dit kan het afhaken dan ook enorm in de hand werken. Je hebt dan geen zin om eerst overal te zoeken en de tijd dringt. Het is dan natuurlijk vrij gemakkelijk om er dan maar voor te kiezen om niet te gaan.

Het helpt hierbij om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken en om ervoor te zorgen dat je alles wat je nodig hebt bij het sporten al klaar hebt liggen zodat je meteen klaar bent om te gaan. Op deze manier leg je jezelf geen drempels op en werkt het sporten enorm fijn.

Plan het sporten in

Als je graag wil dat het sporten onderdeel van je dagelijks leven gaat worden dan kan het enorm helpen om het sporten ook echt in te plannen. Zorg er dus voor dat je het sporten in je agenda zet en dat je er dus ook bewust tijd voor maakt.

Op deze manier weet je ook waar je aan toe bent en leg je jezelf als het ware ook echt vast om te gaan sporten. Daarnaast is het ook nog eens zo dat als je het sporten inplant de kans veel groter is dat je ook daadwerkelijk gaat zeker als het uiteindelijk een gewoonte is geworden.

Het inplannen van het sporten in je agenda is dus een heel erg goed idee. Op deze wijze weet je zeker dat je er de tijd en ruimte voor hebt en heb je jezelf ook nog eens een stok achter de deur gegeven. Om het sporten zwart op wit in je agenda te zien staan geeft natuurlijk een enorme stimulans en soms kun je die natuurlijk ook echt wel even gebruiken.

Ga samen met een maatje

Voor veel mensen is het sociale aspect van het sporten een belangrijke reden om te gaan sporten. Mensen vinden het dan ook erg fijn en belangrijk om lekker bezig te zijn en om dus ook sociale contacten op te doen. Dit is dan ook een fijne combinatie.

Het samen sporten met een maatje is dan ook een ontzettend goed idee en zorgt ervoor dat je lekker samen aan de slag kunt. Op deze manier ben je dus en lekker aan het sporten maar kun je dus ook genieten van het gezelschap van een maatje en dat is natuurlijk wel heel erg leuk en gezellig.

Doordat dit enorm motiverend werkt wordt je op deze wijze dus geen afhaker. Je wil immers je sport maatje ook niet zomaar laten zitten.

Ben jij een afhaker

In deze blog zijn we wat dieper in gegaan op het feit dat zoveel mensen vaak snel weer afhaken met het sporten. Wat maakt nu dat mensen het na een korte tijd vaak alweer opgeven terwijl ze dan juist een goede start gemaakt hebben. Wat zijn hier nu eigenlijk de oorzaken van?

Daarnaast hebben we ook meteen gekeken naar hoe je kunt voorkomen dat je een afhaker wordt! Want hoe zorg je er nu voor dat je gemotiveerd bent en blijft om te gaan sporten en dat je door gaat zetten? Welke factoren spelen daarbij een rol en hoe zorg je er dus voor dat je niet afhaakt maar dat je juist doorzet en aangehaakt blijft.

Denk bijvoorbeeld aan het inplannen van het sporten, het zorgen voor een stok achter de deur of het samen sporten met een maatje. Dit zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat jij blijft sporten en dat jij niet zo snel het bijltje erbij neer gooit.

Het is dus belangrijk om door te zetten omdat vaak na verloop van tijd het sporten je gemakkelijker af zal gaan en je er ook steeds meer plezier in zal krijgen. Het is natuurlijk onwijs jammer als je dit punt niet bereikt doordat je voortijdig afhaakt.