fbpx

Alles wat je wil weten over suikers

Suikers, er zijn boeken vol over geschreven en heel veel mensen weten er niet voldoende vanaf. Teveel suiker, te weinig suiker, goede suikers, slechte suikers. Net als met vetten spelen er ontzettend veel vragen rondom dit thema. Want hoeveel suikers hebben we eigenlijk nodig? En hoe zorg je ervoor dat je voldoende suikers binnen krijgt?

Maar hoe zit dat dan met die slechte en goede suikers? Wat mogen we allemaal wel en niet eten? En waar zijn die suikers dan uiteindelijk allemaal goed voor? Hoogste tijd dus om al deze vragen te beantwoorden zodat het duidelijk zal worden hoe het nu precies zit met deze suikers.

Wij gaan je in deze blog dan ook alles vertellen wat je wil weten over suikers, goede suikers, slechte suikers, welke suikers je wel kunt eten en welke beter niet en waarom we suikers nodig hebben, maar ook vertellen we je wat meer over het effect van suikers op ons lichaam en over hoe je ervoor kunt zorgen dat je suiker spiegel in balans blijft want ook dit is enorm belangrijk voor onze gezondheid, lees dus snel met ons mee en zorg dat jij vooraan alles weet over suikers en wat ze met je lichaam doen! Deze kennis is namelijk enorm waardevol voor een gezond leven!

Suikers zijn onmisbaar

Suikers komen van nature voor in verschillende soorten voedingsmiddelen en behoren tot de zogenaamde groep koolhydraten. Ons lichaam heeft ze namelijk nodig voor energie en dat is zoals je weet onmisbaar en maakt dus ook de suikers onmisbaar.

Als we dus suikers via onze voeding binnen krijgen dan maakt ons lichaam hier energie van en gebruikt het deze suikers ook om onze energie voorraad aan te vullen. Uiteraard haal je ook energie uit andere soorten voedingsmiddelen maar de suikers zijn toch wel een van de aller belangrijkste.

Vandaar dat we vaak ook zien dat sporters extra suikers nemen tijdens of na een sport sessie. Dan kun je namelijk ineens heel erg veel energie verbruiken en het is dan wel zo verstandig om dit ook weer snel aan te vullen. Gelukkig kan dit op veel verschillende manieren.

Zonder suikers zouden wij dus zeker weten een stuk minder energie hebben en dat is natuurlijk enorm nadelig op allerlei verschillende vlakken. Schrap die suikers dus vooral niet uit je dieet.

Wat doet de inname van suiker met ons lichaam

Naast dat suikers dus onmisbaar zijn voor de energie doe ze ook iets met ons lichaam in het algemeen. Maar hoe werkt dat dan eigenlijk precies. Wat gebeurt er nu na de inname van suikers  met ons? Suiker levert dus veel energie maar daarnaast is het vooral belangrijk om jezelf te realiseren dat suikers je lichaam niet voorzien van de nodige vitamines, vezels en mineralen. Dit is zo voor alle soorten suikers, dus geen een van de suiker soorten levert dit aan je lijf. We gaan het overigens over die suiker soorten verderop in deze blog even hebben!

Wel is het overigens zo dat sommige honing soorten sporen bevatten van vitamines en eiwitten maar dat is niet voldoende voor je lijf om deze voorraden ook daadwerkelijk aan te vullen. Soms denken mensen dan dat ze hier meteen voldoende van binnen krijgen maar dat is dus zeker niet het geval.

Maar de hoofdmoot is en blijft dus dat suikers in ons lichaam omgezet worden in energie en dat we daar dus enorm van profiteren. Suikers doen dit ook nog eens vrij snel. Wel is er een verschil want een teveel aan suikers zorgt juist weer voor opslag en gewichtstoename en allerlei andere gezondheidsproblemen. Dit moet je dan ook altijd proberen te voorkomen.

Verschillende soorten suiker

En dan zijn er ook nog eens verschillende soorten suikers. Veruit de meeste suikers bestaan uit glucose of fructose of een mengsel van deze twee. Hier vallen eigenlijk alle soorten suiker, stroop, honing en siropen onder. Al deze suikers bieden ons lichaam ook nog eens evenveel voedingswaarde dus ook daar zit geen verschil in.

Dan heb je ook nog lactose, dat is een melksuiker. Deze bestaat uit glucose en galactose. En dit zijn dan de verschillende soorten suikers die er zijn. Het is belangrijk dat we deze verschillende soorten suikers binnenkrijgen. maar wel altijd in gezonde hoeveelheden om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Waar gebruiken we suiker voor in onze voedingsmiddelen

Nu vraag je jezelf vast af waar al deze suikers dan voor gebruikt worden, en op welke wijze ze aan onze voedingsmiddelen worden toegevoegd. Ten eerste is het natuurlijk heel erg duidelijk, suikers maken onze voedingsmiddelen zoeter en dat is natuurlijk wel heel erg fijn want zo kun je dus heerlijk van zoete smaken genieten. Dit is eigenlijk ook vaak de hoofdreden waar suiker voor gebruikt wordt.

Toch is dit niet de enige reden, sommige producten hebben namelijk ook de toevoeging van suikers nodig voor het behoudt van de structuur van het product dus ook dat is onwijs belangrijk. Een ander leuk effect van suiker is dat het de smaak van allerlei andere voedingstoffen enorm sterk naar voren kan laten komen waardoor je deze nog beter proeft.

Maar ook vormt suiker een fijn conserveringsmiddel. Het zorgt er dus voor dat allerlei voedingsmiddelen langer goed blijven en geeft dan ook meteen een zoete smaak mee. Dit is voor veel voedingsmiddelen vaak erg prettig.

En dan tot laatste hebben we nog de kleur. Suiker kan voedingsmiddelen een bepaalde kleur meegeven. Dit is natuurlijk ook een fijne manier om suiker te gebruiken!

Zitten er nadelen aan het gebruik van suikers

Naast dat suikers dus energie leveren en lekker smaken. Zitten er ook wel degelijk nadelen aan het gebruik van suikers. Wel moeten we hier even een kanttekening bij maken want dit gaat dan vooral over het gebruik van teveel suikers. Als suikers binnen het normale gebruikt worden dan is er eigenlijk weinig aan de hand.

Worden er teveel suikers geconsumeerd dan kan dit wel tot allerlei gezondheidsproblemen zorgen die je liever wil voorkomen. Een teveel aan suikers kan namelijk makkelijk leiden tot overgewicht, als je namelijk veel meer suikers binnenkrijgt dan dat je verbruikt zorgt dit ervoor dat je aan gaat komen.

Daarnaast is een ander groot risico van het gebruik van suikers en dan met name natuurlijk weer te veel suikers. Het risico op diabetes. Dit is een serieuze aandoening die helaas ook nog eens veel vaker onder alle leeftijden voorkomt tegenwoordig. Dit heeft voor een groot deel met het vele eten van suikers te maken.

Maar wat dacht je ook van de invloed van suikers op je gebit. Als je teveel suiker eet dan merk je dit terug in je gebit en dat is natuurlijk totaal niet fijn en kan dan ook tot allerlei gebitsschade leiden. probeer dit dus ook zoveel mogelijk te voorkomen en houdt je suiker inname binnen de perken!

Zit er verschil in de soorten suikers en het effect op ons lichaam

We gaven het net al even aan maar er zijn dus verschillende soorten suikers. Nu wordt er vaak dus ook gedacht dat deze allemaal een ander effect op ons lichaam hebben en dat er dus bepaalde soorten zijn die we wel mogen hebben in grotere hoeveelheden.

Wij helpen je meteen uit de droom want dit is natuurlijk niet het geval. Alle suikers zijn in grotere hoeveelheden slecht voor ons lichaam en dienen dan ook vermeden te worden hier zit helaas geen verschil in per soort suiker.

Zorg er dus voor dat je wel suiker binnenkrijgt om je energie op te leveren maar dat dit binnen de perken blijft zodat het verder geen nadelige gevolgen heeft voor je lichaam.

Suikers en sporters

Sporters gebruiken vaak suikers om hun sport prestaties te verbeteren. Al weten ze hier wel een hele goede balans in te vinden want een sporter zal dan ook niet snel teveel suikers tot zich nemen.

Als je bezig bent met een sport sessie en je dipt enorm in je energie of je wil het langer volhouden dan zien we vaak dat sporters suikers nemen in de vorm van een sportdrankje of een snoepje. Hier zitten naast suikers vaak ook bepaalde hoeveelheden mineralen in die je lichaam wel kan gebruiken tijdens en na het sporten.

Als je aan het sporten bent verbrand je lichaam natuurlijk in korte tijd heel erg veel. Dit kan je suikerspiegel dan ook in eens enorm doen dalen en geloof ons maar dat voel je. Als dit namelijk gebeurt dan voel je jezelf vaak trillerig en slap en kun je ook nog eens gaan zweten en misselijk worden. Als dit het geval is dan is het hoog tijd om een sport drankje te nemen.

Gezond eten voordat je gaat sporten kan deze dip helpen voorkomen. Wel is het dan vaak alsnog aan te raden om na het sporten een sportdrankje te nemen om alle tekorten weer aan te vullen of om iets met koolhydraten te nuttigen. Op deze manier vul je alle tekorten weer aan en kun je weer vol energie verder gaan!

In welke voedingsmiddelen vinden we suikers

Het zal je wellicht verrassen maar suikers zijn echt in ongelofelijk veel voedingsmiddelen te vinden. Uiteraard heb je natuurlijk de gewone voedingsmiddelen waar je suikers in terug vindt zoals bijvoorbeeld koekjes, snoepjes en taart. Maar daarnaast zien we suikers bijvoorbeeld ook terug in sommige soorten brood, frisdranken maar ook in heel veel kant en klaar producten.

Dit maakt dan ook dat deze producten een stuk minder gezond zijn omdat ze ook nog eens vaak vrij veel suikers bevatten. En daarnaast zitten ze ook nog eens hoog in de zouten dus genoeg reden om deze kant en klaar producten links te laten liggen en lekker zelf aan de slag te gaan!

Maar wist je dat zelfs in veel vlees soorten en dan met name broodbeleg suikers zitten. Dit wordt dan gebruikt om het langer goed te houden en voor de smaak. Enorm zonde natuurlijk want zo worden ook deze producten ineens een stuk minder gezond.

Zoals je dus wel ziet zijn er ongelofelijk veel producten waar suikers in verwerkt zitten. Sommige heel duidelijk en andere merk je soms niet eens, vandaar dat het heel handig is om goed de etiketten te lezen. Mensen worden zich hier gelukkig ook steeds meer van bewust en dat is wel heel erg fijn!

Door etiketten te leren lezen weet je wat er in je voeding zit en kun je hier ook op een gezonde manier mee omgaan. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld veel te veel suikers binnen krijgt.

Alles wat je wil weten over suikers

Er valt dus heel wat te vertellen over suikers zoals je wel kunt zien. Het meest belangrijke punt is natuurlijk dat ze eigenlijk onmisbaar zijn omdat ze ons lichaam energie leveren. Maar wel is het zo dat de hoeveelheid suikers die we tot ons nemen enorm belangrijk is. Teveel suikers is namelijk totaal niet gezond en zal dan ook tot allerlei gezondheidsproblemen leiden die je veel liever wil voorkomen.

Let daarom altijd goed op je suiker inname en zorg dat het je energie gaat opleveren in plaats van dat je lijf het niet nodig heeft. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat tijdens het sporten ons lichaam wel wat extra suikers kan gebruiken en gelukkig zijn hier ook goede oplossingen zoals fijne sportdrankjes voor. Deze zorgen er niet alleen voor dat je we suikers binnen krijgen maar bevatten vaak ook nog eens een heleboel gezonde mineralen dus dat is natuurlijk mooi meegenomen! Juist tijdens het sporten gebruikt je lichaam in een keer heel veel energie, genoeg reden dus om dit daarna weer aan te vullen.

En tot slot is het natuurlijk erg belangrijk om goed de etiketten van verschillende voedingsmiddelen te leren lezen als je graag je suiker inname onder controle wil houden. Heel veel voedingsmiddelen bevatten namelijk veel suiker zonder dat je het doorhebt en dat is natuurlijk heel erg zonde. Zo krijg je ongemerkt dus een hoop meer suiker binnen dan de bedoeling is en je voor ogen had. Zorg er dus voor dat dit niet gebeurt en weet wat je eet! Op deze wijze profiteert je lijf optimaal van suikers!